Suspendarea Presedintelui Traian Basescu nu este doar preocuparea noastra, a romanilor. Ea ingrijoreaza si pe oficialii Uniunii Europene, dar si pe cei ai Nato. O tara in care apare criza institutionala, in care haosul este generat chiar de catre parlament, nu poate fi bine vazuta de nimeni. Dar cui ii pasa? Puterea are un gust atat de placut!
Poti sa-l consideri pe Traian Basescu simpatic sau nu, populist in exces sau rafinat, altruist sau un demagog ieftin, dar tu, in calitate de cetatean roman, ai dreptul sa-l sanctionezi doar la alegeri. Ai dreptul la libera exprimare, il poti injura cat vrei, dar nu ai voie sa faci nici o actiune impotriva a ceea ce este emblema oricarui stat: institutia prezidentiala. Poate ca Basescu a sarit calul de multe ori, poate ca i s-a dat ocazia s-o faca, insa un lucru este cert: nu trebuia sa se ajunga aici. Romania nu mai este o tara izolata, este angrenata in sisteme relationale internationale atat de complicate, incat acum, in 2007, s-a ajuns intr-un punct critic. Dovada: modul nefavorabil in care presa internationala reflecta suspendarea lui Traian Basescu. Va oferim o scurta trecere in revista a celor mai semnificative aprecieri si comentarii din presa internationala, aparute pana la momentul intrarii noastre la tipar.
Germania
"Frankfurter Allgemeine Zeitung"
"Cleptocratii fac puci"
"Suspendarea unui presedinte pentru meritele sale si nu pentru greselile sale este fara precedent in istoria moderna a Europei", afirma Karl Peter Schwarz, corespondent al cotidianului "Frankfurter Allgemeine Zeitung" pentru Europa de Sud-Est. "Romania este de la 1 ianuarie membru deplin al Uniunii Europene. Cine a avertizat ca tara nu va fi inca pregatita pentru aderare poate spune acum ca a avut dreptate. In Parlament are loc de saptamani intregi un puci ascuns, rece, cu scopul de a readuce justitia sub influenta guvernului si a intereselor nelegitime, care variaza de la utilizarea ilegala a fondurilor publice la evaziune fiscala si spalare de bani.
(...) In Romania, comunistii s-au "privatizat" singuri, intr-o oarecare masura. Fosti agenti ai Securitatii ocupa acum etajele de conducere din intreprinderi, detin ziare, radiouri si televiziuni si-si permit pe langa asta si cate un partid - ca Dan Voiculescu, presedintele comisiei parlamentare, care il acuza pe Basescu de incalcarea Constitutiei.
(...) Lui Basescu i se pot reprosa anumite lucruri - cel mai mare dusman al sau este un ego exagerat; vorbeste adesea mai repede decat gandeste, renunta la strategii in urma unor inspiratii de moment, isi intimideaza cei mai buni consilieri si se angajeaza in tot felul de lupte secundare, in loc sa se concentreze asupra problemelor majore. Nu in ultimul rand, el a cazut prada mult raspanditului sindrom al barbatilor care detin puterea si se inconjoara cu colaboratoare mult mai tinere, care fac tot felul de greseli. Dar asta nu are nimic de-a face cu modul in care isi desfasoara el activitatea.
(...) Dupa inlaturarea lui Macovei si suspendarea lui Basescu, drumul este acum liber pentru a scapa si de procurorii si judecatorii din linia intai in lupta impotriva coruptiei."
"Deutsche Welle"
"In Uniunea Europeana e nevoie de parteneri
stabili si nu de copii-problema"
"Criza din Romania demonstreaza faptul ca aderarea la Ue nu garanteaza stabilitatea politica si buna guvernare si pare sa confirme opinia celor care au cerut pentru Romania si Bulgaria statut de membru de mana a doua. Sustinatorii ideii ca problemele politice se pot rezolva cu usurinta dupa aderarea la Ue nu mai sunt auziti. Este suficient sa te uiti la Italia, ca sa intelegi ca statutul de membru al Ue nu este un panaceu si nici o garantie pentru guvernarea adecvata si stabilitatea politica. (...) Cele mai noi dovezi le prezinta nou-intrata Romanie. Blocajul guvernantilor de la Bucuresti le da dreptate celor care au cerut pentru Romania si Bulgaria un statut de membru de mana a doua si o monitorizare stricta. In Uniunea Europeana e nevoie de parteneri stabili si nu de copii-problema", conchide postul "Deutsche Welle".
