Din nou despre tesaturi...

Redactia
Este una din materiile naturale cele mai confortabile si sanatoase, indiferent daca intra in compozitia hainelor, a covoarelor sau a cuverturilor de pat. Pastreaza caldura, datorita continutului de lanolina, dar lasa pielea sa respire, pentru ca fibrele ei sunt poroase.

Intretinerea lanei

Respectati intotdeauna instructiunile de spalare. Spalata in apa prea calda, lana se strange, cu exceptia amestecurilor care contin si fibre sintetice.

Tesaturile din lana care risca sa faca cocolosi trebuie intoarse pe dos inainte de-a fi spalate.

Lana se pateaza greu, datorita continutului de lanolina, fapt care permite curatarea simpla, cu un burete sau o carpa.

Obiectele din lana care inteapa trebuie bagate, dupa clatire, intr-o punga de plastic, in congelator. Le veti scoate a doua zi "imblanzite".

Lana e adorata de molii. In caz de atac, nu folositi substante toxice, ci apa in care ati macerat, cateva zile la rand, tutun din tigari. In dulapul unde tineti haine de lana, puneti boabe de eucalipt sau hartie stropita cu ulei aromat de eucalipt.

Matasea

E facuta din coconii de viermi de matase. Fina, usoara si lejera, n-a fost niciodata reprodusa identic pe cale artificiala. Din matase se fabrica diverse materiale, incepand cu organda, satinul si voalul, si terminand cu catifelele usoare sau grele.

Intretinerea matasii

In general, cel mai simplu e curatatul chimic. Adeptii ecologismului recurg, insa, la spalatul manual, cu fiertura de castane salbatice sau cu fulgi de sapun.

Spalati obiectele de matase separat, pentru ca isi lasa usor culoarea.

Nu le puneti la inmuiat, fiindca se aplatizeaza.

Uscati-le la umbra si calcati-le pe dos, cat sunt inca umede, cu un fier nu foarte fierbinte.