Dulciuri cu caise

Redactia
Caise cu frisca in forme de aluat.


Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 caise, 60 g zahar, 2 plicuri zahar vanilat, 1 lingurita zeama de lamaie, 1 lingura lichior de caise, 2 foi de gelatina (a 2 g fiecare), 1 tub frisca (spray). Pentru forme: 25 g faina, 1 ou, 50 g zahar, 40 g unt.
Mod de preparare:

Inmuiati gelatina intr-un bol cu apa rece.
Taiati caisele in doua, scoateti samburii, si puneti-le pe foc intr-o cratita cu 15 cl de apa, zaharul tos si vanilat si zeama de lamaie. Cand incep sa clocoteasca, faceti focul mai mic si lasati-le sa fiarba incet, circa 5 minute. Puneti-le deoparte sa se raceasca in sirop, scoateti-le si lasati-le sa se scurga.
Puneti siropul pe foc si lasati-l sa fiarba, pana ce scade la circa 4 linguri. Incorporati gelatina stoarsa si dupa ce s-a dizolvat, adaugati lichiorul de caise.
Clatiti 4 boluri mici cu apa rece si rasturnati-le cu gura in jos, ca sa se scurga.
Mixati caisele impreuna cu siropul scazut, turnati piureul in cele 4 boluri si tineti-l 2 ore la frigider.
Incingeti cuptorul la 180gr. si pregatiti formele de aluat. Frecati oul cu zaharul intr-un castron, incorporati faina, amestecand cu telul, si apoi untul topit, aproape caldut. Aluatul trebuie sa aiba consistenta celui pentru clatite.
Ungeti cu unt o tava, turnati aluatul, formand 4 clatite mai mici (cu spatii intre ele) si dati-le 10 minute la cuptor.
Pregatiti 4 boluri si asezati in ele clatitele dandu-le forma unei cupe. Lasati-le sa se raceasca, puneti in fiecare cupa putina frisca, deasupra spuma de caise rasturnata din boluri si serviti imediat.

Tarta cu caise

Ingrediente (pentru 6 persoane): 275 g aluat fraged, 12 caise, 1 lingura zahar tos. Pentru crema: 25 cl lapte, 3 galbenusuri, 50 g zahar, 1 plic zahar vanilat, 30 g faina, 20 g unt, 2 linguri rachiu de piersici sau de capsuni.
Mod de preparare:
Crema -
Puneti laptele sa fiarba.
Frecati galbenusurile cu zaharul vanilat si zaharul tos pana ce incep sa se albeasca si incorporati apoi faina si laptele clocotit, putin cate putin, amestecand incontinuu cu telul.
Turnati crema inapoi in cratita si lasati-o sa fiarba incet, amestecand intruna, pana ce se ingroasa.
Luati-o de pe foc, adaugati alcoolul, presarati untul rupt bucatele si lasati-o sa se raceasca, acoperita cu un capac.
Incingeti cuptorul la 180gr..
Intindeti aluatul pe o tava, intepati-l cu furculita, presarati deasupra boabe de fasole uscata, dati-l la cuptor si pre-coaceti-l aproximativ 5 minute. Indepartati boabele de fasole.
Acoperiti aluatul cu crema preparata anterior, asezati deasupra caisele rupte in doua, cu partea bombata in jos, presarati zaharul tos, dati tarta inca 30 de minute la cuptor. Serviti-o calduta.

Briosa cu caise

Ingrediente (pentru 6 persoane): Pentru aluat - 250 g faina + inca 50 g, 2 oua, 10 g drojdie proaspata, 75 g unt + 15 g pentru forma, 25 g zahar pudra, 10 cl lapte, 1/2 lingurita sare. Pentru garnitura - 750 g caise, 100 g migdale macinate, 100 g zahar pudra + inca 2 linguri, 100 g unt, 1 ou intreg + 1 albus, 15 g faina, 1 lingura rom, sare.
Mod de preparare:
Aluatul -
Dizolvati drojdia in laptele caldut. Puneti faina intr-un castron, faceti la mijloc o gropita si adaugati sarea, zaharul si ouale. Amestecati cu varfurile degetelor, incorporand - putin cate putin - drojdia dizolvata in lapte. Framantati aluatul, pana ce devine neted si se desprinde de marginea castronului.
Continuati sa framantati aluatul, pliind de cateva ori marginile spre interior si incorporati, framantand, untul rupt bucatele. Adunati aluatul, formati o bila, acoperiti-l cu un stergar, lasati-l sa creasca circa 2 ore, la temperatura camerei (trebuie sa-si dubleze volumul) si tineti-l cel putin 2 ore la frigider, sa se odihneasca. Garnitura -
Bateti - cu mixerul - untul moale, impreuna cu zaharul, romul si 1 varf de cutit de sare, pana ce se albesc, dupa care adaugati pudra de migdale, oul intreg si albusul, si la sfarsit faina, putin cate putin.
Intindeti aluatul si imbracati cu el o forma adanca (diametrul: 28 cm), unsa cu unt. Intindeti crema pe fundul aluatului si asezati deasupra caisele taiate in doua (fara samburi).
Lasati aluatul sa dospeasca inca 20 de minute si coaceti briosa circa o jumatate de ora in cuptorul incins.
Scoateti-o din forma, pudrati-o cu zahar si serviti-o calduta.