Mancaruri de sezon cu dovlecei

Redactia
Orez cu dovlecei.

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg dovlecei, sare, piper negru macinat, 3 linguri unt sau margarina, 1 ceapa verde taiata marunt, 1 catel de usturoi tocat, 500 g rosii, oparite, cojite si taiate bucatele, 1 lingura pasta de tomate, 100 g orez cu bobul lung.
Mod de preparare:

Se spala dovleceii, se indeparteaza capetele si se taie felii groase de 1/2 cm. Se aseaza in straturi intr-o strecuratoare, se sareaza fiecare strat si se lasa circa o ora sa se scurga.
Se incinge grasimea intr-o cratita, la foc potrivit si se calesc ceapa, usturoiul si rosiile, circa 5 minute, amestecand din timp in timp.
Se incorporeaza pasta de tomate, se gusta de sare si piper, se lasa sosul sa dea in clocot, se acopera cratita cu un capac si se fierb legumele aproximativ 15 minute, amestecandu-le usor.
Se spala dovleceii sub jetul de apa rece si se lasa sa se scurga bine, dupa care se amesteca cu sosul de legume si se fierb impreuna inca 10 minute.
Se adauga si orezul, se amesteca bine, fara sa se sfarame dovleceii, si se fierbe si el - cu capac - 20-25 de minute, pana ce s-a evaporat zeama. (Orezul trebuie sa fie fiert, nu terciuit)
Se rastoarna orezul cu dovlecei intr-un castron incalzit si se serveste imediat.

Pui cu dovlecei rasi

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 piepti de pui (fara pielita), 4 dovlecei potriviti, 1 legatura ceapa verde, 10 cl zeama concentrata de carne de pasare (Knorr+apa), 1 lamaie, 10 cl smantana subtire, 3 cl ulei, sare, piper.
Mod de preparare:

Curatati ceapa. Indepartati capetele dovleceilor, curatati-i de coaja si dati-i pe razatoarea mare.
Incingeti uleiul intr-o tigaie de teflon si rumeniti in el pieptii de pui, la foc slab, cate 3-4 minute pe fiecare parte. Sarati-i, piperati-i, luati-i de pe foc si puneti-i deoparte.
Puneti - in aceeasi tigaie - ceapa si dovleceii rasi si lasati sa se rumeneasca, la foc iute, 5 minute. Stingeti cu zeama de carne si cu zeama de lamaie si lasati sa scada, aproximativ 2 minute. Razuiti bine, cu o spatula, fundul tigaii, ca sa se desprinda tot ce s-a lipit, adaugati smantana si faceti focul mai mic.
Puneti puiul inapoi in tigaie, acoperiti-l cu un capac, lasati-l sa fiarba, incet, 5 minute si pe urma, fara capac, inca 3-4 minute, ca sa se ingroase sosul si serviti-l direct pe farfurii incinse.

Heringi cu mere,
dovlecei si smantana acrisoara


Ingrediente (pentru 4 persoane): 450 g heringi sarati, 3 linguri ceapa tocata, 2 dovlecei curatati si dati pe razatoarea mare, 6-8 linguri mere curatate si taiate bucatele, 150 ml smantana acrisoara, 2-3 linguri zeama de lamaie, 1 lingura patrunjel sau codite de ceapa verde, tocate marunt, putin unt pentru calit dovleceii.
Mod de preparare:

Se inmoaie heringii circa 48 de ore in apa rece, schimband mereu apa, ca sa iasa sarea din ei si tineti-i apoi circa 1/4 ora sub jetul de apa rece.
Filetati heringii, indepartati pielea si oasele, taiati fileurile bucati potrivite si puneti-le intr-un castron nu prea adanc.
Caliti scurt dovleceii in unt
Incorporati dovleceii, ceapa si merele in smantana, adaugati zeama de lamaie si amestecati bine.
Turnati sosul astfel preparat peste heringi, presarati deasupra patrunjelul sau coditele de ceapa verde tocate si lasati-i sa se patrunda circa 2 ore, inainte de a-i servi.



Dulciuri

Capsuni in zeama de portocala

Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g capsuni mai mici, zeama de la 2 portocale, zahar pudra, cernut, frisca batuta.
Mod de preparare:

Se spala capsunile - necuratate - in apa multa, dar nu sub jetul de apa, se lasa sa se scurga si se indeparteaza coditele. Se pun intr-un castron, impreuna cu zeama de portocale si zaharul pudra, se acopera cu un capac si se tin cel putin o ora la frigider (unde este mai rece!).
Se pun capsunile in boluri mici si se servesc cu frisca alaturi.