Draga "Formula As"...

Cititor Formula AS
Draga "Formula As".... - Opinii despre materialele publicate in revista -. Un mister istoric: Dacii din Roma . (Text semnat de Aurora Petan in F. As nr. 759). "Dacii se afla la loc de frunte". Felicitari pentru superbul articol. Intr-adevar, dacii sunt un subiect mult mai complex decat cel invatat la s...

Draga "Formula As"...

- Opinii despre materialele publicate in revista -

Un mister istoric: Dacii din Roma
(Text semnat de Aurora Petan in F. As nr. 759)


"Dacii se afla la loc de frunte"

Felicitari pentru superbul articol. Intr-adevar, dacii sunt un subiect mult mai complex decat cel invatat la scoala, iar istoricii romani ar trebui sa faca cercetari mai aprofundate si sa le popularizeze, pentru ca sunt multe lucruri minunate de care poporul roman trebuie sa fie mandru. Iar dacii se afla la loc de frunte.
Catalina - e-mail: catalina_nicolae0705@yahoo.com

"De ce ne este rusine?"

Pentru mine este o enigma faptul ca se vorbeste atat de putin despre acest neam din care ne tragem. De ce ne este rusine? Suntem urmasii dacilor, un popor de care ar trebui sa fim mandri. Sincer, de cate ori citesc un articol despre daci, ceva in adancul sufletului meu se misca, un sentiment pe care nu pot sa-l descriu in cuvinte; parca ar fi o intalnire cu bunicii ori strabunicii mei...
Liliana - e-mail: lilian@b24@yahoo.com

"Sper sa ne regasim mandria pierduta de-a fi roman"

Sunteti o echipa de mare valoare. Va multumesc din adancul sufletului si Bunul Dumnezeu sa va binecuvanteze. Sper sa ne regasim mandria pierduta de a fi roman.
Bunica - e-mail: bunico@free.fr

"Nepasarea o sa ne omoare pe toti"

Foarte bun articolul! Felicitari. Nepasarea o sa ne omoare pe toti, incepand cu istoria si sfarsind cu prezentul, daca autoritatile nu vor lua masuri, si tare ma tem ca au alte urgente. Poate ca ar trebui ca Ministerul Culturii sa isi indrepte privirile si asupra acestor aspecte. Scotand in evidenta istoria noastra, se pot realiza fonduri din biletele de intrare in muzee si din turismul la siturile arheologice.
Angela Draganoiu - e-mail: catalina496@yahoo.com

"Cui sa-i pese de niste figuri din piatra?"

Superb articol! Dati-mi voie sa va pun o intrebare: ce interes ar avea cineva sa organizeze vreo expozitie? Nu vedeti ce istorie saraca si seaca se preda la scoli? Ce nepasare exista fata de romanii care pleaca cu milioanele din tara pentru un trai mai decent? Daca nu le pasa de niste oameni vii, pe cine sa intereseze niste "figuri din piatra"? Dorim sa citim in revista dvs., cat de des se poate, asemenea articole. Va multumesc!
Emoke Halet - e-mail: ema@rompresto.ro

"Sa-i pastram in memoria noastra"

Se spune ca cine n-are istorie, trecut, n-are nici viitor... Se face o imensa greseala de catre istoricii si oamenii de cultura, ca nu intervin si nu fac presiuni mai insistente pe langa Ministerul Culturii si Ministerul Invatamantului, ca in cartile de istorie sa fie prevazut un capitol mai amplu din istoria stramosilor nostri daci. Sa-i pastram in memoria noastra si sa ne mandrim cu faptele lor.
T. Teculescu - e-mail: t.teculescu@yahoo.com

"Daca nu ne vom uita radacinile, mai avem o sansa"

Multumesc autoarei pentru baia de istorie pe care m-a facut sa o traiesc. Imi permit sa cred ca aceste lucruri ar trebui sa fie facute cunoscute de toti cei care vor sa consfinteasca dreptul nostru la existenta pe pamantul batranei Europe. Daca nu ne vom uita radacinile, mai avem o sansa. E misiunea celor care educa sa formeze in tinerii de azi aceste crezuri, e si datoria lor sa o faca. Asta trebuie sa fie politica celor ce ne conduc, nu vrajba si galceava ieftina.
Renata - e-mail: renata_iacobescu@yahoo.com

"Erau prea mari!"

Au fost prea mari ca sa-i intereseze pe micii nostri conducatori de azi. Mai dureros este ca nici pe oamenii de rand nu-i mai intereseaza... Conteaza mai mult bucata de paine pe care o vor pune pe masa in ziua urmatoare... Traim pentru a manca. Asta-i realitatea. Cand vom putea sa aniversam anul lui Burebista sau Decebal?
Gicu - e-mail: gicudatcu@yahoo.com

La pas, prin "centrul pierdut" al Clujului
(Text semnat de Sanziana Demian, in F. As nr. 761)


"Traim intr-o tara a nimanui?"

