Partidul Democrat a pasit cu barbatie in barca Opozitiei.De fapt, se poate spune ca, impreuna cu Pld, partidul domnului Boc este insasi Opozitia. Iar dupa toate aparentele, inlaturarea fortata a pedistilor de la putere n-a zdruncinat unitatea interna a partidului. O solidaritate remarcabila, mentinuta si de sustinerea presedintelui Traian Basescu in batalia cu parlamentul si in campania electorala pentru referendum, face din Pd forta politica cea mai credibila de pe scena publica actuala. O pozitie favorizata si de aparitia "monstruoasei coalitii" a Pnl-Psd-Pc-Udmr-Prm, din care a emanat eroarea genetica numita "322". Realisti si cumpaniti, adoptand tonuri grave si replici corecte, liderii din Aleea Modrogan experimenteaza un statut fara precedent in ultimii 17 ani: isi joaca rolurile politice cu o detasare generatoare de credit moral. S-ar putea ca trecerea in opozitie sa-i aduca Pd-ului o stiinta noua de a face politica, iar daca presedintele Basescu vorbeste de reformarea clasei politice, n-ar fi exclus ca arbitrul principal in acest proces sa ajunga chiar fostul partid al domniei sale. La prima vedere, Pd pare a fi fost infrant, dar nu-l vede nimeni lingandu-si ranile, nu l-a prins nimeni scancind pe la colturi, n-a fost vazut nimeni tinandu-l de subsuori, spre a-l trece Stixul, in bancile amaraciunii din Parlament. Dimpotriva, Pd flutura drapelul unitatii, tine capul sus, zambeste si promite o opozitie constructiva, cu conditia respectarii Programului de Guvernare pe care l-a pus in opera, printr-o contributie decisiva, in 2005. In fond, Pd actioneaza ca un partid puternic al Uniunii Europene.
"Guvernul se abate rand pe rand de la toate
liniile Programului de guvernare realizat
de noi impreuna cu liberalii"
- Partidul Democrat se pregateste pentru opozitie. Cum se va descurca, in conditiile cand nimeni nu stie cine este cu adevarat la putere: Pnl sau Psd?
- Pd va face o opozitie constructiva guvernului condus de d-l prim-ministru Tariceanu. Am spus-o inca de la inceput ca vom sustine acele actiuni care respecta Programul de Guvernare. Din pacate, pe zi ce trece, nu prea mai avem ce sa sustinem, deoarece guvernul se abate rand pe rand de la toate liniile acestui program realizat de noi impreuna cu liberalii. Chiar daca, in 2004, raportul Pd-Pnl in realizarea programului a fost de 9 la 1 (doar d-l Vosganian a participat din cand in cand la realizarea lui), el s-a dovedit un succes, in special in zona economica. Vedem insa ca ei se abat acum, punct cu punct, de la tot acest program; ba, mai mult, daca ati fost atent, au ajuns la un adevarat dezmat financiar, noile propuneri legislative ale Psd, Pnl si Udmr depasind 2,5 miliarde de euro - ceea ce l-a obligat pe ministrul de Finante sa-si atentioneze propriii parlamentari ca guvernul intra in incapacitate de a se incadra in deficitul bugetar de 3 la suta impus de Uniunea Europeana. Semnalele au venit deja de la Ue, problemele incep sa apara.
- Situatia este acum clara: tradarea liberala a pus tara din nou la picioarele Psd. Cum s-a ajuns aici?
- Ma numar printre principalii sustinatori ai Aliantei Dreptate si Adevar. Poate si pentru ca am condus echipa desemnata de Traian Basescu din partea Pd-ului, care sa realizeze protocolul Aliantei impreuna cu echipa d-lui Tariceanu. In 2003, toamna, am ajuns sa putem prezenta acest protocol, iar Alianta era un fapt implinit, gata sa atace alegerile locale, parlamentare si prezidentiale din 2004. Numai ca, dupa nu foarte mult timp, din pacate, am vazut ca liberalii care se opusesera realizarii Aliantei erau tot mai vocali in Pnl. Erau exact cei care, intre turul I si turul Ii de scrutin prezidential, negociau deja pe sub masa cu Psd-ul. Erau cei din conducerea de azi a Pnl, cu exceptia lui Tariceanu: Crin Antonescu, Ludovic Orban, Norica Nicolai si ceilalti. Dimpotriva, cei care au sustinut Alianta drept un proiect politic de succes, capabil sa duca tara in Ue, sunt astazi in Pld, in frunte cu d-l Stolojan.
- Cand credeti ca a fost realizata practic intelegerea secreta a Pnl cu Psd-ul?
