Cannes, Coasta de Azur, duminica 27. Caldura placuta a unei nopti de sfarsit de mai, parfumata de iasomiile in floare. Pe covorul rosu din fata "Palais des Festivals et des Congres" se perinda vedete de talie mondiala. Alain Delon a venit la brat cu fiica lui, Anouchka. Se opreste teatral si-o saruta pe obraz, in fata multimii care il aclama frenetic. Este ultima seara a celei de-a 60-a editii a Festivalului de Film de la Cannes. Tot Hollywoodul pare ca s-a mutat in cochetul oras de pe Riviera Franceza. Brangelina (cum este supranumit de presa straina cuplul Brad Pitt si Angelina Jolie), Leonardo DiCaprio, George Clooney, Matt Damon, Quentin Tarantino, sunt numai cateva dintre celebritatile de peste ocean aflate la eveniment. Actrita germana Diane Kruger, maestra de ceremonii a acestei seri, apare imbracata intr-o eleganta rochie din matase albastra, la brat cu doi domni celebri: creatorul de moda Karl Lagerfeld si regizorul canadian Denys Arcand. Se opreste si ea, pentru portia de aplauze si de fotografii. Doua mari doamne sexagenare ale filmului mondial, Jane Fonda si Charlotte Rampling, sunt ovationate din rasputeri.
Chiar aici, pe acest covor rosu, formatia U2 a sustinut un mini concert surpriza sambata seara. Difuzat pe un monitor imens, el a fost vizionat de miile de fani ai filmului, adunati in piata din fata Palatului festivalului, care au cantat melodia "With or Without You" alaturi de Bono. Sunt mii de oameni, adunati din toate colturile lumii la Cannes, sute de reporteri si fotografi care au asteptat in fiecare zi a festivalului aici, la liziera covorului rosu, sau postati in fata hotelului Martinez, sperand sa zareasca vreo vedeta. Eforturile le-au fost rasplatite. Idolii de pe marele ecran au defilat in carne si oase, pe sub privirile fascinate ale admiratorilor intrati in extaz. Blituri, urale, aplauze...
Aceasta ultima seara de pe Mediterana franceza incununeaza 12 zile lungi de vizionari de filme, dar si alte manifestari de tot felul. Printre ele, cea mai mediatizata a fost actiunea organizata de actorii principali ai filmului "Ocean 13": George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon si Don Cheadle, care s-au folosit de promovarea noului lor film pentru a strange peste 8 milioane de dolari (un milion de dolari l-a donat chiar Steven Spielberg) pentru victimele genocidului din Darfur (Sudan).
In mare, acesta a fost "decorul", plin de stralucire si fast, in care coroana de lauri a fost asezata pe capul tanarului regizor roman Cristian Mungiu, care a castigat cea mai mare distinctie a Festivalului de Film de la Cannes - Palme dOr, cu filmul "Patru luni, trei saptamani si doua zile". Este pentru prima oara cand un lungmetraj romanesc obtine un premiu atat de important. Mungiu a fost considerat unul dintre favoriti, imediat dupa ce filmul lui a castigat in primele zile ale festivalului alte doua premii importante: "Premiul criticii internationale" (Fipresci) si "Premiul pentru educatie nationala". "Parca traiesc un basm. Acum un an nici nu visam la acest proiect, acum sase luni nu aveam bani, pentru ca apoi sa speram ca vom ajunge la Cannes, indiferent la ce sectiune. Sa fim aici! Acest Palme dOr va fi o veste buna pentru toate filmele fara buget mare, pentru ca nu e nevoie de multi bani sau de mari vedete pentru a castiga un premiu asa de important", a spus emotionat regizorul roman, inainte de a-si lua premiul din mainile actritei Jane Fonda. "Patru luni, trei saptamani si doua zile" este un film realist, ce prezinta povestea unei tinere studente (interpretata de Laura Vasiliu), care face un avort ilegal in perioada comunista. Nominalizati pentru marele premiu au fost regizori celebri ca: Wong Kar-Wai, cu filmul "My Blueberry Nights" (actori principali Norah Jones si Jude Law); Quentin Tarantino, cu filmul "Death Proof"; Emir Kusturica, cu "Promise Me This" si fratii Coen, cu "No Country for Old Men". Filmul lui Cristian Mungiu va fi prezentat in premiera pentru Romania in cadrul Festivalului International de Film Transilvania (Tiff) de la Cluj.