Felicitari pentru initiativa si articol. Doamne, chiar e posibil asa ceva? Am citit textul cu indignare si lacrimi in ochi. Mi se pare revoltator ce se intampla la Cluj. Traim intr-o tara a nimanui? Sat fara caini? Autoritatile ce fac? Bisericile minoritare oare nu se tem de mania lui Dumnezeu pe care il slujesc?
Angela Draganoiu - e-mail: catalina496@yahoo.com

"Cum e posibil ca noi, romanii,
sa ne simtim minoritari in propria noastra tara?"


Traiesc in Paris de o buna bucata de vreme si am ajuns la concluzia ca mi-e rusine sa spun ca sunt romanca. De ce? Pentru ca la noi in tara, toate se intampla alandala. Cum e posibil ca noi, romanii, sa fim tratati si sa ne simtim minoritari in anumite judete ale tarii? Unde s-a mai pomenit in lumea asta, ca niste minoritati sa ajunga sa construiasca practic un stat in stat, ca aceste minoritati si cei care le conduc sa fie atat de pline de ura fata de poporul in care traiesc si fata de pamantul pe care il calca? Eu am crescut la Timisoara, iar acolo intelegerea si respectul intre romani, unguri, nemti, sarbi a existat si exista. Daca minoritatea maghiara va continua sa mearga pe-acelasi drum, iar liderii ei nu vor opri ura si legea celui care minte mai tare, se va ajunge, ca in fosta Iugoslavie, la un razboi civil, si atunci sangele varsat va fi ca blestemul poporului evreu pe capul lor. Traind aici, in Franta, am avut ocazia de a vedea cum trebuie sa respecti tara care te-a primit, cum trebuie sa inveti limba statului in care traiesti si cum trebuie sa te integrezi in societatea franceza de azi. Aici, la Paris, unde 90% sunt straini, trebuie sa te respecti intai pe tine, ca om, si apoi si ceilalti te vor respecta, iar daca faci pe grozavul, vor veni echipele de mascati si vei afla ce inseamna nonrespectul pe propria piele. Asa ca, dragi romani, cati ati mai ramas acasa, in tara, faceti-va auzita vocea si nu va fie frica de curtea europeana a drepturilor omului, pentru ca oricare maghiar, sarb, neamt, rom sau oricare alt minoritar ar fi el, in momentul in care nu respecta legile si tara in care traieste, nu i se va putea recunoaste peste granita acest lucru. Un minoritar care nu cunoaste limba romana nu are cum sa deschida gura. Doamne ajuta si curaj!
Ane Marie Corina - e-mail: francetim04@k.ro

"In Ungaria nu se respecta testamentul Gojdu,
in vreme ce noi le dam maghiarilor centrul Clujului"


In Romania, un partid etnic cu 5% din electorat este prezent in structurile puterii si dicteaza in politica tarii din 1990. Acest partid este, nu intamplator, partidul etnicilor maghiari. Isi impune punctul de vedere, indiferent de partidele care castiga alegerile. Ceva necurat se intampla, altfel nu se explica. In Ungaria, de ce nu se respecta testamentul lui Emanoil Gojdu, care este clar? Cladirile din centrul Clujului de ce se restituie daca nu s-au ridicat din fondurile bisericii romano-catolice? Unde s-a mai pomenit asa ceva? In Ungaria ce s-a retrocedat?
John - e-mail: ionpi@yahoo.com

Tia Serbanescu: "Tariceanu a sacrificat interesele Aliantei,
ale Partidului Liberal si ale Romaniei"
(Interviu realizat de Horia Turcanu, in F.As nr. 763)


"Rusine!"

Tariceanu este un gigolo caruia ii este frica sa nu cada din scaun. Este un vanzator de tara si de neam, ca sa-si acopere hotiile lui. Noi am fost si suntem in continuare marionetele celor cativa hoti cu acte in regula care au furat si au preluat puterea tarii. Sa nu se mire cand vor ramane numai cu copiii si batranii in tara. Rusine!
Chivu Maria - e-mail: ghytamaryana@yahoo.com

"O era de lichelism politic"

As vrea sa va redau in scris un citat dintr-o carte scrisa in 1940, premiata de Academia Romana in 1941: "In 1922, cu venirea la putere a partidului liberal, vechii luptatori nationalisti au fost inlaturati din viata publica, iar conducerea Maramuresului a ajuns sub influenta nefasta a tradatorilor renegati din vremea regimului maghiar. Prin aceasta, se inaugureaza pentru Maramures o era de falsificare a vointei alegatorilor, o era de mamelucism si de lichelism politic, o era de afaceri veroase, de contrabande in stil mare si de banditisme forestiere". Am incheiat citatul. Aceasta carte se numeste "Istoria Maramuresului", scrisa de prof. Alexandru Filipascu de Dolha si Petrova, doctor in filosofie si teologie. Reeditata in zilele noastre - editura "Gutinul", Baia Mare - 1997.
Eugen - e-mail: mirceaeugens@yahoo.com

"Mult succes, domnule presedinte Basescu!"

