Cea mai puternica organizatie de protectie a naturii, Greenpeace, este convinsa ca aceasta directie nu poate fi oprita de nimeni. Recent, societatea civila din Romania a declansat, sprea lauda ei, o campanie sustinuta pentru votarea proiectului legislativ de interzicere a cianurii, pe care Senatul Romaniei nu a reusit sa-l adopte. E vorba de amendamentul "Funar-Eckstein" la Legea Minelor, care prevedea expres aceasta interdictie. In scurt timp, este asteptat votul Camerei Deputatilor, care va fi decisiv. "O data la patru ani", spun ecologistii, "deputatii ne roaga sa-i votam, promit ca ne vor apara interesele. Interesul nostru acum este eliminarea cianurii, de aceea ii chemam noi pe dansii sa se prezinte la vot".
Ce este cianura si de ce este folosita
in exploatarile miniere de aur?
Cianura de sodiu este un compus chimic extrem de toxic, care are la baza un atom de carbon si un atom de nitrogen (azot). Potrivit marelui chimist american Robert Moran, o lingurita cu o solutie de cianura de 2% poate ucide un om. Conform Federatiei Americane a Oamenilor de stiinta (Federation of American Scientists), "cianura inhiba respiratia, altereaza transportul de oxigen la nivel celular si catre creier, descreste presiunea sanguina. Persoana otravita cu cianura ajunge in coma sau se zbate in convulsii in doar cateva minute. Moartea se poate produce in maximum cateva ore, in functie de rezistenta organismului".
In minerit, cianura se foloseste de aproximativ 30 de ani, ca agent de obtinere a aurului si argintului. Cu ajutorul cianurii, se pot extrage 97 la suta din cantitatea de aur prezenta in rocile care contin acest metal. In fiecare an, in intreaga lume, exploatarile miniere consuma peste 180.000 de tone de cianura. Dupa aprecierea chimistului si ecologistului american Dave Blouin, "de cele mai multe ori, tehnica cianuratiei este utilizata in mod iresponsabil, ceea ce cauzeaza deversari cu efecte devastatoare asupra mediului si oamenilor".
"Cianura, dispari!"
Fara alte comentarii, enumeram cateva dintre accidentele cu cianura produse in lume din 1995 pana azi, asa cum au fost consemnate de organizatia "Rainforest" din Australia (www.rainforestinfo.org. au/gold/cyanide.htm).
August 1995, Guyana - Mai mult de 3,2 miliarde de litri de deseuri cu cianura au fost eliberate in raul Essequibo, la ruperea accidentala a unui baraj al exploatarii miniere de aur Omai. Intreaga viata acvatica a unui rau din apropiere a disparut.
Ianuarie 2000, Romania - Mii de tone de peste mort pe raul Tisa si Dunare, ca urmare a accidentului de la Baia Mare. Ungaria l-a considerat cea mai mare catastrofa dupa Cernobal. Statul roman are de platit circa 200 de milioane de dolari despagubiri.
Octombrie 2001, Ghana - Mii de metri cubi de reziduuri cu cianura si metale grele s-au revarsat asupra locuitorilor unui sat din districtul Wassa, cand barajul minei de aur a companiei Goldfields s-a rupt. Toate formele de viata din raul Asuman au fost decimate.
Februarie 2002, Australia - 400 de litri de cianura lichida s-au scurs accidental in Teritoriile de Nord, omorand 500 de pasari si cativa canguri.
Mai 2002, Texas, Sua - Zece tone de cianura au fost furate dintr-o cisterna aflata in drum catre o mina de aur, in zona Brownsville. In aceeasi luna, opt tone de cianura au fost furate dintr-un camion in centrul Mexicului. Potrivit "Washington Post Company", cianura ar putea fi folosita in atacuri teroriste si in camere de gazare ale organizatiilor criminale.
Mai 2002, Nevada, Sua - Aproape 100.000 de litri de solutie de cianura au fost deversate la o mina din Twin Creeks, proprietate a Newmont Company (detinatoarea a 20% din actiunile de la Rosia Montana!). Un oficial a afirmat ca 40.000 de litri au ajuns in rau, adaugandu-se altor accidente recente ale Newmont, cand 3.000.000 de metri cubi de deseuri cu cianura au fost deversate in rauri din Arizona.
Ianuarie 2003, Nicaragua - O scurgere de cianura a avut loc la mina canadiana Hemconic/Greenstone, ajungand in raul Bambana. Medicii locali au raportat moartea a 12 copii, suspectati ca s-au otravit cu apa din rau.
Iunie 2004, China - Consiliul de Stat din China a raportat sapte cazuri de scurgeri de cianura numai intr-o saptamana (18-25 iunie). Ca urmare, 21 de oameni si-au pierdut viata.
Iunie 2005, Laos - O scurgere de cianura a avut loc la mina de aur Phu Bia, detinuta de compania australiana "Pan Australian Resources". Toti pestii raurilor din zona au fost omorati, iar peste 100 de sateni de pe o raza de cel putin 3 km au fost otraviti, dupa ce au mancat peste contaminat.
Iunie 2006, Ghana - O scurgere de cianura la mina de aur Bogoso Gold a ajuns in raul Ajoo, omorand pestii. 30 de localnici au suferit dureri de cap, arsuri la stomac, iritatii ale limbii si pielii.
Exemplele pot continua. Organizatia "Rainforest" aduce din nou in fata opiniei publice internationale necesitatea interzicerii cianurii in minerit. "Cyanide, be gone!" (Cianura, dispari!) este sloganul repetat azi pe toate meridianele lumii.
