George Michael

Iulian Ignat
"Multumesc pentru cei 25 de ani".


Dupa o serie de concerte de mare succes sustinute in toamna anului trecut in sali britanice, George Michael a inceput anul acesta, pe 18 mai, prin concertul din Portugalia, turneul de stadioane prin care aniverseaza 25 de ani de cariera. Doua concerte in Aarhus, Danemarca, si apoi o serie de show-uri sustinute in Estul Europei. Artist care de-a lungul anilor s-a implicat politic si social, Michael si-a anulat un concert in Germania, pentru a sustine la Sofia, in fata a 20.000 de fani, cauza celor cinci asistente bulgaroaice inchise si condamnate la moarte in Libia. A urmat, pe 31 mai, Bucurestiul, care l-a primit pe muzicianul britanic pe stadionul "Lia Manoliu", unde a ajuns intr-o limuzina Mercedes, sosita la timp, pentru ca George Michael sa apara pe scena la ora stabilita - 21. Dar primul lucru notabil pe care l-a vazut in Romania a fost un stadion pe jumatate gol (vecinii nostri bulgari au apreciat corect numarul spectatorilor si au organizat show-ul pe un stadion mult mai mic). Insa fostul idol pop al anilor 80 a preferat sa vada jumatatea... plina a stadionului. Chiar in fata lui, pe iarba, se aflau aproape 10.000 de adevarati fani, care i-au cantat piesele si l-au sustinut pe intreaga durata, de doua ore, a concertului. "Cel mai important lucru pe care am sa vi-l spun in aceasta seara este ca va multumesc pentru cei 25 de ani petrecuti impreuna", a spus artistul, imbracat intr-un costum de culoare inchisa, purtand o cruce mare, de argint, la gat, si ochelari de soare.
La cei 44 de ani pe care ii va implini peste doua saptamani, George Michael a facut furori in lumea muzicii pop. Opt dintre discurile sale au ajuns nr. 1 in Anglia, sase in Statele Unite, cifra discurilor vandute insumand 85 de milioane! Dupa destramarea grupului Wham!, el a fost singurul care a continuat o cariera de succes, desi evolutia lui n-a atins niciodata carisma marilor vedete ce stiu sa electrizeze masele. Iar pauza de 15 ani scursi de la precedentul turneu mondial nu i-a prins deloc bine in acest sens. La Bucuresti, el a avut momente in care a parut stingher pe scena, oricat a incercat sa anime atmosfera, plimbandu-se pe pasarela circulara ce intra adanc in randurile spectatorilor, si oricat de frumoase au fost luminile si imaginile de pe ecrane. Toti marii vocalisti din bransa muncesc cot la cot pe scena cu trupa lor. Orchestra de aproape 30 de persoane, numai unu si unu, instrumentisti excelenti, a stat mult in spatele lui, la locul ei, "uitata pe etajera", vorba cantecului. Starul a cerut aplauzele publicului pentru "trupa mea", insa nu i-a mentionat nominal pe componentii acesteia.
Orgoliu? Idee neinspirata a celor ce au pus la punct scena si intregul proiect? Cu toate acestea, George Michael a convins si a impresionat publicul bucurestean. Prin vocea sa, in primul rand. Totul a sunat ireprosabil, exact ca pe disc, ceea ce foarte putini cantareti reusesc. Din cariera sa de 25 de ani, a ales atat piese ritmate ("sa ne intoarcem pe ringul de dans") precum "Too Funky", "Fast Lover", cat si balade ca "Father Figure" sau tulburatoarea "Prayer for Time", pe care efectele vizuale din spatele sau - un soare ce apune in valuri - au atins perfectiunea. La "Shoot the Dog", pe ecrane a "curs" videoclipul piesei, o satira despre slugarnicia guvernului britanic fata de politica americana, iar la sfarsit, un urias Bush gonflabil, intr-o postura caraghioasa, a invadat scena.
Ciudata pentru un show de stadion a fost si pauza de 15 minute. Intors in jeansi si in camasa, Michael a inceput partea a Ii-a cu "Faith", unul din imnurile anilor 80, si a incheiat cu cea mai celebra piesa a sa, "Careless Whisper", dublata la bis de "Freedom". "Acesta este cel mai important cuvant in lume la aceasta ora: libertate." A fost totodata momentul de varf al concertului, cu o reverenta adusa publicului si un tur de final pe pasarela, in "baia" de maini ridicate. Dupa ce a trebuit sa-si amane concertul de la Praga, programat pe 2 iunie, din cauza deteriorarii scenei intr-un accident rutier, pe George Michael il asteapta un moment de cotitura al carierei: doua show-uri pe noul si uriasul stadion Wembley. Din nou acasa, pentru un moment al adevarului.
(Ne cerem scuze pentru faptul ca nu va putem oferi, asa cum v-am obisnuit, fotografii in exclusivitate de la acest concert. "Nu!" a devenit cuvantul de ordine al majoritatii organizatorilor de concerte din Romania. Nu se va tine conferinta de presa. Nu veti putea lua interviuri. Nu aveti voie sa fotografiati! Iar daca se poate, repede si doar din coltul acela! In schimb, auzim tot mai des: "Avem noi fotograf, va trimitem noi pozele". Atunci de ce nu-mi trimiteti si articolul gata scris? Din pacate, in Romania inca se mai merge pe amicitii, pe "las` ca merge si asa" intr-un domeniu in care concurenta devine acerba. Oferta este anul acesta uriasa, si daca aceste concerte nu vor fi puse la punct in mod profesionist, publicul, si nu presa sau organizatorii, va avea cel mai mult de pierdut. Miza este importanta. Am putea deveni placa turnanta a marilor concerte mondiale, dar putem si retrograda la nivelul de acum cativa ani, cand priveam peste gard la vecini. Promovarea, relatia decenta cu presa si, in primul rand, respectul fata de public joaca un rol foarte serios in aceasta ecuatie. Poate ca vazand stadioanele si arenele pe jumatate goale din acest inceput de sezon, organizatorii de concerte or sa-si mai schimbe din mentalitati.)

