Elixiruri din Maramures

Otilia Teposu
Pentru adeptii remediilor naturale din plante, Hypericum este un nume familiar. Numele unei impresionante oferte de sanatate, compusa din ceaiuri, tincturi, siropuri si pulberi incapsulate. Un nume generic, asezat peste truda, de aproape doua decenii, a unei maramuresence care inca din anii copilariei a crezut orbeste in puterea tamaduitoare a plantelor. Dar numai a plantelor curate si sanatoase ce cresc acolo si numai acolo, pe malul Izei, in comuna Desesti.

Prof. biolog Maria Pop

"Daca te duci cu suflet curat sa culegi o planta,
cu credinta si cu incredere in puterile ei vindecatoare,
planta aceea te va ajuta sa invingi boala"


- Primul dvs. interviu despre ierburile si florile magice din Desesti a aparut in revista noastra in urma cu zece ani. Zambeati dintre flori, imbracata in costum popular. Si-acum zambiti, dar din scaunul de director al uneia din cele mai puternice firme de produse din plante, "Hypericum", din Romania. Suntem tare curiosi sa stim povestea acestei afaceri cu flori.
- Inceputurile acestei afaceri sunt mult mai vechi decat s-ar crede la prima vedere si sunt legate de mama si de bunica mea, Anuta, din satul Sugau, de langa Sighet. Ele amandoua, dar mai ales bunica, erau recunoscute drept mari lecuitoare cu buruieni si ierburi de leac. In general, la tara, femeile stiu cam toate cum se folosesc plantele pentru sanatate, dar bunica si mama erau cautate si de oameni straini de sat, pentru sfaturi si leacuri. De aici eu inteleg ca ele erau un pic mai inzestrate in aceasta privinta decat multi altii. Tin minte ca bunica avea pe langa casa straturi cu plante medicinale pe care le cultiva special, deci nu era doar culegatoare de plante, ci si cultivatoare... Si ca la mare cinste tinea planta careia ea ii zicea Sangele Domnului, pe care o folosea aproape in toate leacurile pe care le prepara sau le recomanda si altora. "Asta-i grozav de buna la tate celea", zicea bunica. Tin minte ca usca sau macera planta in ulei, cand era vorba de boli de ficat. Mult mai tarziu, cand eram deja in scoala, am descoperit ca Sangele Domnului nu este altceva decat sunatoarea - Herba Hyperici - si de aici, de la aceasta planta care m-a lecuit si pe mine de toate bolile copilariei, vine si denumirea fabricii de produse naturale pe care am infiintat-o: "Hypericum". Atunci, dupa revolutie, toata lumea incerca sa faca ceva in afara serviciului, sa-si deschida o afacere, si m-am gandit si eu de multe ori la asta. "Ce stiu eu sa fac mai bine?" - asa m-am intrebat de multe ori si, pana la urma, dragostea pentru flori si invataturile de-acasa m-au adus la plantele de leac.
- Au fost grele inceputurile?
- N-a fost usor, pentru ca toate erau neclare si legislatia nu era inca bine stabilita. Amintiti-va si dvs. ca atunci, in primii ani, au fost perioade in care musetelul era considerat otravitor, amintiti-va ca s-au pus bete in roate pentru tot ce insemna medicina naturista si produse naturale. Ca sa obtii o autorizatie trebuia sa faci dosare peste dosare, birocratia a fost sufocanta si multi au renuntat pe parcurs sau au functionat clandestin o vreme. N-am dat inapoi, m-am luptat cu toate, am facut cate hartii mi s-au cerut, m-am incapatanat sa am mai multa rabdare decat cei care erau la Bucuresti si dadeau atunci aprobarile. Pe langa asta, eu sunt credincioasa si ma rugam in fiecare zi la Dumnezeu, daca-i spre bine ceea ce fac, sa ma lumineze, daca-i spre rau, sa ma opreasca din drum. Si Dumnezeu m-a ajutat. Am inceput greu, dar am razbit, pentru ca am avut incredere in ceea ce faceam si pentru ca toata familia m-a sprijinit. La inceput, am cules noi, in familie, plantele medicinale, din locuri pe care le stiam curate si nepoluate, apoi am angajat oameni care ne-au ajutat. N-am luat pe oricine la lucru. Am ales oameni curati si credinciosi, oameni care cred in puterea lecuitoare a ierburilor si a florilor. I-am ales pe toti cu multa grija si am fost cu ei pe teren, ca sa vad de unde culeg plantele, din ce locuri, cum le culeg. Lucram numai cu plante aduse din locuri nepoluate, foarte curate, din zona Muntilor Gutai. Conteaza foarte mult cum te apropii de plante, cum le culegi, cand le culegi, cu ce stare sufleteasca pornesti in cautarea lor.

