The Rolling Stones

Iulian Ignat
In asteptarea marelui concert.

14 aprilie, "Live Club", Bucuresti. Concert Iris. Stransi in jurul scenei, fanii trupei ovationeaza si aplauda cand in sala rasuna acordurile celebrului hit - Rolling Stones, "Satisfaction". "Asta-i incalzirea noastra pentru concertul de pe 17 aprilie", spune Cristi Minculescu. Mai sunt trei luni pana la venirea in Romania a marii formatii britanice, insa Bucurestiul traieste deja febra acestui mare eveniment. "Nerabdator sa-i vezi pe The Rolling Stones?", titreaza una din reclamele uriase ce impanzesc orasul. Cu siguranta! Atat de nerabdatori, incat inca din primele zile inainte de a fi afisate posterele formatiei in oras, s-au vandut nu mai putin de 35.000 de bilete. Record absolut pentru Romania! Ocoliti atata timp de turneele marilor trupe, romanii vor sa-si pastreze din timp loc la ceea ce se considera a fi unul dintre cele mai grandioase show-uri rock din toate timpurile. "Mai mult decat un concert!", scrie apasat pe bilete. Simpla publicitate? Nici vorba! Ca martor in direct a trei concerte Rolling Stones, confirm ca este adevarat. Prezenta lor pe orice scena a lumii inseamna privilegiul ca pentru o seara sa faci parte din istoria muzicii rock. Iar acum chiar se scrie istorie. Rolling Stones vor concerta in Romania la 45 de ani de la lansare! Cifrele probabil le stiti deja: scena are 60 de metri latime, este inalta cat un bloc de cinci etaje, are 200 de tone si este instalata de 300 de oameni. Spectaculos, insa toate acestea n-ar avea valoare fara muzica, energia si inspiratia a patru mari artisti plini de riduri, trecuti de 60 de ani, cu experienta bunelor si relelor unei vieti puse sub semnul muzicii si al aventurii.
Inainte de a pleca in turneu, ei par deja foarte activi. Ron Wood a aparut de curand pe un Dvd al legendarului pionier rock-n-roll, Jerry Lee Lewis. La insistentele lui Johnny Depp, care si-a creionat personajul din celebra serie de filme cu pirati avandu-l model pe Keith Richards, chitaristul a acceptat sa filmeze in persoana pentru cel mai nou episod al "Piratilor din Caraibe". Keith va juca in "At the World End", rolul tatalui capitanului Jack Black.
Nici Mick Jagger nu pare a avea astampar. Se spune ca si-ar fi incheiat munca la un nou album solo pe care-l va lansa la sfarsitul anului. Pe 16 aprilie, el a tinut un speach in cadrul unei ceremonii de omagiere a fondatorului casei de discuri "Atlantic", Ahmet Ertegum, ceremonie soldata cu un concert, onorat de nume precum Phil Collins, Eric Clapton, Robert Plant si Jimmy Page. De asemenea, Jagger lucreaza alaturi de regizorul Martin Scorsese, la un proiect pornit de la o idee a sa, un film pe care il va si produce, "The Long Play". De-a lungul anilor, The Rolling Stones au atras in jurul lor artisti de renume din diferite domenii. Martin Scorsese este doar unul dintre ei. Pe coloana sonora a filmului ce i-a adus in sfarsit Oscarul, "Cartita", se aud puternic doua cantece Rolling Stones, iar in toamna regizorul va lansa un documentar al unui concert sustinut in toamna anului trecut de rockerii englezi, intr-un teatru din New York. Pana atunci, fanii trupei vor trebui sa se "multumeasca" cu un set de 4 Dvd-uri inregistrate in timpul turneului "A Bigger Bang", intre care si faimosul concert ce a adunat la Rio de Janeiro peste un milion si jumatate de spectatori. Dvd-urile vor fi lansate la inceputul lunii iunie, odata cu demararea unui nou sezon al "A Bigger Bang Tour".

