Din toata lumea

Redactia
Supa italieneasca cu dovlecei.


Ingrediente: 25 g unt, 1/2 ceapa verde tocata, 700 g dovlecei taiati felii, 700 ml zeama concentrata de carne de pasare (Knorr +apa), 1-2 linguri busuioc tocat marunt, sare, piper negru, 4-5 linguri smantana. Pentru garnisit: 2 dovlecei taiati stifturi lungi de 2,5 cm.
Mod de preparare:

Se topeste untul intr-o oala mijlocie si cand s-a incins, se caleste ceapa, pana ce devine sticloasa. Se adauga feliile de dovlecei, zeama de carne si busuiocul, se sareaza, se pipereaza si se lasa sa fiarba incet, circa 10 minute, ca sa se inmoaie dovleceii. Se lasa putin sa se raceasca.
Pentru garnisit: se pune pe foc o oala cu apa si cand apa clocoteste se oparesc in ea stifturi de dovlecel, aproximativ 1-2 minute. Se clatesc cu apa rece si se lasa sa se scurga.
Se mixeaza feliile de dovlecel impreuna cu supa in blender, se toarna piureul astfel obtinut inapoi in oala si se incorporeaza smantana si stifturile de dovlecei oparite. Se gusta supa de sare si piper si se serveste calda.

Pui prajit cu sos american

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 pui (circa 1,5 kg), sare, piper alb, putina faina, 1 l ulei pentru prajit. Pentru sos: 25 g unt, 25 g faina, 105 ml frisca nebatuta, 150 ml lapte, patrunjel verde tocat marunt, pentru garnisit.
Mod de preparare:

Se taie puiul in 4 bucati, se freaca cu sare si piper, se da prin faina. (Se loveste usor cu palma, ca sa cada surplusul de faina.)
Se incinge uleiul intr-un tuci adanc, cu capac (uleiul trebuie sa aiba inaltimea de cel putin 5 cm).
Se pun bucatile de pui in uleiul incins si se lasa sa se prajeasca 10 minute, la foc mic si cu capac. Se ia apoi capacul, se face focul mai mare si se lasa puiul sa se patrunda inca 10-15 minute, pana ce se rumeneste pe ambele parti.
Pentru sos, se topeste untul intr-o cratita, se incorporeaza faina, se adauga laptele putin cate putin si se lasa sa fiarba incet, amestecand intruna, pana ce se ingroasa sosul si nu mai este fainos. Se condimenteaza cu sare si piper alb.
Se adauga frisca nebatuta si se incalzeste sosul pe foc mic, dar fara sa clocoteasca.
Se pun bucatile de pui pe un platou, se toarna putin sos peste ele si se presara patrunjelul tocat. Restul de sos se serveste separat.

Clatite bavareze cu sunca

Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 clatite subtiri, 125 g branza de vaci, 150 ml smantana, 1/4 lingurita piper de Cayenne, sare, piper negru, 8 felii de sunca (foarte subtiri), 3 linguri cascaval ras, patrunjel verde tocat, pentru garnisit.
Mod de preparare:

Se freaca bine branza de vaci cu smantana, care se incorporeaza putin cate putin. Se condimenteaza cu sare, piper si piper de Cayenne si se lasa sa se raceasca.
Se incinge grillul din cuptor la temperatura maxima.
Se pun clatitele pe planseta, se ung cu 1/3 din umplutura, se acopera cu o felie de sunca, peste care se intinde umplutura ramasa.
Se ruleaza clatitele cat mai strans, se aseaza una langa alta (cu lipitura in jos) intr-o forma termorezistenta si se presara peste ele umplutura - ramasa eventual - si cascavalul ras.
Se dau la cuptor, sub grill, se lasa sa se rumeneasca, se presara cu patrunjel verde tocat si se servesc imediat.



Dulciuri

Tort de bezea cu inghetata si capsuni

Ingrediente: Pentru bezea: 4 albusuri, 225 g zahar. Pentru umplutura: 1 l inghetata moale de capsuni, 175 g capsuni taiate felii. Pentru garnisit: 75 ml frisca batuta, 225 g capsuni taiate in doua, putin zahar pudra.
Mod de preparare:

Se-ncinge cuptorul la 150gr.. Se deseneaza - pe folie de aluminiu - 2 cercuri cu diametrul de 23 cm, se decupeaza si se aseaza pe doua tavi.
Se bat albusurile spuma, intr-un castron adanc, se incorporeaza zaharul putin cate putin si se bat in continuare pana ce spuma s-a intarit bine (nu cade din castron, daca este intors cu gura in jos).
Se intinde spuma de albus pe cele 2 cercuri de folie, se coc pe blaturi circa o ora, se stinge focul si se lasa sa stea peste noapte in cuptor.
A doua zi se desprind blaturile de bezea de pe folie si se prepara umplutura, amestecand inghetata cu capsunile taiate felii.
Se unge un blat cu un strat de umplutura, se acopera cu al doilea blat si se pune totul imediat la frigider.
Dupa ce s-a intarit inghetata, se ung marginile tortului cu frisca, peste care se pun jumatatile de capsuni.
Se da tortul la congelator, si se scoate cu o ora inainte de a-l servi, presarat cu zahar pudra.