Calendarul florilor

- O lectie pe care o stiti din copilarie, de la inaintasii dvs., dar probabil ca si de la cultul de care se bucura plantele, inca si astazi, in Maramures.
- Intr-adevar, de la bunica mea stiu ca este un timp pentru fiecare floare de leac, ea m-a invatat care sunt florile bune, la ce se folosesc, dar m-a invatat si care este calendarul culegerii lor. Unele flori se culeg dimineata, altele seara, unele inainte de inflorire, altele dupa ce florile s-au scuturat. In Maramures, exista versuri si cantece pe care unele batrane le mai stiu si le spun inainte de a culege florile de leac. Este poate o ramasita din vechile practici magice facute pentru vindecare. Stiti si dvs. ca in Maramures se pastreaza foarte multe sarbatori si credinte populare si, printre acestea, sunt multe legate tocmai de recoltarea plantelor de leac. Femeile de la sate mai pastreaza si acum acest calendar al culegerii ierburilor si nu se abat de la el. Sunt zile anume (cum ar fi Sanzienele, Foca sau Ziua Crucii), cand se spune si se crede ca plantele au o putere vindecatoare mai mare decat in alte perioade. Dar sunt si zile in care nu se recolteaza nici o floare, tocmai pentru ca se crede ca ele nu au nici o putere sau ca sunt slab vindecatoare. Sunt zile anume in care plantele acestea sunt duse la biserica si preotul le sfinteste, pentru a intari puterea lor. Vreau sa va spun ca toate aceste lucruri, pe care le-am aflat de la batranii pe care i-am ascultat intotdeauna cu atentie si interes, nu ma deranjeaza deloc ca om care a absolvit o universitate si care se ocupa de partea stiintifica a prepararii acestor leacuri. Ma ajuta sa cunosc si mai bine legatura stransa care este intre toate vietuitoarele ce traiesc pe pamant. Oricum, pentru mine e clar ca daca te duci cu suflet curat sa culegi o planta, cu credinta si cu incredere in puterile ei vindecatoare, planta aceea te va ajuta sa invingi boala, fie ca e trupeasca, fie a sufletului.
- Afacerea dvs. a inceput aici acasa, in sat, in Desesti. E mai usor sau mai greu sa incepi o afacere in locul in care te-ai nascut?
- E o mare prejudecata sa crezi ca numai la oras poti avea afaceri de succes. Intr-o localitate mai mare ajungi sa nu-ti cunosti uneori prea bine oamenii cu care lucrezi, pe cand intr-un loc mai retras, ii cunosti pe toti si poti sa-i alegi pe cei mai buni. In rest, sunt aceleasi drumuri pentru aprobari si avizari de produse, multe dosare de facut, multe hartii, multe analize, dar la urma urmei, daca esti serios, n-ai de ce sa te temi, pentru ca, pana la urma, calitatea si valoarea sunt recunoscute. Intr-un fel, e mai bine ca sunt atatea analize care se cer si atatea aprobari, pentru ca stiti si dvs. ca au aparut multi sarlatani in acest domeniu al prepararii remediilor din plante medicinale. Speram sa fie eliminati si datorita legislatiei europene care se impune acum si care are cerinte foarte clare si severe.