- In partea a doua a anului 2006. Tot ce cautau erau motivele ruperii Aliantei. Le era frica, totusi, ca va fi amanata aderarea, inlocuirea ministrilor Pd din zonele cele mai sensibile ar fi stopat imediat procesul intrarii in Ue. Ceea ce s-a intamplat in 2007 este deja cunoscut. Nu pot spune colegilor din Pnl decat ca-mi pare rau pentru ceea ce au facut; au distrus o constructie politica viabila, aflata la o cota inalta in sufragiile publicului. Din nefericire, noua Alianta Pnl-Psd nu este de natura sa arunce o lumina prea favorabila asupra liberalilor, guvernul Tariceanu Ii fiind de fapt o franciza a Psd. Sa urmarim geometria variabila din noua Alianta si sa observam ca, dupa ce ieri d-l Geoana (sa-l tina Dumnezeu in fruntea Psd cat mai mult, ca vad ca distruge partidul), dupa ce joi declara sus si tare ca este impotriva Fondului Proprietatea, a doua zi, vineri, d-l Hrebenciuc tocmai isi punea prietenul, pe d-l Ursache, sef al Fondului Proprietatea! Deci, lucrurile sunt deja pe fata.
"Guvenul Tariceanu nu va rezista mai mult
de cateva luni, pentru ca Psd-ul va cere capul lui Geoana"
- Cat credeti ca va rezista acest guvern construit contra naturii?
- Nu va rezista mai mult de cateva luni, si anume, dintr-un motiv simplu: Psd-ul nu mai poate juca asa. Ii vor cere capul lui Geoana, pentru ca acest partid mare si structurat pe stanga nu poate sa stea in opozitie, declarand ca este la putere, si nici sa stea la putere, declarand ca este in opozitie. Tot mai multi pesedisti vor dori sa aiba si ei foloase din struto-camila realizata, nu numai liberalii. De aceea, mai ales dupa ce au cazut deja, in toate sondajele, sub pragul de 20 la suta (prag psihologic pentru un partid cu pretentii ca Psd-ul), ii vor cere capul d-lui Geoana. Iar odata cu dansul, se duce la vale intreaga constructie Tariceanu-Geoana.
- Cunoasteti in istoria recenta, europeana, un caz similar, cand o alianta puternica este destramata in plina glorie, de chiar unul dintre membrii sai, prin tradare?
- Nu, dar cu durere vreau sa spun, si sper sa nu se supere prea mult domnii liberali, ca istoria Pnl este plina de astfel de momente, cand partidul a intrat in diverse "monstruoase coalitii".
- A avut un impact negativ asupra electoratului scoaterea Pd de la guvernare?
- Nici pe departe, deoarece ne comportam ca un adevarat partid de opozitie, parasind guvernul in corpore, pana la ultimul demnitar. Faptul ca sustinem in continuare guvernul in mod punctual, pe temele propuse in campania electorala, teme care sunt si ale presedintelui Basescu in aceste zile, demonstreaza ca interesul nostru major este acelasi cu al majoritatii romanilor. Nu intamplator, increderea publicului in Pd a depasit bine 30 la suta.
- Are Pd in aceste zile un "guvern de constiinta" al Romaniei?
- Da. La o saptamana dupa ce n-am mai facut parte din guvern, am promis ca vom veni cu un guvern alternativ. Este o practica in tarile civilizate. De fapt, am structurat acest guvern, pentru a repune pe picioare departamentele de analiza ale partidului, si avem inca locuri libere pentru cei interesati. Concurenta este deja mare, iar referendumul din 19 mai va fi un test pentru multi, caci vom vedea daca pot sau nu pot sa faca fata intr-o astfel de structura. Aceste departamente vor urmari modul in care guvernul tine linia dreapta pe directia Programului de Guvernare. D-l Tariceanu a promis ca nu se va abate de la el, dar noi stim de ce a spus asta: daca ar fi anuntat alt program (in fapt, a inceput deja sa puna in practica alt program, cel al Psd!), in clipa urmatoare, presedintele Romaniei ar fi numit un alt guvern si un alt prim-ministru, exact de ceea ce s-a temut intotdeauna d-l Tariceanu.
"Cum sa-si orienteze Romania politica spre Rusia,
cand axa declarata de la inceput
de presedintele ei a vizat America?"
- Se fac multe speculatii in aceste zile, cu privire la o noua orientare catre Rusia, a politicii romanesti, a actiunii guvernamentale. Cum comentati?
- Sunt destul de retinut in a face speculatii pe tema asta. Nu putem, in schimb, sa nu observam o anumita pozitie a Rusiei fata de Romania, dupa ce Romania are baze Nato pe teritoriul ei, iar in vara, vin soldatii americani, si dupa ce Romania a spus ca va fi un actor important la Marea Neagra, unde jocurile se disputau in doi, intre Rusia si Turcia. Este normal ca Romania sa nu fie din prima clipa binevenita la masa ruso-turca. De asemenea, dupa ce Romania, prin presedintele ei, s-a declarat ferm sprijinitor al integrarii europene a Republicii Moldova, se pot observa pozitii nu intotdeauna foarte amicale fata de tara noastra, pozitii publice de altfel. Pe de alta parte, retinerea mea in a da crezare speculatiilor din mass-media are si o alta sursa: in Franta, a venit la putere un presedinte orientat spre Sua. Deja Franta si Germania sunt mult mai favorabile orientarii spre Washington decat pana acum - ceea ce va determina schimbari in intreaga politica europeana. Cum sa-si orienteze Romania politica spre Rusia, cand axa declarata de la inceput de presedintele ei a vizat America?