Anglia
"Financial Times"
"E regretabil ca intr-o tara ca Romania s-a ajuns la o situatie de criza institutionala"
"Programul anti-coruptie al domnului Basescu a dus la castigarea alegerilor in 2004; acesta, insa, si-a facut si dusmani. A fost acuzat ca isi depaseste competenta, aducand critici judecatorilor, influentand Procuratura si ordonand Serviciilor Secrete sa intercepteze telefoanele ministrilor. Evenimentele de la Bucuresti sunt observate cu atentie in capitalele europene. In Parlamentul European, reprezentantii de centru-dreapta din Eep-Ed au spus: "E regretabil ca intr-o tara ca Romania, care a aderat recent la Uniunea Europeana, s-a ajuns la o situatie de criza institutionala".
Euronews
"Criza risca sa deterioreze imaginea Romaniei"
"Basescu stie ca se bucura de un larg sprijin popular, dar stilul sau direct de a vorbi si actiona i-au creat probleme pe culoarele puterii. Premierul Calin Popescu Tariceanu a tinut sa dea asigurari ca instabilitatea politica din tara nu va influenta mersul reformei. Acest capitan de vas, care si-a condus tara spre Ue, este descris de adversari ca fiind mai curand arogant si despotic, desi el sustine ca scoate in evidenta ceea ce merge prost in Romania. (...) Criza risca sa deterioreze imaginea Romaniei, care tocmai a intrat in Ue, chiar acum, la doar cateva zile de la vizita expertilor de la Bruxelles, insarcinati cu evaluarea progreselor realizate de aceasta tara".
Reuters
"Basescu a fost un motor al reformelor"
(...) Analistii spun ca instabilitatea politica a redus deja sansele Romaniei sa simta beneficiile intrarii in Uniunea Europeana, din cauza intarzierii in pregatirea institutiilor de a absorbi ajutoarele financiare.
Grupurile parlamentare de centru-dreapta si socialistii din Parlamentul European si-au exprimat ingrijorarea referitoare la instabilitatea politica din Romania, dupa suspendarea presedintelui Basescu, care cere sprijinul popular. De asemenea, mii de manifestanti s-au reunit in Piata Universitatii in sprijinul lui Basescu strigand: "Jos Mafia!".
Romania trebuie sa constientizeze ce reactie va avea Uniunea Europeana daca nu va continua reformele anticoruptie. Ea este cea mai corupta tara din Uniunea Europeana, dupa aprecierile "Transparency International"".
(...) Presedintele Romaniei, Traian Basescu, un reformist cu priza la public, desi a a spus initial ca va demisiona daca va fi suspendat, a apreciat ca noi alegeri prezidentiale vor crea instabilitate politica in Romania. Inlaturarea presedintelui Basescu de la Cotroceni a creat ingrijorare in Uniunea Europeana, in legatura cu continuarea reformelor in Justitie si a luptei anticoruptie. Un alt motiv de ingrijorare il constituie faptul ca o criza politica in Balcani va afecta pregatirile de absorbtie a ajutoarelor de miliarde de Euro, putand duce la alungarea investitorilor.
Basescu are sanse mari sa castige referendumul si sa se intoarca la Cotroceni. Pana la vot, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, va ocupa functia de presedinte interimar. Vacaroiu este economist, are 63 de ani si a fost premier din partea Psd intre 1992 si 1996. Guvernarea sa a fost criticata de observatorii din Vest pentru reformele lente si pentru intarzierile in restructurarea industriei de tip comunist, unde cheltuiala statului era primordiala. Toate Guvernele de stanga din Romania au fost criticate de diplomati si de analisti, pentru ca au permis inflorirea coruptiei.
Analistii afirma ca suspendarea lui Basescu, initiata de Psd, este o incercare de recucerire a puterii prin scandal. Contrar indicatiei Uniunii Europene de a fi introdusa agentia de monitorizare a politicienilor, in ultimele luni Parlamentul a intarziat introducerea acesteia, ceea ce a dus la critici din partea oficialilor de la Bruxelles.
"Basescu a fost un motor al reformelor. El a solicitat un ritm al reformelor mai mare decat cel cu care politicienii romani erau obisnuiti. Astfel, multi dintre ei au considerat ca lupta chiar impotriva intereselor lor", afirma un diplomat european.
Usa Today
"Parlamentarii l-au acuzat pe Basescu de 19
incalcari ale Constitutiei, desi Curtea Constitutionala
a statuat ca nu sunt dovezi ale incalcarii Constitutiei"
"Parlamentul Romaniei a votat suspendarea Presedintelui, acuzandu-l de depasirea puterii constitutionale. Presedintele este o figura populara, a urgentat reformele economice si sociale, ceea ce a dus la intrarea tarii in Uniunea Europeana.
(...) Parlamentarii l-au acuzat de 19 incalcari ale Constitutiei, (...) desi Curtea Constitutionala a statuat ca nu sunt dovezi ale incalcarii Constitutiei, reafirmand dreptul lui Basescu de a solicita implementarea reformelor in sistemele politic si judiciar.
Basescu a ajutat la aplicarea reformelor dupa ce a fost ales in 2004, ceea ce a contribuit la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.