"Suntem sapte calugari de rit athonit si vrem sa punem piatra de temelie pentru o biserica"

Redactia
"Suntem sapte calugari de rit athonit si vrem sa punem piatra de temelie pentru o biserica".

Iubite frate crestin,
Din suflet si cu dragoste duhovniceasca va rog sa cititi prezenta!
Subsemnatul Protosinghel Ghelasie Spatacean, staretul Sfintei Manastiri Voivodeni, comuna Dragu, judetul Salaj, de metanie de la Sfanta Manastire Frasinei - Valcea, fost duhovnic al Sfintei Manastiri Govora - Valcea, in memoria romanilor din Ardeal, care au trecut prin vremuri grele si suferinta in perioada razboiului austro-ungar (1760-1770), cand tunurile si armata condusa de generalul Bucov au zdrobit peste 150 de lacasuri de rugaciune (manastiri si schituri de monahi si monahii) din toate zonele din Ardeal, va aduc la cunostinta ca pe o vatra manastireasca daramata in aceea perioada, in anul 2002, am purces la credinciosii din zona Voivodeni-Dragu-Salaj, cu aprobarea Prea Sfintilor Episcopi Ioan si P.S. Petroniu Salajeanu, pentru a ridica aici un schit calugaresc.
Aprobarea a fost data inca din anul 2000, dar abia in 2002 am trecut Carpatii si impreuna cu actualii vietuitori - doi de la Sfanta Manastire Frasinei - Valcea si unul de la Sfanta Manastire Crisan-Hunedoara, in luna iulie, ziua 13, anul 2002, am stabilit definitiv amplasamentul si am inceput lucraril Sfantului Schit caruia i s-a dat numele de mai sus, care se sarbatoreste totdeauna in zi fixa: 6 august, in postul Sfintei Marii.
Va incunostintam ca din 2002 incoace, am construit o bisericuta-paraclis, de 12 m lungime, o casa cu opt camere, trei puturi de apa, am introdus energie electrica, am construit un drum in panta de aproximativ 1,5 km, am ridicat un altar de vara, o bucatarioara si un grajd pentru animale si o clopotnita cu doua clopote, unul de 700 kg si altul de 1000 kg, ambele de bronz.
Intre timp, avandu-se in vedere realizarile noastre, Sfantul Sinod, la propunerea P. Sfintilor Lor Ioan si Petroniu, a aprobat ca schitul construit de noi sa aiba statut de manastire de sine statatoare.
Noi ducem o viata dupa randuiala Sfintei Manastiri Frasinei-Valcea, Athosul romanesc al monahismului, nu mancam carne de nici un fel, tinem slujbele de dimineata, de seara si de noapte, si in fiecare a doua vineri din luna tinem Taina Sfantului Maslu. Singura deosebire este ca in manastirea noastra au voie sa participe la sfintele slujbe pe care le oficiem, pe langa barbati, si femeile, care prin contributia lor, prin "cei doi banuti ai vaduvei" sporesc "avutul" Sfintei Manastiri, si asa precar.
Suntem o obste de sapte calugari, si impreuna ne-am apucat sa punem piatra de temelie pentru o biserica mai mare, pentru care am obtinut certificatul de urbanism, proiectul si autorizatia de constructie. Ducem lipsa insa de fonduri banesti. Cei pentru care am venit aici, fiind intr-o zona defavorizata nu ne pot ajuta prea mult, materialele de constructie sunt deosebit de scumpe si suntem putin ajutati de agentii economici. De aceea, pentru ridicarea bisericii Sfintei Manastiri apelam la sufletul Domniilor Voastre si va rugam a ne ajuta; vizitati-ne, daca este posibil, ca sa vedeti ce am realizat in cei cativa ani de cand am poposit aici si credem ca nu ne veti uita.
Prin contributia Domniilor Voastre, va puteti situa printre ctitorii Sfintei Manastiri, noi va vom pomeni la Sf. Proscomidie, pentru sanatate, ajutor si mantuirea sufletului, iar dupa sfintirea bisericii, veti fi pomeniti in veci la Sfintele Daruri.
Din aceste motive, va rugam sa luati in considerare cererea noastra, sa o analizati si sa ne ajutati cu o suma dupa posibilitati, ca sa ridicam si noi aceasta casa intru marirea lui Dumnezeu si slava sfintei noastre Biserici ortodoxe.
Ne rugam ca bunul Dumnezeu sa ne ajute si aici, pe pamant, dar si in rai, spre care nazuim toti, cand ne va fi sorocul, dar noi ne rugam sa fiti sanatosi si nu vom uita niciodata ca suntem romani, ca suntem ajutati de buni romani si, vorba cantecului: "si noi vom fi aici pe veci stapani".
Maicuta Domnului, Sfanta, sa ne ajute!
Cu dragoste frateasca in Hristos - Domnul si Binecuvantari,
Parintele Protosinghel Ghelasie Spatacean, staretul Sfintei Manastiri "Schimbarea la Fata" Voivodeni - Dragu, cod postal 457134, jud. Salaj, tel. 0260/62.88.48, 0740/69.72.32
Cont Euro Bank Zalau, jud. Salaj: Ro42 Dafb 1011011A3883 Ro 01