Ingrediente: 200 g dovlecei, 100 g morcovi, 100 g telina, 100 g pastarnac, 100 g conopida, 50 g patrunjel radacina, 200 g varza, 2 oua, 80 g smantana, 50 g unt, 100 g paine neagra, sare dupa gust.
Mod de preparare: Se curata legumele si zarzavaturile, se spala, se taie felii si se fierb in 2 l de apa rece cu sare. Dupa ce au fiert, se strecoara legumele si zarzavaturile, se paseaza, iar piureul se amesteca din nou cu zeama si se lasa 10 minute la foc domol. Se drege cu galbenusurile batute cu smantana si unt topit. Garnitura: varza alba (fiarta separat) taiata gros si crutoane de paine neagra prajita.
Chec cu ficatei
Ingrediente: 1 kg ficatei de pasare, doua maini bune cu verdeata tocata (marar si patrunjel), 12 oua, sare, piper, 4 linguri de faina, o capatana de usturoi taiat marunt, 1/2 pachet praf de copt si putina margarina.
Mod de preparare: Se prajesc ficateii nu prea tare. Se bat ouale, se amesteca cu verdeata, cu faina inmuiata in putin lapte, se pune sare, piper, praf de copt. Se ung doua tavi mari de chec. Se tapeteaza cu pesmet. Se toarna in tava unsa un sfert din compozitie, peste care se aseaza cu mana ficateii rupti in jumatati. Se mai toarna putina compozitie peste ficatei, dupa care se aseaza doua-trei jumatati de ou fiert. Se presara usturoiul, apoi restul de compozitie, peste care se adauga bucatelele de margarina. Se coace la foc potrivit, ca orice chec. Se taie rece.
Varianta: daca este posibil, se calesc jumatati de ciuperci si se aseaza in tavi printre ficatei. In acest caz este necesar numai 1/2 kg de ficatei. Se mai poate pune cate un morcov fiert subtire si lung in fiecare tava, chiar si un castravecior acru (murat), tot subtire si lung.
Pui la sticla de bere
Un pui intreg, curatat, se spala si se condimenteaza cu piper, Vegeta, cimbru si se impaneaza cu usturoi. Se introduce apoi o sticla de bere plina cu apa, in interior. Se aseaza puiul cu sticla in el intr-o cratita de 3 l, si se toarna deasupra un litru de apa. Se introduce in cuptorul incins, apoi se da la foc potrivit. In timpul frigerii din sticla va sari apa peste puiul in rumenire si asta il face deosebit de fraged. E delicios, se face repede si uniform, ca la rotisor. Si interiorul va fi bine patruns datorita sticlei care se infierbanta. Pofta buna!
Tacu Iulia - Ploiesti
Placintele de spanac cu sos de nuci
Ingrediente (pentru 6 persoane): 12 frunze de spanac (mari, fara codita), 2 oua batute usor, 2 cesti pesmet, 1 ceasca nuca macinata, 1 lingurita sos iute (Tabasco, Chili sau Ketchup iute), 5-6 linguri ulei. Pentru sos: 1/2 ceasca nuca prajita si apoi macinata, 1 ceasca iaurt, putin sofran (nu e obligatoriu).
Mod de preparare: Se spala spanacul sub jet de apa rece, se taie bucati mai mari si se fierbe intr-o oala cu capac. Apoi se scurge, se lasa sa se raceasca, se stoarce intre palme si se toaca marunt. Intr-un castron, se amesteca spanacul cu ouale batute, pesmetul, nuca macinata si sosul iute. Se fac cu mana 12 placintele rotunde si se prajesc - in uleiul incins - pe ambele parti. Se prepara sosul, amestecand bine iaurtul cu nuca prajita si macinata si eventual, cu sofranul. Placintelele se servesc fierbinti cu sosul alaturi.
Papara cu cartofi,
marar si sos de iaurt
Ingrediente (pentru 4 persoane): 400 g cartofi fierti cu o zi inainte, 4 felii de paine prajita, 4 linguri de unt si 2 linguri de untdelemn, 8 oua, sare, piper, o legatura de marar verde. Sosul: 1 borcan de iaurt, 1 catel de usturoi, 2 linguri smantana, 1 lingurita mustar.
Mod de preparare: Se curata cartofii fierti cu o zi inainte si se taie in cubulete. La fel se procedeaza si cu painea prajita, care se taie in crutoane. Se pun la incins untul si untdelemnul, se adauga cartofii si painea si se lasa sa se rumeneasca frumos. Separat, se bat bine ouale, se sareaza, se pipereaza, se amesteca bine cu mararul tocat si se toarna-n tigaie, peste cartofi. Se lasa pe flacara mijlocie sa se coaca frumos. Se serveste cu salata verde si cu sos de iaurt (se amesteca bine iaurtul cu smantana, mustarul si usturoiul ras. Se sareaza, se pipereaza).
Dulciuri
Prajitura "betiva"
Ingrediente pentru blat: 400 g zahar, 100 g cacao, 250 ml lapte, 250 g faina, 250 g unt, 3 oua, esenta de rom, praf de copt. Crema: 200 g unt, 150 g zahar pudra, 50 g cacao, mai sunt necesare cateva visine din visinata, coniac pentru stropit foile, alune prajite, taiate marunt.
Mod de preparare: Blatul - Untul se freaca cu zaharul si cacao. Se adauga laptele si esenta de rom, si se pun toate acestea la fiert pana ce compozitia se ingroasa. Dupa ce se raceste se adauga praful de copt, stins in putina zeama de lamaie, si cele 250 g zahar. Se separa cele 3 oua, iar galbenusurile se amesteca in compozitie. Albusurile se bat spuma si se incorporeaza si ele in compozitie, amestecand usor de jos in sus, dupa care se toarna intr-o tava lata, unsa cu unt si tapetata cu hartie pergament, care se da la cuptor (incalzit in prealabil). Dupa ce blatul este gata si s-a racit, se taie pe jumatate si se stropesc cele doua foi rezultate cu coniac. Crema se obtine amestecand untul spuma, dupa care se adauga zaharul si cacao. Se unge o foaie cu aceasta crema (din care opriti putin si pentru decor), se presara visinele bine scurse (fara samburi). Se aseaza cea de-a doua foaie si se apasa usor pe toata suprafata, ca sa faca priza. Deasupra se unge cu crema ramasa si se presara alunele maruntite. Se pot taia patrate sau romburi.
Cristina Nae - Piatra Neamt