Un alt oaspete de seama: Robert Plant

Alta mare voce a muzicii rock, Robert Plant, solistul legendarei trupe britanice a anilor 70, Led Zeppelin, va concerta in Bucuresti pe 8 iulie! A mai cantat aici acum 10 ani, avandu-l alaturi pe colegul sau, chitaristul Jimmy Page. De data aceasta el se afla in turneu alaturi de o trupa de tineri, Strange Sensation.
Timp de 10 ani, cat a durat "marsul" lui Led Zeppelin, aceasta trupa a devenit la fel de influenta pentru istoria rock-ului precum Stones sau Beatles. Disparitia lui John "Bonzo" Bonham, bateristul trupei, a pus insa capat traseului acesteia. Plant, un sex simbol al scenei anilor 70, si-a continuat drumul, incercand noi si noi formule. Discurile sale actuale ii tradeaza pasiunea pentru muzica lumii, in special pentru sonoritatile africane. Implicat in numeroase actiuni (concerte caritabile), Plant isi va lega prin concertul de la Bucuresti numele de "Live Earth". Desfasurat concomitent pe toate cele 7 continente ale planetei, "Live Earth" isi propune sa devina unul dintre cele mai grandioase evenimente muzicale ale istoriei. Se estimeaza ca peste 2 miliarde de spectatori si telespectatori vor urmari concertele sustinute de 150 de trupe si artisti. Scopul acestui urias efort este sa atraga atentia intregii lumi asupra crizei in care se afla Pamantul, datorita incalzirii globale. La New York, vor canta The Police, Alicia Keys, Roger Waters, la Londra, Genesis, Red Hot Chilli Peppers si multe alte nume celebre.
In Bucuresti se vor putea urmari toate aceste concerte pe un ecran de 80 m2 amplasat intr-una din parcarile Complexului Romexpo. Transmisiunile vor incepe de dimineata si vor fi presarate cu concertele unor trupe romanesti, intre care se afla cele mai iubite nume ale rock-ului nostru: Phoenix si Iris. Iar a doua zi, pe 8 iulie, de la orele 20.00, pe aceeasi scena, vor canta Robert Plant si Strange Sensation.