Atentie maxima la medicamente!

Redactia
- Pe langa binele pe care il fac, au efecte secundare care pot sa ucida -


Industria medicamentelor n-a fost niciodata asa de infloritoare ca in prezent. Ea isi permite chiar luxul de a oferi spoturi televizate, ca sa ne faca sa intelegem ca exista o pilula-remediu pentru fiecare din durerile noastre. Acest comert poate deveni extrem de daunator sanatatii, fiindca - cuprinsi de euforie - uitam efectele secundare, alergiile si incompatibilitatea medicamentelor intre ele

Un record trist

Francezii sunt cei mai mari consumatori de medicamente din lume, inclusiv psihotrope si tranchilizante, ei "inghitind" de patru ori mai multe pilule decat alti locuitori ai Europei si de cinci ori mai multe decat americanii. 25% dintre barbati si 34% dintre femei consuma medicamente in mod obisnuit.
Francezii au batut, de asemenea, recordul mondial al consumului de antibiotice, chiar daca in ultimul timp situatia s-a mai ameliorat. Aceste abuzuri au produs o rezistenta puternica a microbilor la antibiotice: 0,01% in Danemarca, 0,03% in Suedia, 5,5% in Germania si 33,6% in Franta! Inca un record trist, de care francezii n-ar trebui sa fie prea mandri.

Rezultate jalnice

Rezultatele sunt la fel de dramatice si in Europa, unde rata mortalitatii s-a dublat din 1970 incoace. Se semnaleaza o crestere spectaculoasa si alarmanta a maladiilor mentale (cu 210%) si a celor endocrine (cu 960%). In ceea ce priveste cancerul, el ucide astazi un european o data la 4 minute si reprezinta prima cauza a deceselor, din care 35% sunt la persoanele in varsta de 35-45 de ani. Acest fapt dezminte formal afirmatiile care pretind ca progresia acestei boli s-ar datora mai ales prelungirii duratei de viata.

Bolnavi fabricati

Radacina raului se afla in laboratoarele industriei farmaceutice. In loc sa fabrice medicamente pentru vindecarea bolnavilor, ele fabrica bolnavi, pentru a-si vinde medicamentele. Aceasta constatare a devenit evidenta, dar pana de curand, criticile erau putine si moderate si foarte rar pornite din interiorul lumii medicale. Iata insa ca foarte recent, critica a venit din chiar centrul institutiei medicale, si cele mai prestigioase reviste internationale au intrat in hora cu mai multa severitate, fiindca frauda s-a amplificat, scandalul s-a propagat, decesele s-au inmultit.
Profesorul Didier Sicard, sef de sectie la spitalul "Cochin" si presedinte al Comitetului national de etica, pune degetul pe rana: "Daca ar trebui sa trateze doar bolnavi veritabili, medicina s-ar afla intr-o situatie economica dificila. Asa ca trebuie convinsa intreaga populatie ca este potential bolnava si trebuie vandute medicamente si celor care n-au nevoie de ele".
Din pacate, publicul larg ignora tot acest trafic si se incapataneaza sa creada ca medicamentele sunt salvarea si ca ele nu au efecte vatamatoare asupra organismului, desi in realitate, medicamentele pot sa ucida, lucru ascuns cu foarte multa grija de cei in cauza.
In orice caz, daca un medicament este eficient, exista intotdeauna si reversul medaliei: efectele secundare. In acest sens, trebuie sa li se recomande consumatorilor de medicamente sa citeasca personal lista cu efectele secundare, mai ales cand acestea sunt scrise cu litere minuscule, ceea ce se intampla in mod curent. Si sa nu conteze numai pe medic. (Adeseori, ei sunt simpli vanzatori de medicamente.) Si sa nu uite ca - in general - medicamentele trateaza simptomele si nu cauza reala a maladiei. In plus, chiar atunci cand suntem efectiv bolnavi, utilitatea medicamentelor este adeseori discutabila. Allen Roses, genetician la "Duke University" (Carolina de Nord) si unul din conducatorii societatii "Glaxo Smith Kline" a declarat in "Sunday Time" urmatoarele: "Eu n-as spune ca majoritatea medicamentelor sunt inutile. As spune ca ele functioneaza la 30-40% din pacienti". Dupa parerea lui, medicamentele pentru boala Alzheimer, de exemplu, sunt utile in mai putin de un caz din trei, in timp ce cele destinate cancerului amelioreaza - in cel mai bun caz - starea unui pacient din patru, iar cele pentru migrene, osteoporoza si artrita, au efect doar asupra a jumatate din pacienti.
In Franta, din cele 5462 de medicamente rambursate, o mare parte nu si-au dovedit niciodata eficienta. Revista "Precrire" (independenta de laboratoare) a publicat - in ianuarie 1999 - un bilant sever al medicamentelor noi, produse in 1998, dintre care sub 20% au fost considerate utile. Asadar, 80% dintre ele n-au nici un efect terapeutic, dar au, in schimb, efecte iatrogene (efectele lor proprii, daunatoare).
Aproape 90% din persoanele in varsta iau medicamente in mod curent, 30% dintre ele chiar mai mult de 5 odata, fara sa cunoasca efectele lor indezirabile si cu-atat mai putin interactiunea dintre aceste produse. Asa se face ca 30% din spitalizarile persoanelor varstnice se datoreaza unei probleme medicamentoase. Familiile, medicii si azilele de batrani sunt complicii acestei stari de lucruri suparatoare.

