Vara muzicii

Iulian Ignat
Au trecut vremurile cand amatorii de muzica din Romania trebuiau sa-si faca bocceaua si sa plece in lume, in cautarea marilor concerte si a marilor interpreti.

In ultima vreme, suntem partasi in direct ai marilor evenimente muzicale, care se petrec chiar acasa la noi. Dupa ce anul trecut a redeschis calea marilor concerte de stadion, prin show-ul Depeche Mode, Compania Emagle propune o noua "revolutie" in peisajul concertistic din Romania: Bestival. Promovarea a inceput in urma cu aproape jumatate de an si sunt sanse ca manifestarea gazduita in Bucuresti sa devina cel mai tare festival din sfera pop-rock organizat in Romania. Intre 29 iunie si 1 iulie vor canta pe scena amplasata in complexul Romexpo, in aer liber, vedete internationale din stiluri diferite. Va fi o proba de cultura si toleranta pentru publicul nostru. Fanii muzicii electro pot fi extaziati: Faithless si Morcheeba vor concerta pe 29 iunie, avandu-i in deschidere pe Suie Paparude. Dintre ai nostri, vor mai canta, printre altii, Zdob si Zdub si Ocs. Damian & Brothers, trupa virtuozului Damian Draghici, formata din 18 instrumentisti, promite un recital extrem de interesant. Nume in voga, precum Reamon, Kasabian sau Marilyn Manson vor aparea pe aceeasi scena. Vom avea si o legenda rock, Alice Cooper, care tocmai si-a lansat o carte autobiografica, "Golf Monster - un ghid rocknroll pentru a deveni dependent de golf", precum si o mare vedeta internationala: P!Nk. Cu trei ani in urma, la Cerbul de Aur, americanca a aratat ca are o voce de exceptie, asa ca o asteptam din nou pe aceasta raritate in show-business-ul actual plin de nonvalori.

Banatu-i "fruncea"

- Intre Garana si Timisoara -

Daca Bucurestiul mizeaza pe nume cu rezonanta in industria muzicala, vestul tarii se arata mai profund. Doi dintre cei mai prestigiosi muzicieni ai ultimilor trei decenii vor concerta in Banat. Saxofonistul norvegian Jan Garbarek este capul de afis al Festivalului de la Garana (Wolfsberg), in cadrul caruia vor concerta, intre 12 si 15 iulie, alte nume grele, precum Manu Katche, Scott Henderson, dar si romanii Teodora Enache, Berti Barbera, Dixie Krauser sau chitaristul Horea Crisovan. Este vorba de un festival cu totul special, nascut din pasiune pentru jazz si desfasurat intr-un sat de etnici germani din Muntii Semenicului, intr-o poiana inconjurata de brazi. 2002 a fost anul in care festivalul a adus numele mari ale jazz-ului romanesc, de la Anca Parghel la Johnny Raducanu si Harry Tavitian, urmand ca mai apoi sa fie invitati artisti straini de marca. Mike Stern si Stanley Jordan au cantat aici, iar anul trecut Aura Urziceanu si Jean-Luc Ponty au sustinut recitaluri aclamate.

***

Cel de-al doilea festival banatean se numeste Plai si se va desfasura la Timisoara, intre 14 si 16 septembrie. Anul trecut, la prima editie, a stralucit, pe scena amplasata in Muzeul banatean al satului, marele chitarist italo-american Al di Meola. Organizatorii, Asociatia Culturala Sunet Ambianta Timisoara, propun si pentru aceasta editie, ce se va desfasura in acelasi loc, un nume urias, Paco de Lucia, un erou al muzicii flamenco, un magician al chitarei si un autor prolific, aproape 30 de albume purtand semnatura sa. In martie 2007, Universitatea din Cadiz, regiunea natala a artistului, i-a acordat lui Paco de Lucia titlul de Doctor Honoris Causa.

***

Iata si doua noutati legate de concertele prezentate intr-un numar trecut al in revistei noastre. Show-ul George Michael din 31 mai va avea in deschidere un recital sustinut de Loredana Groza. Spre lauda organizatorilor, Modus Production, accesul persoanelor cu handicap locomotor mediu sau grav va fi gratuit. Persoana de contact este Cosmin Jurcan, presedintele Fundatiei Licinium - tel. 0723/722.245, liciniumorg@yahoo.com. Vesti bune si pentru fanii lui Julio Iglesias: pe site-ul oficial al cantaretului au aparut datele turneului sau in Romania. Acestea sunt: 16 iulie - Timisoara, 19 iulie - Sibiu, 22 iulie - Brasov, 25 iulie - Bucuresti si 28 iulie - Constanta.