Painea noastra cea de toate zilele

Elena Josan
Sanatate din camara cu alimente. Painea noastra cea de toate zilele. Cum poate fi transformata painea din otrava in medicament.

Mult stimate doamne, mame, sotii, gospodine! In afara diferitelor griji si probleme, adesea trebuie sa indepliniti rolul medicului de familie. Si eu sunt mama si stiu cat de mult doare sufletul cand copilul se imbolnaveste. Suntem in stare sa facem totul, si de-am putea, am lua fara ezitare durerea si chinul copilului asupra noastra, numai ca sa-l vedem sanatos si bucuros. Dar cand se imbolnaveste el! Cand un barbat e bolnav, ofteaza si canapeaua. Care femeie poate fi linistita cand sufera dragul, iubitul, unicul ei barbat? Ei bine, in loc sa va pierdeti capul sau sa fugiti cu sacosa la farmacie, va dau un sfat: primul ajutor se afla la dvs. in casa. E suficient sa intrati in camara sau sa deschideti dulapul din bucatarie, si leacul bolilor va fi in mainile dvs.

Painea noastra cea de toate zilele

Painea este un aliment cu care ne intalnim din prima zi a venirii pe lume si tot ea ne petrece pe ultimul drum. Nici o masa simpla si nici o petrecere pompoasa nu exista fara paine. Ba traditia a transformat-o si in medicament. Stramosii nostri ne-au lasat multe feluri de folosire a aluatului si a painii ca leac pentru boli. De pilda:

Pe locurile afectate de gangrena, se aplica un amestec format din paine neagra de secara si sare mestecat bine in gura;

Pe lovitura dureroasa se aplica o felie de paine stropita bine cu otet si presarata cu bicarbonat de sodiu;

Pentru eliminarea durerilor lombare se aplica pe zona bolnava paine fierbinte, proaspat coapta, si taiata pe orizontala in doua straturi (ca blaturile de tort);

Tot pentru durerile lombare si sciatice se folosea cu mare succes dospeala de aluat din faina de secara. Aluatul se ungea pe o bucata de hartie groasa (pergament) si se aplica pe locul bolnav, frecat in prealabil cu terebentina sau tinctura de ardei iute. Deasupra, se pune vata sau lana, se leaga strans si se lasa timp de 40-50 minute, dupa care compresa se inlatura si locul bolnav se sterge cu o carpa uscata. Dupa procedura, se beau 150 ml lapte cald, in care s-a dizolvat 2,5 g bicarbonat de sodiu. Aluatul se pastreaza cateva zile si se foloseste chiar daca se mucegaieste putin. Procedura se repeta 3 zile la rand.

Pentru hematom, furunculoza, diferite procese inflamatorii, batranii foloseau faina de grau, ovaz sau secara, amestecata cu miere de albine si un ou crud sau o lingurita de sare. Aluatul obtinut se aplica pe locul bolnav si se schimba zilnic.

In caz de dureri lombare, se rasnesc castane salbatice pana ajung ca o pulbere, se amesteca cu ulei de camfor sau osanza topita. Un strat subtire de pasta din castane se unge pe o felie de paine neagra si se aplica pe locul bolnav.

Reteta de paine sanatoasa

Va prezentam o noua varianta de paine care poate fi preparata de orice gospodina sau gospodar, folosita atat ca produs alimentar, cat si ca un produs eficient pentru mentinerea sanatatii si ca remediu terapeutic:

"Olopaine" - inlocuitor natural
pentru paine coapta


(Produsul "Olopaine" a fost inaintat pentru obtinerea Brevetului De Inventie la Osim)
Componente: 5 volume de tarate de grau, 5 volume de faina alba de grau, amestecate foarte bine (pentru a preintampina formarea de cocolosi la inmuiere); 2 volume ulei de floarea-soarelui presat la rece; chimen (fructul) facut praf, o lingurita cu varf (sau dupa gust). (Pentru masurarea volumelor se va folosi o cana - o cana echivalent cu un volum -, un pahar sau alt vas, in functie de cantitatea de paine necesara a fi preparata odata. Vasul pentru masurarea volumelor si pentru preparare trebuie sa fie emailat sau din sticla, ceramica, iar amestecarea sa fie facuta cu o lingura din lemn potrivita ca marime.)
Preparare: In vasul pentru preparare (vasul trebuie sa fie ceva mai mare decat cantitatea de paine pregatita odata, astfel incat amestecul sa poata fi usor de realizat, iar continutul sa nu dea peste marginile vasului) se pun faina de grau si taratele bine amestecate si o lingurita cu varf de chimen, apoi in mijloc se face un gol, in care se toarna uleiul. Se lasa in asteptare 10 minute, dupa care cu ajutorul lingurii de lemn se amesteca totul foarte bine, astfel incat sa nu ramana amestec neinmuiat cu ulei. Apoi se preseaza la suprafata pentru a i se da o forma, si painea este gata pentru consumat, fara a fi coapta, impreuna cu urarea de pofta buna. Se poate prepara odata o cantitate mai mare de paine, pentru o perioada mai lunga de timp, deoarece se conserva bine, datorita uleiului, care actioneaza ca element de conservare, impreuna cu chimenul.
Pentru depozitare si pastrare, nu se cer conditii speciale. Painea se tine la temperatura camerei si la intuneric, alaturi de celelalte alimente, bine acoperita pentru a nu cadea corpuri straine. Se poate consuma pana la o luna, iar pentru pastrare mai indelungata, se pot folosi borcane de sticla de 400 g sau 800 g cu capac, si invelite in hartie inchisa la culoare, depozitate in loc intunecos si racoros, sau la frigider. O conditie importanta este ca painea sa fie preparata din produse curate, biologice, luate direct de la tarani, iar nu din comert, unde faina si uleiul sunt cel mai adesea falsificate, "imbogatite" chimic.
Datorita gradului scazut de actionare mecanica asupra ingredientelor si a prepararii la temperatura camerei, fara a mai fi nevoie de tratament termic (de coacere), intreaga bogatie de elemente nutritive, enzimatice, vitaminice, oligoelemente se pastreaza intacta.
Iata doar cateva din bogatiile bobului de grau: calciu, magneziu, sodiu, potasiu, clor, sulf, siliciu, zinc, mangan, cobalt, cupru, iod, arsenic; grasime fosforata; amidon; vitaminele A, grupul B, E (in germen), K, D, Pp; fermenti; diastaze. Uleiul de floarea-soarelui presat la rece contine acizi grasi nesaturati, acizi grasi saturati si vitamine, fosfatide, gliceride. Starea lor naturala, plina de viata si energie, face din faina de grau si tarate, precum si uleiul presat la rece, cele mai usor asimilabile. Organismul le preia cu efort energetic minim. Rezultatul nu va intarzia sa apara: scaderea considerabila in greutate, impreuna cu imbunatatirea generala a starii de sanatate.
Prezenta taratelor va va ajuta sa scapati definitiv de constipatie si de surplusul de lichid din tesuturi, deoarece ea are posibilitati mari de absorbtie. In timp ce absoarbe apa, taratele se umfla, bolul alimentar se inmoaie si se elimina mai usor din organism, impreuna cu resturile depozitate in timp. Intestinele curatate incep a functiona mai bine, dispar intoxicatiile provocate de constipatie, se regleaza partial metabolismul.
Uleiul presat la rece. Prin bogatia lui in acizi grasi polinesaturati, el actioneaza benefic, indeosebi in cazurile de hipercolesterolemie si de ateroscleroza. Grasimile naturale sunt combustibilul preferat al inimii, celulele cardiace fiind specializate in conversia grasimilor in energie.Uleiul natural este un produs viu, care preintampina imbatranirea creierului, intareste muschiul cardiac si imunitatea, inlatura constipatia si imbogateste organismul cu vitamine si microelemente.
Uleiul rafinat, datorita tehnicii de extragere si incalzire pana la 300 de grade C, isi pierde fosfolipidele si substantele proteice, se reduce continutul de vitamine, capata compusi ciclici care pot avea un grad de toxicitate si urme de solventi. In timpul incalzirii se schimba proprietatile lui fizico-chimice. Grasimile incalzite la 350 grade, timp de 30 minute (prajirea pe tigaie) provoaca tumori canceroase, au un efect nefavorabil asupra reproductiei si lactatiei, reduc longevitatea, provoaca marirea dimensiunii diferitelor organe interne, in special hipertrofia ficatului, perturbarea metabolismului (deoarece scad considerabil rezervele limitate ale organismului de enzime active).
Nu se recomanda folosirea uleiului rafinat, deoarece toate uleiurile vegetale hidrogenate (inclusiv margarina) sunt adevarate bombe cu radicali liberi. Oxidarea lor in organismul uman este principala cauza a patologiei celulare, asociate procesului de imbatranire. Molecule de grasime denaturata produc deficiente genetice, fie ucigand celula, fie inducandu-i un comportament aberant. Acesta este unul dintre mecanismele primare ce produc cancerul. De fapt, una din caile cele mai rapide de a va paraliza sistemul imunitar este sa mancati zilnic cantitati semnificative de alimente indelung prajite, ulei rafinat si grasimi precum margarina. Reactiile uleiului si ale grasimilor partial hidrogenate sunt atat de periculoase si daunatoare sanatatii, incat nu poate fi facut nici un compromis. Asemenea produse nu trebuie introduse in alimentatia nici unui om.
Chimenul are actiune binefacatoare asupra organismului, incepand cu igiena bucala, ajutand la vindecarea bronsitei, sindromului dispeptic (tulburari digestive), anorexiei, balonarii, colicilor abdominali, enterocolitei, constipatiei, hipogalactiei (disfunctii ale glandelor mamare), etc.