Medicamentele - mai multe morti
la activ decat accidentele


Conform unui raport recent, realizat in 2006, anual, medicamentele ar fi cauzat cel putin 18.000 de decese in Franta, adica de doua ori mai multe decat accidentele de circulatie, fara a mai pune la socoteala cele 150.000 de spitalizari datorate efectului lor iatrogen. Bineinteles ca dupa publicarea acestui raport, ministerul sanatatii a comandat agentiei pentru medicamente o ancheta complementara, care revazand cifrele, n-a mai gasit decat 10.090 de decese, imputand 21% din efectele indezirabile prescriptiilor gresite facute de medici. Este usor de remarcat faptul ca vinovatii sunt intotdeauna medicii si niciodata laboratoarele. Profesorul Louis de Harven, un mare hematolog elvetian, rezuma lucrurile astfel: "Intotdeauna am fost impresionat de o fraza a unui fost profesor de la Universitatea Columbia din New York, care spunea: "Statisticile ofera metode foarte savante, care iti permit sa-i faci pe ceilalti sa creada ceea ce tu insuti pui la indoiala"".
In Statele Unite, circa 100.000 de decese pe an se datoreaza medicamentelor, fara a mai socoti accidentele grave, dar nu mortale, iar 2.200.000 de persoane sufera efectele secundare ale medicamentelor primite pe timpul spitalizarii.
Un studiu publicat in Canada arata ca anual, circa 185.000 de pacienti sunt victimele efectelor secundare. Printre cei doua milioane de pacienti internati in spitalele canadiene, 7,5% sufera de efecte secundare grave.
In 2003, autoritatile sanitare din China au primit 30.000 de instiintari despre efecte secundare cauzate de medicamente.