- Un aspect grav al actualitatii politice este intazierea guvernamentala in crearea Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit - intarziere care va aduce primii bani europeni pentru dezvoltare la sate abia in vara anului 2008. Cum a fost posibil acest lucru?
- In campania electorala din 2004, Traian Basescu a promis ca, daca va fi ales presedinte, va fi reprezentantul cetatenilor in raport cu institutiile statului. De fiecare data a ridicat problema agriculturii si a informarii taranului asupra a ceea ce-l asteapta dupa aderare. Din pacate, liberalii, care au pastorit in exclusivitate Ministerul Agriculturii, au complicat lucrurile, angajand inca o armata de functionari publici, in cadrul nou infiintatei Apdrp. Singura Apia (Agentia de Plati si Investitii in Agricultura) este gata de lucru, dar nu cu bani europeni, ci cu banii de la buget. Insa Pnl a dorit sa descopere... apa calda. Cand infrastructura era creata de Sapard, ei s-au apucat de lucru de la zero, intr-o actiune inexplicabila, demna de povestile cu Pacala, angajand, pentru a face planul, oameni care uneori n-au nimic in comun cu agricultura. Degeaba se plang astazi primul ministru si ministrul Agriculturii, descoperind ca unchii, socrii si matusile figureaza pe statele de plata ale Apdrp. De altfel, fara sa ma laud, singurul minister care si-a indeplinit integral obligatiile aderarii, reusind sa acceseze primii bani europeni imediat dupa 1 ianuarie 2007, este Ministerul Administratiei si Internelor pe care l-am condus. Incepand cu data de 3 ianuarie 2007, in fiecare luna intra cate 26,7 milioane de euro in conturile acestui minister.
"Functia de presedinte al Romaniei a devenit
mai instabila decat cea a unui primar
dintr-o comuna oarecare"
- Cum apreciati, ca senator si fost ministru, ca in fiecare clipa se schimba legile in Parlament, mai ales acele legi care urmaresc sa loveasca in presedintele suspendat, Traian Basescu?
- Aici este problema. Noi n-am contestat nici o decizie a Curtii Constitutionale, si este si cinstit asa. Dar nu putem sa nu observam ca, exact ca in anii 2003 si 2004, cand era primar al Capitalei, Traian Basescu beneficiaza de o atentie speciala din partea Legislativului. Atunci, daca mai tineti minte, guvernul Nastase a dat opt ordonante de urgenta pentru a reduce din atributiile primarului general, ca sa arate ca Basescu nu face nimic in aceasta functie. Acum, iata: trei incercari de modificare a Legii Referendumului, din care una reusita, incat functia de presedinte al Romaniei a devenit mai instabila decat cea a unui primar dintr-o comuna oarecare din Romania. Daca un primar, conform legii, nu poate fi schimbat decat daca se prezinta jumatate plus unu dintre cetatenii inscrisi pe listele de vot, presedintele tarii poate fi schimbat de doi oameni din trei care voteaza Da la referendum.
- Ce se va intampla pe 19 mai? Va pierde sau va castiga presedintele Traian Basescu?
- Dupa analizele partidului nostru, sansele ca d-l Basescu sa se intoarca la Cotroceni sunt de 7 la 1. Dar va aparea o problema morala: ce se va intampla cu Parlamentul? Daca pierde presedintele, acesta pleaca. Dar daca pierde Parlamentul? Din pacate, Constitutia nu prevede asa ceva, de aceea, trebuie modificata, pentru a debloca institutiile statului. Dupa cum ii vedem, parlamentarii sunt foarte senini, stiu ca nu li poate intampla nimic. Dar pe viitor, trebuie sa existe un arbitru al jocului democratic, si acesta este Curtea Constitutionala. Verdictul acestei Curti nu trebuie sa fie doar consultativ, ci obligatoriu, daca vrem sa nu ne mai confruntam cu blocaje intre institutiile fundamentale ale statului.
- Un pronostic pentru viitoarele alegeri parlamentare de la anul...
- Pot sa spun ca Pnl va avea mari probleme sa mai treaca pragul de 5 la suta si sa intre in Parlament, iar Psd, cu d-l Geoana in frunte, Dumnezeu sa-i dea sanatate, va descoperi, din nefericire, prea mult plaja de stanga a esichierului politic romanesc.