Dulciuri cu capsuni

Redactia
Budinca de orez cu capsuni.

Ingrediente (pentru 12 portii): 1/2 l lapte, 150 g orez cu bobul rotund, 100 g zahar, 60 g unt, 5 oua, 1 varf de cutit cuisoare pisate, coaja rasa de la 1/2 lamaie, 1 baton de vanilie, 1 priza sare, 350 g capsuni, unt pentru forma.
Mod de preparare:
Se spala capsunile, se curata si se taie in patru. Se cresteaza batonul de vanilie (pe lung) cu un cutit ascutit si se razuie miezul. Se-ncinge cuptorul la 160gr., se unge o forma de tort cu unt si se tine la frigider, pana cand se prepara budinca. Se incinge laptele, se incorporeaza orezul si zaharul si se lasa sa fiarba 30 de minute la foc mic. Inainte ca orezul sa fie fiert, se adauga untul si apoi vanilia, coaja rasa de lamaie, cuisoarele pisate si sarea. Se ia orezul de pe foc, se lasa sa se raceasca bine si se incorporeaza galbenusurile si la sfarsit albusurile batute spuma. Se toarna jumatate din orez in forma pregatita dinainte, se intind peste el capsunile si se acopera cu restul de orez. Se da budinca 20 de minute la cuptor si se serveste calduta, cu fructe proaspete sau cu sirop de fructe.

Rulada cu capsuni

Ingrediente (pentru 12 bucati): Pentru aluat: 4 oua, 65 g zahar, 1 plic zahar vanilat, 30 g faina, 35 g amidon, putina sare, hartie pentru copt. Pentru umplutura: 400 g capsuni, 1 cl rom, putin zahar, 4 foi de gelatina, 1/4 l frisca batuta, glazura alba, alune macinate si frunzulite de menta pentru ornat.
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 200gr.. Se separa galbenusurile de albusuri. Galbenusurile se freaca bine cu zaharul tos si zaharul vanilat, iar albusurile se bat spuma, impreuna cu sarea. Se incorporeaza faina si amidonul in crema de galbenusuri, se intinde aluatul astfel obtinut pe hartia pentru copt asezata pe tava de la aragaz si se coace 10 minute, pana ce se rumeneste usor. Se scoate aluatul din cuptor, se acopera cu hartie, se intoarce pe partea cealalta si se indeparteaza hartia pe care s-a copt. Cald, se ruleaza impreuna cu hartia cu care-a fost intors si se lasa sa se raceasca. Se spala capsunile, se curata si se taie bucati (punand cateva deoparte pentru ornat) iar daca sunt tari, se acopera cu rom si zahar si se lasa sa se patrunda. Se inmoaie gelatina, se stoarce, se lasa sa se topeasca pe baia de apa si se incorporeaza in frisca. Se adauga zeama de la capsuni si - daca este nevoie - putin zahar. Se deruleaza aluatul si se unge cu jumatate din cantitatea de frisca. Se pun deasupra un strat de capsuni si se ruleaza din nou, cu ajutorul hartiei. Se unge rulada cu frisca ramasa, se orneaza - eventual - cu glazura alba, se da putin la frigider si, inainte de-a o servi, se presara peste ea alunele macinate si se garniseste cu capsuni si menta.

Clatite cu capsuni

Ingrediente (pentru 4 portii): 150 g faina, 3 oua, 1 varf de cutit sare, 1 lingura ulei, 1/4 l lapte, 300 g capsuni, 100 g zahar pudra, 1 paharel lichior de fructe, zeama si coaja rasa a unei lamai. In plus: unt si ulei pentru prajit, zahar pudra + vanilat pentru presarat deasupra.
Mod de preparare:
Se bat ouale cu faina, sarea si uleiul, se adauga laptele putin cate putin si se amesteca, pana ce se obtine un aluat de clatite. Se lasa sa se odihneasca putin (sa creasca). Se spala capsunile, se curata, se taie spalturi si se amesteca cu zaharul pudra, zeama de lamaie si lichiorul. Se pun deoparte 1/3 pentru ornat, iar restul se pune pe foc, impreuna cu coaja de lamaie, se dau intr-un clocot si se trec prin sita (sau se mixeaza). Se incing untul si uleiul intr-o tigaie, se toarna aluatul (subtire), se prajesc, pe rand, clatitele si se tin la cald. Se umplu clatitele cu piure de capsuni, se ruleaza si, inainte de a le servi, se pudreaza cu zahar si se orneaza cu bucati de capsuni.

Crema de capsuni cu lamaie

Ingrediente (pentru 4 persoane): 600 g capsuni, 1 lamaie, 200 g frisca batuta, 2 linguri zahar pudra, 1 foaie de gelatina, 1/2 ceasca cu lapte semidegresat. Facultativ, pentru decor: un glob de inghetata de fructe (nu capsuni).
Mod de preparare:
Inmuiati gelatina in putina apa rece. Maruntiti capsunile in blender, pana ce obtineti un piure si amestecati piureul cu zaharul si zeama de lamaie. Incalziti laptele, incorporati gelatina si amestecati, pana ce se topeste. Adaugati piureul de capsuni si lasati sa se raceasca. Cand s-a racit, incorporati frisca batuta, turnati spuma in forme mai mici si tineti-o 4 ore la frigider. Inainte de-a o servi, rasturnati-o pe farfurii si puneti langa ea eventual - un glob de inghetata si un sfert de lamaie.