Premiul romanesc de la Cannes, in presa lumii

Claudiu Ionescu
Cristian Mungiu pe pagina intai a ziarelor.


Nu mai este o noutate ca regizorul roman Cristian Mungiu a castigat titlul suprem al competitiei cinematografice de la Cannes: premiul Palme dOr pentru filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile". Noi sunt doar aplauzele internationale pentru un produs romanesc. Rezervele exprimate cand e vorba de politica practicata la Bucuresti dispar total in fata valorii. Performanta lui Cristi Mungiu ne spala de cenusa obrazul si il duce la bal. Iata o sinteza pe scurt, a stirilor aparute in presa internationala


"The New York Times"

"Romania conduce"

"Mesajul din partea juriilor Festivalului de la Cannes a fost clar: Romania conduce. La final, festivalul a acordat doua dintre cele mai importante premii ale sale unor filme romanesti, consacrand vitalitatea acestei cinematografii, aflata pe val in ultima vreme. Premiul suprem, Palme dOr, a ajuns la Cristian Mungiu pentru "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", o privire necrutatoare, dar in acelasi timp sensibila, asupra vietii in timpul dictaturii lui Nicolae Ceausescu. (...) De asemenea, juriul a decernat premiul Un Certain Regard primului lung-metraj al lui Cristian Nemescu, "California Dreamin" (nesfarsit), a carui actiune se desfasoara in Romania, in timpul razboiului din Kosovo, din 1999. A fost o victorie sfasietoare, pentru ca Nemescu a murit intr-un accident de masina anul trecut, la varsta de 27 de ani. Din 2005, cand publicul de la Cannes ramanea uluit de regizorul roman Cristi Puiu si de al sau "Moartea domnului Lazarescu", Cannes-ul a prezentat cateva filme romanesti admirabile, care dovedesc cum anumiti regizori din aceasta tara, cu ajutorul unor remarcabile talente actoricesti, pot confrunta dificultatile prezentului si brutalitatile trecutului".

"The Hollywood Reporter"

"Toate drumurile duc
la cinematografia romaneasca"


"Dupa 12 zile, 22 de filme si 60 de ani de festival, juriul prezidat de Stephen Frears a dat verdictul duminica seara, decernand mult ravnitul Palme dOr lui Cristian Mungiu pentru "4 luni, 3 saptamani si 2 zile". Distinctia confirma ca toate drumurile duc la cinematografia romaneasca, dupa ce, cu o zi in urma, "California Dreamin" (nesfarsit) al lui Cristian Nemescu castigase premiul Un Certain Regard. (...)Filmul este intunecat, posomorat si fara muzica, dar are un suspans teribil, iar camera statica a lui Mungiu vine sa restabileasca echilibrul dintre cruzimea banala si generozitatea simpla ".

"Time"

"Acordarea trofeului Palme dOr
lui Cristian Mungiu a
fost o alegere excelenta"


"(...)Se poate aprecia palmaresul de la Cannes ca fiind unul al Natiunilor Unite. Alegand dintr-un total de 22 de filme in competitia oficiala, juriul prezidat de Frears a decernat noua premii unor filme din opt tari diferite: Romania, Japonia, Statele Unite, Germania, Franta, Rusia, Coreea de Sud si Mexic. Doar Franta a avut doua filme castigatoare, dar regizorii acestora sunt din Teheran si New York. (...)Acordarea trofeului Palme dOr lui Cristian Mungiu a fost o alegere excelenta, filmul intrunind consensul criticii si fiind cumparat de distribuitori din intreaga lume. Premiul este si un omagiu adus unei tari a carei industrie cinematografica este in crestere. (...)Un alt efort romanesc, "California Dreamin" (nesfarsit) al lui Cristian Nemescu, a castigat cu o zi inainte premiul principal al sectiunii Un Certain Regard".

"Le Nouvel Observateur"

"Triumf romanesc!"

"Succesul lui Mungiu transforma editia de anul acesta a festivalului intr-un "triumf romanesc", intrucat, cu o zi inainte, un alt film din Romania a castigat premiul Un Certain Regard, cel al regretatului Cristian Nemescu. Filmul romanesc s-a plasat pe orbita succesului. Anul trecut, "A fost sau n-a fost?", de Corneliu Porumboiu, a obtinut Camera dOr, iar in 2005, "Moartea domnului Lazarescu", de Cristi Puiu, a castigat premiul Un Certain Regard."

"Los Angeles Times"

"Cinematografia romaneasca
- o forta mondiala"


"Triumful lui Mungiu - care a urmat succeselor inregistrate de "Moartea domnului Lazarescu", "A fost sau n-a fost?" si "California Dreamin " (nesfarsit) - subliniaza afirmarea cinematografiei romanesti ca o forta mondiala".

"Liberation"

"Romania - noul port al cinematografiei"

"Juriul a dat dovada de un gust ireprosabil, cand a decis sa-i acorde lui Mungiu Palme dOr. (...)Totodata, acest premiu face public un secret cunoscut doar de cinefili: in cativa ani, Romania, care revine dintr-un spatiu politic in care imaginea era reglementata de Putere, a devenit noul port al cinematografiei. Nu numai pentru ca productii din lumea intreaga isi disputa studiourile sale (...), ci mai ales pentru ca din scolile de cinematografie de la Bucuresti au iesit, in ultimii ani, o serie de cineasti tineri, interesati sa depuna marturie despre transformarile dureroase prin care trece societatea post-Ceausescu".

"El Pais"

"Un film magnific"

"Un film magnific si deosebit de dur, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" e, fara nici o indoiala, cel mai bun film in competitie. (...) Intr-un stil sobru, din care nu lipseste si nici nu e in plus macar un singur cadru, pelicula romanului Mungiu arata ca se poate porni de la o trauma, banala pana la urma, pentru a fi scoase in evidenta cele mai bune si cele mai rele parti ale sufletului omenesc".

"Reuters"

"Peste trei stele"

"In sondajul neoficial al criticilor de film de la Cannes, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" a obtinut peste trei stele, ceea ce este un calificativ neobisnuit de mare, propulsandu-l in fata filmului ce a deschis festivalul, "My Blueberry Nights", si a povestii criminalului in serie din "Zodiac"".

"Le Temps"

"O lectie de cinematografie
ce nu va putea fi uitata usor"


"Cine ar fi putut prezice ca, in fata dulcegariilor lui Wong Kar Wai ("My Blueberry Nights") si a tonului afectat al lui David Fincher ("Zodiac"), un mic film romanesc ar fi putut sa dea o asemenea lectie de cinematografie, ce cu siguranta nu va fi usor uitata?"

"International Herald Tribune"

"Intunecat, dar penetrant"

"Acest film este intunecat, dar totodata penetrant, pentru ca evidentiaza abilitatea dintotdeauna a cinematografului de a transforma uratenia si disperarea in arta."

"Variety"

"O realizare impresionanta"

"Filmul lui Mungiu e perfect construit si briliant interpretat, este o realizare impresionanta. Culorile sunt toate nuante de cenusiu tacut, culoarea cimentului, captand uratenia vietii din blocul estic."
Associated Press

"Associated Press"

"21 de filme surclasate"

"Regizorul roman Cristian Mungiu a castigat cel mai important premiu al Festivalului de la Cannes, cu filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", o imagine terifianta despre un avort ilegal in Romania, in perioada comunista. Filmul, care a avut un buget redus, remarcabil prin naturalete (...) a surclasat celelalte 21 de filme aflate in competitie, incluzand aici productiile unor regizori renumiti, precum Quentin Tarantino, Wog Kar-wai si fratii Cohen."