Liviu Cangeopol

Redactia


[sapou]Eveniment editorial
Din nou acasa, dupa 18 ani[/sapou]Liviu Cangeopol

"Zambetul. Portret al tarmului la asfintit"

Ziarist, comentator politic, poet si eseist, Liviu Cangeopol a fost unul dintre cei mai autentici si "nepatati" disidenti anti-comunisti de la noi. La 18 ani dupa exilul sau in America, el se intoarce in tara mama, cu un adevarat eveniment editorial: romanul autobiografic "Zambetul. Portret al tarmului la asfintit", a carui lansare va avea loc in cadrul targului de carte Bookfest (6-10 iunie, 2007).
Autorul s-a nascut la Iasi, in anul 1954. Absolvent de Litere, a facut parte din "Grupul de la Iasi", unul din importantele nuclee de atitudine anti-comunista ale intelectualitatii romanesti de dinainte de revolutie. In aprilie 1988, impreuna cu Dan Petrescu, a inceput sa scrie cartea "Ce-ar mai fi de spus", finalizand-o in toamna aceluiasi an, si demonstrand astfel ca "si intr-o casa supravegheata atent de Securitate poti dialoga liber, fara sa se auda altceva decat un tacanit al masinii de scris". Cartea a ajuns la Paris, inregistrata pe benzi magnetice. Dan Petrescu a fost cel care a citit-o, acasa la actorul Emil Coseru, "intr-o camera cu iesire spre curtea pasarilor, pe fondul unor cotcodaceli interminabile". A trimis-o in Franta, prin Anna Alassio, lector de italiana la Universitatea ieseana, care a ascuns-o in cutia de pudra. "Fii multumit, Domnule Ceausescu: vei ramane in istorie!", a fost titlul sub care interviul acordat de Liviu Cangeopol aparea, la 5 aprilie 1988, in "Libration", interviu difuzat o zi mai tarziu la Europa Libera.
Astazi, numele si faptele lui Liviu Cangeopol apar in manualele de istorie ale Romaniei si sunt citate la loc de frunte in "raportul Tismaneanu privind condamnarea crimelor comunismului".
A emigrat si este stabilit in Sua din august 1989. La New York, Liviu Cangeopol a fost unul dintre cei mai renumiti ziaristi si scriitori romani din exil, publicand vreme de 11 ani, saptamana de saptamana, articole caustice si la obiect la adresa conducerii Romaniei post-revolutionare. Timp de 17 ani de la revolutie, nu a dat nici un semn cum ca ar putea fi vreodata corupt sau cumparat. Astazi este stabilit in Atlanta, Georgia, si inca mai colaboreaza la publicatiile "Romanian Times" (Portland, Oregon) si "New York Times Magazin".
Roman autobiografic si de autofictiune, roman politist, de calatorii si aventuri, roman cu cheie, intertextualitati, si roman in roman, "Zambetul. Portret al tarmului la asfintit" jongleaza frumos si in ritm alert, pe cateva tipuri de intriga si tot atatea registre stilistice, lui Liviu Cangeopol reusindu-i, astfel, chiar de la debut!, o carte in genul celor despre care spunem ca "se citesc cu sufletul la gura". Eroul cartii, Filip Mircea, ziarist de origine romana stabilit la New York, isi cauta adevaratul trecut. Bun prilej pentru personaj ca sa revina in tara, acasa, la Iasi. Si mai bun prilej pentru autor ca sa declanseze caruselul intamplarilor, al mortilor, al amintirilor. New York, Houston, Asheville, Iasi, Podu Iloaie, Oradea - geografiile se succed ametitor, cinematografic, cu lumile lor specifice, de la cea universitar inalta, la cea mai colorat interlopa. Ultimul punct, tarm al calatoriei: mitica Insula a serpilor, a regasirilor in moarte.
Lansarea acestui incitant roman va avea loc vineri, 8 iunie, ora 15.30, la standul Editurii "Humanitas" din cadrul targului de carte "Bookfest", Romexpo, Pavilionul Central. Prezinta: Luca Pitu si Lidia Bodea.