Caietul cu minuni

- Care sunt produsele cele mai reusite, comercializate sub firma "Hypericum"?
- Am pornit cu ceaiuri simple, din plante, pe care le culegeam eu. Am ajuns acum la ceaiuri combinate (antistres, depurativ, din fructe de padure, hepatobiliar, ginecologic, pentru slabit, gastric, cardiotonic, antitumoral). Avem aproape treizeci de combinatii de plante. Facem tincturi din plante, siropuri din fructe de padure si producem o cantitate mai mare de bitter "Taina Plantelor", pe care cumparatorii il stiu deja din anii trecuti si pe care il preparam din treizeci de plante. Produsul are proprietati terapeutice deosebite, este un tonic si un stimulent al organismului, fara contraindicatii si fara efecte secundare.
Se stie ca daca se asociaza mai multe plante, activitatea lor terapeutica este mai puternica, datorita actiunii sinergice a mai multor substante active. De aceea, am gandit aceste combinatii de plante si tincturi combinate din mai multe plante, pe langa cele simple, de galbenele, coada-soricelului, cimbrisor, aloe, sunatoare etc. Tincturile combinate se iau in ceaiuri. Avem mai multe tincturi: antianemica, antigripala, antidiabetica, antistres, cardiotonica, antireumatismala, depurativa, gastrica, pentru regenerarea parului, hepato-biliara. Toate aceste extracte hidroalcoolice sunt preparate cu alcool natural din cereale si fructe, nu cu alcool industrial. Mai preparam uleiuri din plante (cimbrisor, musetel, sunatoare, menta, flori de fan) pentru masaje si comprese sau pentru uz intern. As mai vrea sa amintesc si otetul de mere cu miere de albine, care pe langa proprietatile antireumatice, antiobezitate, depurative si diuretice, mai este indicat si pentru calmarea si relaxarea sistemului nervos. Ca o noutate, producem acum si capsule cu pulbere de plante medicinale, din material foarte, foarte selectat, numai din anumite parti ale plantei, care sunt mai bogate si mai concentrate in substante active.
Avem si cateva produse noi, preparate in colaborare cu renumiti cercetatori si medici:

Nectarul "Elixirul vietii" - un sirop cu spirulina, catina si aloe, pentru cresterea imunitatii.

Infostim - un produs realizat in colaborare cu dr. in farmacie Ovidiu Bojor si prof. dr. nutritionist Mecinicopschi (directorul Institutului de Cercetari Alimentare). (Am bucuria ca la acest produs a colaborat si fiica mea, Oana, care este absolventa a Facultatii de farmacie si care este colaboratorul meu cel mai de nadejde. Ceea ce stiu eu din traditie si obiceiuri, ea vine si analizeaza stiintific. Si baiatul meu ma ajuta la tot ce inseamna administratie financiara si economica a fabricii. Mi-a luat de pe umeri ce mi se parea mai greu, asa ca acum ma ocup doar de plante.)

Protonic - un produs pe baza de polen, prelucrat ca sa devina biodisponibil, sa fie asimilat mai usor de organism. Este foarte indicat in bolile degenerative. Este un produs obtinut de asemenea in urma colaborarii cu prof. Mecinicopschi.
As mai pomeni Indulcitorul Natural, obtinut din planta Stevia rebaudiana (o planta originara din America, pe care o importam). Este un produs indicat pentru suferinzii de diabet si se prezinta sub forma unui lichid siropos incolor.
De asemenea, Memorie plus (capsule ce contin gingko biloba), indicate in cresterea performantelor intelectuale si stimularea circulatiei sanguine la nivelul creierului. Am aclimatizat acasa 4 arbusti de gingko biloba, tocmai pentru a putea cerceta mai bine calitatile terapeutice ale acestui arbust. Am culturi experimentale din mai multe plante si urmaresc proprietatile lor indeaproape. Cercetez acum, de exemplu, rolul pe care il au craitele asupra bolilor oculare.
- De unde se pot procura produsele dvs.?
- Avem in tara o retea de farmacii "Hypericum", dar si alte farmacii si magazine cu produse naturiste le comercializeaza. Se pot obtine la cerere, direct de la sediul nostru, prin colet postal. Pentru comenzi prin posta si pentru alte informatii va puteti adresa la S.C. Hypericum Impex S.R.L. loc. Desesti, nr 327, jud. Maramures, tel/fax 0262/37.26.95 sau 0729/88.44.20.