Legume umplute

Redactia
Ardei umpluti (reteta siciliana).


Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 ardei mari, 2 rosii, 2 vinete, 1 ceapa mare, 100 g masline verzi fara samburi, 2 catei de usturoi, 2 linguri capere, 8 linguri ulei de masline, sare, piper macinat.
Mod de preparare:

Indepartati extremitatile vinetelor si taiati vinetele cubulete. Curatati rosiile de pielita si seminte, si taiati-le bucatele. Curatati ceapa si usturoiul, si tocati-le marunt.
Incingeti 6 linguri de ulei intr-o tigaie si prajiti la foc iute usturoiul, vinetele si ceapa. Adaugati rosiile, sare si piper si lasati-le sa fiarba incet, cu capac, circa 20 de minute. Incorporati maslinele si caperele tocate ceva mai mare si incingeti cuptorul la 210gr..
Taiati ardeii in doua (pe lung), indepartati semintele si nervurile, ungeti-i cu ulei de masline si lasati-i sa se patrunda la cuptor aproximativ un sfert de ora.
Asezati umplutura peste jumatatile de ardei si cand s-au racit, dati-i cel putin 2 ore la frigider, inainte de a-i servi.

Lamai umplute cu arpagic

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 lamai mari, 1 rosie, 1/2 legatura codite de ceapa verde, 2 fire de menta, 60 g arpacas, 4 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare:

Taiati capacelele lamailor, scobiti miezul si taiati-l cubulete (dupa ce ati indepartat pielita alba).
Fierbeti arpacasul (10 minute) in apa cu sare, scurgeti-l, stropiti-l cu 2 linguri de ulei si puneti-l deoparte.
Curatati rosia de pielita si seminte si taiati miezul cubulete. Spalati coditele de ceapa verde si menta si taiati-le cu foarfeca.
Amestecati toate ingredientele, adaugati uleiul ramas, sare si piper, umpleti lamaile si serviti-le reci.

Vinete umplute (reteta indiana)

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 vinete, 2 cepe, 3 catei de usturoi, 20 g ghimbir proaspat (se gaseste la supermarket), 1/2 legatura coriandru, 50 g nuci zdrobite, 8 linguri ulei de masline, 1 lingurita chimen macinat, 2 linguri seminte de susan, sare, piper macinat.
Mod de preparare:

Curatati ceapa, usturoiul si ghimbirul, si taiati-le marunt. Spalati coriandrul si taiati-l cu foarfeca (fin de tot). Zdrobiti samburii de nuca.
Amestecati intr-un castron ceapa, usturoiul, ghimbirul, coriandrul, chimenul si nuca cu 6 linguri de ulei de masline, sarati si piperati.
Incingeti cuptorul la 210gr.. Spalati vinetele si stergeti-le cu un prosop de bucatarie, asezati-le pe o planseta si crestati-le adanc - pe lung - de 4 ori, cu un cutit ascutit (crestaturile sa ajunga pana la 2 cm de capete).
Umpleti tartele cu amestecul preparat anterior, puneti vinetele pe o tava unsa, stropiti-le cu uleiul ramas si dati-le 40 de minute la cuptorul incins. Lasati vinetele sa se raceasca si serviti-le reci, presarate cu semintele de susan prajite.

Rosii umplute cu orez si ton

Ingrediente (pentru 4 persoane): 120 g ton in ulei (din cutie), 6 fileuri de ansoa (din conserva), 8 rosii mici, 2 fire de tarhon, 4 castraveciori murati, 60 g orez cu bobul lung, 1 lingurita mustar, 6 linguri ulei de masline, 1 lingura otet de mere, sare grunjoasa, sare fina, piper macinat.
Mod de preparare:

Fierbeti orezul 20 de minute in apa cu sare, scurgeti-l cu grija, stropiti-l cu 2 linguri de ulei si amestecati-l. Lasati-l sa se raceasca.
Taiati capacelele de la rosii, scobiti-le miezul si intoarceti rosiile cu gura in jos pe hartie absorbanta.
Taiati castraveciorii cubulete. Spalati tarhonul, zvantati-l si taiati-l cu foarfeca (cat mai fin). Zdrobiti tonul cu furculita si taiati bucatele fileurile de ansoa.
Amestecati - intr-un castron - uleiul ramas cu otetul, mustarul, sare si piper si adaugati orezul, tonul, fileurile de ansoa, castraveciorii si tarhonul. Amestecati bine, umpleti rosiile cu aceasta salata si serviti-le reci (de la frigider).