Intr-o tara mutilata dupa 45 de ani de comunism, cand toti cei ce se ridicau deasupra mediocritatii ca intelect, valori morale si caracter au fost hartuiti, inchisi si ucisi, nu e surprinzator ca s-a ajuns in aceasta criza politica. In timpul regimului totalitar, caracteristicile cele mai evidente ale celor de la putere au fost prostia, lasitatea, analfabetismul, invidia, ura, violenta, toate aceste "calitati" oferindu-le posesorilor o ascensiune rapida si pozitii privilegiate. Din pacate, evenimentele din decembrie 89 nu au eliminat aceasta clasa de non-valori, din contra, au iesit la suprafata liniile secundare, "baietii destepti" din structurile de securitate sau alte servicii similare, posesori ai unor "calitati" mult mai rafinate. Experti in manipulare, ahtiati de putere, lipsa elementara de bun simt, spirit de haita, hoti, care au stiut cum trebuie actionat pentru beneficiul propriilor buzunare, pastrarea privilegiilor si a puterii. E trist ca dupa 17 ani de democratie, visurile noastre pentru o societate corecta, unde valorile sunt respectate si apreciate, sunt spulberate din nou. Si cine sunt cei responsabili pentru aceasta situatie: 322 de parlamentari care au uitat care este datoria lor principala... sa reprezinte interesul cetatenilor Romaniei! Dar nu e de mirare, deoarece sunt copiile perfecte ale celor ce au condus pana acum tara, modelele lor au fost Iliescu, Vacaroiu, Nastase, Vadim Tudor. Expresia oficializata a incompetentei, a superficialitatii si a coruptiei generalizate... parlamentari care afiseaza spiritul de haita, cand trebuie sa voteze legi care le aduc beneficii materiale nemeritate, blocheaza legi care le sunt potrivnice sau indeparteaza persoane incomode cum ar fi doamna Macovei si domnul Presedinte Basescu. Aceste rebuturi umane, travestite in parlamentari, au calcat in picioare adevarul, bunul simt, decenta, si ne-au demonstrat din nou ceea ce doresc ei Romaniei si cetatenilor ei: coruptie, saracie, lipsa de informatie pentru o mai usoara manipulare. Dar parlamentarii au ignorat un aspect esential: Romania de azi nu este cea din trecut, iar trei luni de interimat cu Vacaroiu nu vor schimba nimic. Domnul Presedinte Basescu a fost ales prin vot direct de catre alegatori si va fi reales, pentru ca in momentul de fata este singurul care a avut curajul sa lupte impotriva coruptiei generalizate si este unul dintre putinii oameni politici respectati si apreciati. Iar ei vor da socoteala la urmatoarele alegeri (care sa speram ca vor fi uninominale) pentru nesocotirea votului si dorintei a milioane de romani. Mult succes, domnule Presedinte Basescu! Va doresc mult curaj, rabdare, perseverenta si tot ce aveti nevoie ca sa rezistati in urmatoarele luni. Si nu uitati, sunteti singura speranta a milioane de romani, atat din tara cat si din strainatate. Toti suntem alaturi de dvs.!
Mihaela - e-mail: harra_ro2003@yahoo.com

"Sa luam atitudine!"

A venit momentul ca cetateanul cu drept de vot sa ia atitudine fata de cei care nu-l mai respecta, si va trebui s-o faca acum, daca nu vrea sa devina sclav. Votul din parlament nu este numai un atac la presedinte, ci si la cei ce l-au trimis sa le reprezinte interesele.
Ghemoc - e-mail: card@yahoo.com

O noua specie de criminali bantuie Bucurestiul: "Toaletatorii"
(Text semnat de Ion Longin Popescu, in F. As nr. 763)


"Intrebarea este: cu cine sa votezi pe viitor?"

Daca cineva stie un primar care sa fi facut ceva bun pentru Bucuresti, din 1990 si pana in prezent, sa-mi spuna si mie. Asemenea atrocitati fac numai oamenii care nu au frica de Dumnezeu, cei care nu au credinta, cei care nu au avut vreodata dorinta de a face un bine pe lumea asta. Da, o noua specie de criminali. Intrebarea este: cu cine sa votezi pe viitor?
Eugen - e-mail: mirceaeugens@yahoo.com