"Prin suspendarea Presedintelui, Romania a intrat intr-o criza fara precedent"

Redactia
Apelul Mitropoliei Transilvaniei catre Curtea Constitutionala. "Prin suspendarea Presedintelui, . Romania a intrat intr-o criza fara precedent". In ultima vreme, statul roman a intrat intr-o criza fara precedent prin suspendarea pre sedintelui. Nu e caderea noastra sa ne pronuntam asupra constitutiona...

Apelul Mitropoliei Transilvaniei catre Curtea Constitutionala

"Prin suspendarea Presedintelui,
Romania a intrat intr-o criza fara precedent"


In ultima vreme, statul roman a intrat intr-o criza fara precedent prin suspendarea pre sedintelui. Nu e caderea noastra sa ne pronuntam asupra constitutionalitatii si legalitatii acestor demersuri. Putem intelege ca parlamentul a fost desemnat de popor prin alegeri libere si ca avea autoritatea sa-l suspende pe presedinte (chiar cu ignorarea avizului negativ al Curtii Constitutionale), ca hotararea lui trebuie sa fie validata sau invalidata de un referendum si ca, in aceasta problema, optiunea electoratului reprezinta instanta suprema. Toate acestea tin de legalitate.
Iata insa ca parlamentul a adoptat o lege prin care isi confera dreptul de a decide a-posteriori (adica dupa ce poporul se va pronunta prin referendum) care va fi soarta presedintelui suspendat. Or, aceasta inseamna abandonarea principiilor democratice ale statului de drept si revenirea la practica bunului plac, specifica regimurilor totalitare. Aici nu mai poate fi vorba de legalitate sau ilegalitate, ci de imoralitate politica.
In fata unui astfel de fenomen, pastorii spirituali ai poporului au obligatia - cu atat mai mult in conditii de libertate - de a se face auziti in viata publica a cetatii, dupa modelele biblice ale unui Ilie Tesviteanul, Ioan Botezatorul sau Iisus Nazarineanul, cei care au preconizat si instituit vocatia profetica a Bisericii. Ca urmare, e datoria noastra morala de a lua atitudine si de a-i adresa Curtii Constitutionale indemnul de a-si asuma, ferm si fara echivoc, competenta suprema de a identifica parghiile constitutionale care sa faca posibila solutionarea morala a actualei crize politice.
Sinodul Mitropoliei Clujului, Albei,
Crisanei si Maramuresului


Mitropolitul Bartolomeu al Clujului, Arhiepiscopul Andrei al Alba Iuliei, Episcopii Sofroniu al Oradiei si Justinian al Maramuresului, Episcopii vicari Irineu, Vasile, Petroniu si Iustin



De ce vom vota "Nu"

- Opinia Asociatiei Culturale
Romano-Americane din Florida -


Pentru ca presedintele Traian Basescu a realizat urmatoarele:

• A finalizat intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

• A declarat oficial regimul comunist din Romania drept criminal si ilegal.

• A luptat pentru apropierea Basarabiei de Romania.

• A preconizat pozitia Bucurestiului ca aflata pe o axa Londra - Washington.

• A demascat pe cei care fac legile pentru acoperirea coruptiei "baietilor destepti" care isi promoveaza interesele.

• A sustinut restituirea proprietatilor ilegal instrainate.

• S-a opus ca Marea Neagra sa devina un "lac rusesc".

• A aparat Romania prin aprobarea infiintarii unor baze militare Sua.

• In urma unor astfel de relatii, in curand romanii nu vor mai avea nevoie de viza pentru Sua.

• A staruit pentru alegeri uninominale care permit si aprecierea alegatorilor.

Nu suntem singuri!

Sinodul Metropolitan (mitropolit, arhiepiscopi si episcopi romani, http:// www.civicnet.info/StireaZilei) a denuntat "adoptarea de catre parlament a unei legi prin care isi confera dreptul de a decide soarta presedintelui suspendat, dupa ce poporul se va pronunta prin referendum. Aceasta inseamna abandonarea principiilor democratice ale statului de drept si revenirea la practica bunului plac, specifica regimurilor totalitare.
Semnati (http:// www.petitiononline.com/500000/ petition.html) petitia catre Curtea Constitutionala, Parlament si Presa, prin care se cer dizolvarea Parlamentului si declansarea de alegeri parlamentare anticipate.