Experimentati zi de zi insusirile miraculoase ale apei. Acasa, in timpul liber sau in vacanta. Veti simti urmarea imediat. Indiferent daca pielea intra in contact cu apa calda sau rece, ea produce un efect de destindere, dar si de inviorare asupra organismului.
Impachetarile -
combat starile febrile si infectiile
Impachetarile reci sunt si ele o metoda consacrata a terapiei lui Kneipp. Actiunea lor intensa este legata de stimulul produs de temperatura apei si de durata procedeului. Aplicate 5 minute, extrag caldura din corp, in caz de febra. Aplicate 20 de minute, au un efect antiinflamator, actioneaza asupra venelor, fortificandu-le, netezesc tesuturile si calmeaza sistemul neuro-vegetativ. Datorita reactiilor produse in organism, impachetarile reci se folosesc pentru scaderea febrei in bolile infectioase. Dar si in cazul supraincalzirii corpului, in zilele calduroase sau dupa o expunere prelungita la soare. In aceste cazuri, impachetarile se repeta la un interval de 10-15 minute.
La recomandarea medicului, impachetarile reci ale gambelor se pot utiliza si in caz de flebita, entorse sau hematoame la nivelul picioarelor.
Cum se procedeaza
Impachetarile se fac in pozitie culcata.
Materialul necesar: 2 prosoape de in, de 30 x 70 cm; 2 prosoape de bumbac - stratul intermediar - de 35 x 70 cm; 2 saluri de lana.
Prosopul intermediar de bumbac este cel mai lat, depasind cu cativa centimetri prosopul de in (aplicat primul) si salul de lana (aplicat ultimul).
Inmuiati prosopul de in in apa rece, stoarceti-l usor si infasurati-l in jurul gambei cat se poate de intins. Legati deasupra prosopul de bumbac si pe urma salul de lana, procedand la fel si cu celalalt picior.
Pentru combaterea febrei si a supraincalzirii corpului, repetati procedeul, dar numai pana ce temperatura corpului a scazut cu 0,5gr.-1gr.!
Calcatul Apei
Calcatul apei, mersul prin roua si prin zapada se numara printre cele mai cunoscute terapii ale lui Kneipp, pentru ca ele provoaca multe reactii pozitive ale organismului: stimuleaza irigarea sanguina a vaselor, regularizeaza temperatura corpului, calmeaza sistemul neurovegetativ si intaresc imunitatea organismului, facandu-l mai rezistent la boli.
In plus, stimulul rece fortifica venele picioarelor, si de aceea aceasta terapie se adreseaza in special persoanelor cu afectiuni venoase.
Calcatul regulat al apei, mersul prin roua si prin zapada ajuta persoanele sensibile la vreme sa combata simptomele specifice - toropeala, oboseala, presiunea de la nivelul capului - si sa reduca stresul. Efectuat seara, calcatul apei vindeca dereglarile de somn si durerile de cap de natura vasculara.
Cum se procedeaza
La calcatul apei, pasiti in apa rece, ca barza, ridicand picioarele cat mai sus. Durata: 1/2 minut - 1 minut. Temperatura apei: 16gr.-18gr.. Calcatul apei se poate efectua acasa, in cada.
Mersul prin roua se efectueaza cu picioarele goale dimineata, cand iarba este uda.
Mersul prin zapada proaspat cazuta este si el o terapie. Se efectueaza timp de cateva minute, cu picioarele goale.
Dupa fiecare procedeu urmeaza incalzirea cat mai rapida: stergeti umezeala cu palma, incaltati-va cu ciorapi si pantofi si mergeti cateva minute cu pas apasat, pana ce vi s-au incalzit picioarele.
Atentie! Calcatul apei, mersul prin roua si prin zapada nu li se recomanda persoanelor cu picioare reci sau cele sensibile la frig. Folosirea acestor terapii este interzisa in cazul infectiilor urinare acute, al sciaticii, al insuficientei irigari sanguine sau al carceilor la picioare.