Tarile in care cianura
a fost interzisa
In statele americane Montana, Colorado si Wisconsin, Curtea de justitie, senatul local si comisiile de mediu au interzis cianura in minerit, atat pentru proiectele propuse, cat si la exploatarile existente. Odata votata, interdictia a starnit protestele companiilor interesate, dar legiuitorii, in loc sa cedeze, au adaugat in lege principiul "fara tratament special" pentru intreaga industrie a mineritului. Si statul Alaska a adoptat hotarari in acelasi sens, deplangand "mineritul iresponsabil" ce dauneaza mediului inconjurator.
Turcia - in 1997, aceasta tara a decis interzicerea cianurii in minerit, pe baza Constitutiei care garanteaza dreptul cetatenilor la un mediu sanatos (prevedere cuprinsa si in Constitutia Romaniei!). In paralel, Parlamentul de la Ankara a decis oprirea exploatarilor miniere de langa Pergamon si Adramyttion.
Cehia - Parlamentul ceh a aprobat in septembrie 2000 o lege prin care nu se mai permite prelucrarea aurului cu cianuri pe teritoriul Republicii Cehe.
Grecia - Curtea Suprema de Justitie si Parlamentul au stopat mai multe proiecte miniere aurifere, printre altele, pentru pericolul reprezentat de folosirea cianurii in procesul de flotatie a minereurilor.
Costa Rica - Guvernul si Parlamentul au adoptat, in 2002, un moratorium privind cianuratia in exploatarile de aur de suprafata.
Germania - Bundestagul a trecut un decret in 2002 prin care era interzisa tehnica cianuratiei in minerit.
Argentina - Mai multe provincii si orase din aceasta tara (Chubut, Rio Negro, Esquel, La Rioja) au interzis transportul si utilizarea cianurii si a mercurului in minerit. In cazul provinciei Chubut, Curtea Suprema din Buenos Aires este cea care a dat o sentinta irevocabila.
Filipine - Provincia miniera Mindroro a adoptat un moratoriu pe 25 de ani, care interzice proiectele miniere cu cianuri incepand cu aprilie 2002.
Pozitia Guvernului roman
(schimbata ca la Ploiesti!)
Dupa ce, in timpul votului din Senat, Ministerul Mediului s-a opus adoptarii legii de interzicere a cianurii, ministrul Attila Korodi o intoarce ca la Ploiesti si emite, in numele guvernului, in sedinta din 6 iunie, un punct de vedere pozitiv. Urecheat probabil de sefii sai de partid (Udmr), care au votat in totalitate pentru adoptarea amendamentului Funar-Eckstein, Korodi n-a mai putut sa-si sustina protejatii (ecologistii l-au perceput mereu pe domnul ministru ca pe un sustinator discret al proiectelor miniere). Iata fragmente din Punctul de vedere semnat de d-l ministru: "Astazi, 6 iunie 2007, la initiativa ministrului Mediului, Attila Korodi, a fost adoptat in sedinta de Guvern un punct de vedere pozitiv fata de proiectul legislativ initiat de senatorii Eckstein-Kovacs Peter si Gheorghe Funar, care prevede interzicerea utilizarii cianurii in activitatile de exploatare miniera din Romania. Aliniatul ce va fi inclus la articolul 4 din Legea minelor prevede ca: "Activitatea miniera bazata pe folosirea tehnologiei prin cianuri, in orice etapa a exploatarii aurului si argintului, precum si in orice etapa a procesarii si innobilarii reziduurilor este interzisa"".
Sa-i cunoastem pe senatorii
care iubesc cianura!
Rezultatul votului din Senat a oferit presei unele surprize: de unde era de asteptat ca oamenii Psd-ului sa voteze masiv Nu, ei fiind perceputi, de pe timpul lui Dan Ioan Popescu si Alexandru Sassu, ca sustinatori ai proiectului din Rosia Montana (unul dintre proiectele afectate de aceasta lege), toti cei 24 de senatori social-democrati prezenti au votat Da! Nici in Pd nu s-a inregistrat vreun vot impotriva, in schimb au fost patru abtineri. Senatorii Prm au votat Da, intregul Pc a votat Da, la fel intregul Udmr. Cea mai neasteptata surpriza au oferit-o liberalii. Pe langa cei doi care s-au abtinut, Ioan Corodan si Cezar Serban Stratila, cinci senatori Pnl au votat Nu! Ignorand opinia publica, sfidandu-si proprii alegatori, acesti senatori au votat pentru cianura, pentru cratere selenare la Rosia Montana, Bucium, Sacaramb, Certej si Baia Mare, pentru cel mai mare iaz de decantare cu cianuri si metale grele din Europa! Numele lor este: Ion Basgan, Radu Campeanu (veteranul Radu Campeanu!!), Viorel Duca, Puiu Hasotti si Ovidiu Oprea. Comentariile le faceti dvs...
Apel al societatii civile:
"Deputati, nu chiuliti de la vot!"
Coalitia "Romania fara cianuri" ne cere sa nu ramanem indiferenti fata de problema cianurii. "Acum se da, probabil, cea mai importanta batalie pentru participarea romanilor in luarea unei decizii pentru un mediu curat", se spune intr-un comunicat de presa. "Lobby-stii" companiei "Gabriel" nu dorm acasa, dorm pe la usile deputatilor si ministrilor, in speranta de a-si introduce un amendament pe ordinea de zi a discutiilor din comisii: exceptarea de la prevederile legii a companiilor care au "Licenta de exploatare", adica exceptarea lui "Gabriel"! Speram ca parlamentarii nu se vor face inca o data de ras, acceptand astfel de viclesuguri. "Trimiteti-le cate o petitie pe numele presedintelui Camerei, Bogdan Olteanu", se mai spune in comunicatul Coalitiei, "si cereti-le sa mearga la slujba in ziua votului". Votati Da pe site-ul: www.faracianura.ro