In general, filmele castigatoare anul acesta la Cannes au o nota sumbra, moartea, pierderea celor dragi fiind temele de baza. Astfel, "Marele premiu", al doilea ca importanta al festivalului, a fost castigat tot de o poveste trista, "Mogari No Mori" (The Mourning Forest), a tinerei regizoare japoneze Naomi Kawase.
Premiul pentru "Cel mai bun actor" a fost castigat de rusul Konstantin Lavronenko, cu rolul din "The Banishment", in vreme ce premiul pentru "Cea mai buna actrita" i-a fost acordat coreenei Jeon Do-yeon, pentru rolul din "Secret Sunshine".
Dar Cristian Mungiu nu a fost singurul regizor roman care a castigat anul acesta la Cannes. Primul si ultimul lungmetraj al regretatului regizor Cristian Nemescu ("California Dreamin" - neterminat) a fost distins sambata seara cu premiul ,,Un Certain Regard". Initial, membrii juriului nu au vrut sa ia in calcul filmul lui Nemescu, deoarece era neterminat, dar dupa ce l-au vizionat, si-au schimbat radical parerea. "Dupa 2 ore si 35 de minute, decizia noastra cadea fara drept de apel. Nu o sa stim niciodata cum ar fi aratat acest film, daca Cristian Nemescu ar fi reusit sa finalizeze montajul. In acest stadiu, filmul ne apare de departe ca fiind propunerea cinematografica cea mai puternica, cea mai vie si cea mai libera dintre toate filmele vazute de noi in aceste 10 zile", a declarat regizoarea Pascale Ferran - presedintele juriului de la sectiunea "Un Certain Regard". Cel care a ridicat premiul in numele regizorului decedat a fost Catalin Cristutiu. In sala, l-au sustinut Andrei Boncea si protagonistii filmului, Armand Assante, Razvan Vasilescu si Jamie Elman. "Am fost de-a dreptul emotionat de ceremonia de la Cannes. Prima data cand am vazut filmul, si apoi in momentul in care s-au aprins luminile, iar eu si Razvan ne-am ridicat in picioare. Reactia publicului a fost una de-a dreptul induiosatoare la adresa filmului si la adresa dragului nostru prieten si coleg, Cristian Nemescu. Andrei Boncea, Razvan si cu mine stateam nemiscati, in timp ce aplauzele pareau sa dureze o eternitate. Ne-am bucurat foarte mult de victoria lui Cristi si nu ne gandeam decat ca el trebuia sa fie acolo, alaturi de noi. Daca mama mea se va simti mai bine saptamana asta, voi veni si la premiera filmului din Bucuresti, din respect pentru Cristi si pentru acest film exceptional", a declarat Armand Assante, la finalul ceremoniei.
Lista castigatorilor
Palme dOr: "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" de Cristian Mungiu
Marele premiu al juriului: "Mogari no Mori" de Naomi Kawase
Premiul special al juriului prilejuit de aniversarea a 60 de ani de festival - Gus Van Sant, "Paranoid Park"
Premiul pentru cel mai bun regizor - Julian Schnabel pentru "Le Scaphandre et le Papillon"
Premiul pentru cel mai bun scenariu - Fatih Akin pentru "Auf den Anderen Seite"
Premiul de interpretare masculina - Konstantin Lavronenko pentru "Izignane"/ "The Banishment" de Andrei Zviaghintev
Premiul de interpretare feminina - Jeon Do-yeon pentru "Secret Sunshine" de Lee Chang-dong
Premiul pentru scurtmetraj, "Ver Ilover" de Elisa Miller
Premiul "Un Certain Regard: "California Dreamin" Cristian Nemescu