Variante de paine

Continutul de baza al retetei de paine pe care v-am prezentat-o poate fi imbogatit cu diverse produse care contribuie la vindecarea unor afectiuni.

Faina de mei. Daca aveti osteoporoza sau muschiul cardiac slab, adaugati in amestec si faina de mei galben (de consum). Meiul este revitalizant, echilibrant nervos; se foloseste in cazuri de astenii, convalescenta, in alimentatia femeilor insarcinate. Daca impreuna cu olopainea consumati si 3-4 linguri de faina de mei, treptat vor disparea durerile in articulatii, iar discurile intervertebrale, cartilajele intra-articulare si ligamentele vor reveni la normal.

Faina de ovaz se foloseste cu succes pentru oameni de toate varstele si nu numai bolnavi. Datorita proprietatilor sale energetice, se recomanda persoanelor de varsta a Iii-a, copiilor anemici, celor care sufera de astenie fizica si intelectuala. Le este folositoare diabeticilor, prin virtutile sale hipoglicemiante. Ovazul este diuretic, un stimulent al tiroidei, are virtuti antiastmatice, se recomanda si celor care sufera de insomnii. In lipsa fainei de ovaz, puteti sa rasniti si sa cerneti prin sita fulgi de ovaz.

Faina de hrisca. Ajuta la reglarea tensiunii si nivelului de hemoglobina in sange si imbogatirea organismului cu microelemente. Hrisca are proprietati energetice si nutritive, este protector vascular.

Resturi de fructe. Ca painea noastra sa fie mai bogata in vitamine, puteti folosi si resturile de fructe care raman atunci cand le stoarceti sucul. Celuloza ramasa se usuca la soare sau in cuptor, apoi se rasneste, obtinand pulbere, si se adauga in paine.
Puteti folosi si alte condimente si plante medicinale pentru condimentare. De exemplu, seminte de marar rasnit (in caz de balonare sau colita) ori scortisoara (in caz de hipertensiune si diabet). Impreuna cu condimentele, in compozitia olopainii se adauga si plante medicinale uscate. Plantele se rasnesc, se cern prin sita fina. Pulberea obtinuta se amesteca cu faina si cu taratele. In perioada rece, cand creste riscul de contractare de boli respiratorii, gripa, avem nevoie de cresterea imunitatii. Putem rezolva problema adaugand in paine pulbere de echinacea. In caz de afectiuni ale ficatului se adauga in paine seminte de armurariu rasnite sau amestec din flori de galbenele si imortele, iar pentru hepatita - flori de sofran.

Avantajele olopainii

Este un inlocuitor ideal pentru painea fara sare, recomandata de medici la tratarea diferitelor boli, unde se prescrie regim fara sare.

Efectele descrise mai sus sunt amplificate daca impreuna cu aceasta paine naturala se consuma alimente naturale.

Restabileste greutatea ideala. Pe cei slabi, aflati sub greutatea normala, ii ajuta sa-si refaca capacitatea de asimilare, iar pe supraponderali ii ajuta sa elimine depozitele de grasimi si lichide suplimentare.

Trecerea de la painea coapta la aceasta paine naturala se va face treptat, constientizand starea de schimbare care apare, cresterea vitalitatii, a poftei de viata si imbunatatirea sanatatii.

Se recomanda consumul cantitativ de paine in functie de cerintele organismului, astfel incat sa nu ne sculam de la masa flamanzi, dar nici prea incarcati. Se recomanda mese mai dese si mai reduse.
Cateva retete alimentare

Se ia o cantitate din painea naturala descrisa mai sus si se inmoaie intr-un lichid - lapte, suc natural etc. Se obtine o coca - plamada, cu ajutorul careia se pot prepara diverse produse din gama dulciurilor (folosind mai ales mierea de albine), in functie de fantezia dumneavoastra.

Daca in amestecul obtinut incorporam mar ras sau branza de vaci amestecata cu un ou - obtinem placinta cu mar sau branza. In locul lor sau impreuna, mai puteti adauga nuci, alune si seminte de floarea soarelui tocate, cacao, banane pisate, mac etc..
In incheiere, nu-mi ramane decat sa va urez pofta buna si sa fiti sanatosi.