Cheltuielile medicale si sanatatea

Daca inegalitatile economice joaca un rol important in starea de sanatate a populatiei, cheltuielile medicale nu au nici o influenta asupra acesteia. De pilda, Grecia, unde cheltuielile pe cap de locuitor sunt de 3 ori mai mici decat in Franta, are performante sanitare egale si chiar superioare, uneori, celor din Hexagon. Conform studiilor efectuate de dr. Bernard Pissarro, in cazul barbatilor intre 20-64 de ani, rata mortalitatii este de 400 in Grecia, 464 in Statele Unite, si de 500 in Franta, iar in ceea ce priveste femeile, performantele obtinute de Grecia sunt, de asemenea, superioare. Asadar, este dificil sa continui sa afirmi ca cheltuielile pentru sanatate sunt direct proportionale cu starea de sanatate a populatiei.
Un studiu Inserm demonstreaza, de asemenea, ca rata deceselor in randul populatiei franceze este usor superioara celei din tarile vecine, precum Suedia, Marea Britanie, dar si Italia. Mortalitatea prematura, adica cea care intervine inainte de 65 de ani, este la originea a 65% dintre decesele anuale din Franta. Acest procentaj este mult superior celui din alte tari ale Comunitatii Europene, cu exceptia Portugaliei. Pentru francezii de 25 de ani, mortalitatea este dubla comparativ cu cea din Suedia sau din Marea Britanie.
In ceea ce priveste acea speranta de viata de care se vorbeste atat de mult, ea este atribuita in mod injust medicinii actuale. Pentru ca in vreme ce in prima jumatate a secolului Xx "prelungirea" era de circa 6 luni pe an, incepand din 1960, "castigul" de viata a scazut la o luna pe an in tarile cele mai favorizate. Dar cifra mai trebuie redusa, pentru ca prelungirea duratei de viata dincolo de varsta de 60 de ani este aproape zero, iar cifrele optimiste vin de la reducerea mortalitatii neo-natale si infantile, datorata igienei.
Toti batranii frumosi care traiesc peste 100 de ani si care sunt citati ca unul din cele mai mari succese ale medicinii moderne nu-i datoreaza mare lucru acesteia. In tineretea lor, se consumau mult mai putine medicamente, vaccinurile erau rare, iar majoritatea oamenilor se tratau cu plante sau cu leacuri babesti.

Ignoranta nepedepsita

Medicii insisi cunosc destul de putin medicamentele pe care le prescriu cu multa usurinta. L. Merle, profesor de farmacologie la Limoges, estimeaza ca medicii sunt putin informati despre mecanismele de actiune si despre efectele nedorite ale medicamentelor.
"In Franta, medicii tineri au cunostinte superficiale si insuficiente in domeniul medicamentelor si sunt prea vulnerabili la "sirenele" industriei. Este regretabil, fiindca medicamentele sunt mari furnizoare de incidente sau de accidente", spune el, si adauga: "Potentialul de accidente si de scandaluri mediatice datorate medicamentelor este la fel de mare ca cel al sangelui contaminat sau al encefalopatiei spongiforme bovine."

In deplina impunitate

Cum lobby-urile farmaceutice care mint pentru a-si vinde produsele nu sunt niciodata condamnate, nu exista nici un motiv pentru ca aceste practici sa inceteze. In toate cazurile de omucidere - voluntare sau accidentale - autorii sunt pasibili de inchisoare. Acest lucru nu se intampla si in cazul deceselor provocate de medicamente, pentru ca cei vinovati sunt obligati doar sa plateasca o amenda, iar aceasta este mult inferioara beneficiului produs de medicamentul incriminat.

Un "sortiment" bogat de optiuni

Din fericire, bolnavii incep sa se indoiasca de cuvintele frumoase cu care ii bombardeaza "expertii", prin intermediul mass-media si incep sa se intoarca la medicina alternativa si la produsele naturale care, practic, nu au niciodata efecte secundare. De asemenea, constatand neputinta anumitor terapii, tot mai multi practicieni onesti si constiinciosi sfarsesc prin a-si pune intrebari legate de minciunile grosolane ale reprezentantilor laboratoarelor, care creeaza o adevarata piata a fricii. Este absolut necesar ca ei sa refuze presiunile pe care acestia le exercita la toate nivelurile, financiare si mai ales politice, si sa se instituie o libertate veritabila, care sa garanteze independenta cercetarii, oferind, astfel, bolnavilor, o reala optiune terapeutica, fara nici o constrangere si in deplina cunostinta de cauza.
Dar cel mai important lucru este ca fiecare sa stie ca aceste medicamente, menite sa vindece, nu numai ca nu isi indeplinesc intotdeauna functia pretinsa, ci provoaca boli si pot chiar ucide.
Sylvie Simon
(Autoarea articolului este jurnalista si conferentiara, autoare a 23 de carti. De cativa ani se ocupa cu predilectie de combaterea dezinformarii in materie de sanatate si de ecologie, subiecte de mare actualitate. Ea a publicat mai multe eseuri despre scandalurile generate de coruptia din anumite medii medicale si despre asa-zisii "experti" stiintifici - sangele contaminat, vaca nebuna, azbestul, hormonii de crestere, vaccinurile etc.)