Un succes fara precedent

In 2005, The Rolling Stones au lansat "A Bigger Bang", privit de multi ca fiind cel mai bun album al trupei de la sfarsitul anilor 70 incoace. Un prilej excelent pentru ca cei patru britanici sa porneasca in cel de-al patrulea turneu mondial din ultimii 11 ani! Prima parte a turneului, desfasurata in America si Asia, a intrecut propriul record de incasari stabilit in 1994. "Productia este atat de mare, incat nu-mi vine sa cred ca sunt parte din asa ceva. Nu m-am gandit vreodata ca voi fi implicat in ceva atat de grandios", declara Richards. Dupa incheierea turneului european, au pornit din nou in America, astfel incat la sfarsitul lui 2006, turneul devenea, de departe, cel mai prolific, din punct de vedere financiar, din toate timpurile. Incasari de peste 400 de milioane de dolari! Si asta in conditiile in care, din cauza accidentului suferit de Keith Richards, care a cazut dintr-un cocotier, multe concerte europene au fost anulate. Au promis atunci ca se vor intoarce si asa au facut.
Pe 10 ianuarie, pe site-ul oficial al fanilor trupei (www.iorr.org) aparea un anunt, cu titlul de zvon, ce a dat fiori iubitorilor muzicii rock din Romania: The Rolling Stones vor concerta la Bucuresti! Drumul marilor spectacole muzicale pe stadion fusese deschis anul trecut de Depeche Mode, dar tot parea greu de crezut. Pe 22 martie, anuntul a fost facut oficial: stadionul "Lia Manoliu" este trecut pe lista, alaturi de celebre stadioane de fotbal precum Stade de France - Paris, Calderon - Madrid sau Stadioanele Olimpice din Barcelona, Roma, Helsinki. "Vom incepe in iunie, in Belgia, si vom incheia in august, in Anglia, nu foarte departe. Intre ele, vor fi insa 25 de show-uri, pentru care vom calatori de la nordul Europei la sud si de la Vest la Est. Va fi grozav, abia asteptam sa ne intalnim cu fanii nostri", a declarat increzator Mick Jagger. El obisnuieste sa-si onoreze publicul spunand cateva cuvinte rostite impecabil in limba fiecarei tari in care canta. Sa vedem daca va tine pasul cu cele cinci orase din estul Europei, orase al caror nume incep cu "B": Budva, Belgrad, Bucuresti, Budapesta, Brno. "In turneul acesta, vom canta atat in locuri preferate, unde ne-am simtit bine de fiecare data, cat si in locuri in care n-am mai fost. E foarte incitant sa canti in tari noi. Repertoriul nostru este diferit de la seara la seara, nu cantam mereu aceleasi piese. In Romania, unde n-am mai cantat pana acum, vom pregati un program care credem ca va satisface publicul", a mai spus Jagger. Iata si cateva declaratii oferite revistei noastre, in legatura cu acest eveniment, de catre Ioan Big, autorul recent lansatei carti "Povestea The Rolling Stones" si de Ioji Kappl, component al formatiei "Phoenix".

"Un mesaj pozitiv pentru Romania"

Ioan Big: "Atunci cand vreau sa ma binedispun, imi zic ca The Rolling Stones vin in Romania pentru a-mi promova cartea. Desi, dupa episodul cu Keith Richards si cocotierul, pana nu-i vad pe scena, nu sunt sigur de nimic. I-am mai vazut de doua ori, pe Stade de France, in 2002, si la Munchen, in 1995, insa daca as avea ocazia sa particip la fiecare turneu, as face-o. La fel ca si in cazul lui Sting sau Clapton, muzica lor nu suna la fel de la un turneu la altul. Ca sa nu mai vorbim de impactul vizual al show-urilor, acolo unde tin stacheta la nivel maxim de 20-30 de ani. Ii numeri pe degete pe cei care au reusit sa se apropie de un asemenea nivel. Venirea lor nu inseamna doar cel mai important eveniment muzical al anului, ci si un moment de cotitura in cultura de concert din Romania. Timp de cateva luni, sunt programate foarte multe alte concerte, in stiluri total diferite, de la Chemical Brothers la Robert Plant, de la Eliades Ochoa la George Michael. Ca dimensiuni, concertul Stones transmite in strainatate un mesaj pozitiv vis-a-vis de ceea ce inseamna Romania ca piata de desfacere pentru muzica. Dar oare se va descurca publicul din Romania cu aceasta inflatie de concerte? Nu credeam ca se vor vinde atat de repede biletele. Apreciez aici rolul pozitiv al sponsorilor. Daca la inceputul anilor 90, evenimentele oferite gratuit de sponsori au tras in jos cu 10 ani gusturile publicului, precum si industria muzicala, acum ei aduc nume mari si fac posibila mentinerea unui pret accesibil al biletelor."

"Jos palaria!"

Ioji Kappl: "La inceput, nu-mi placea deloc aceasta trupa. Muzica lor mi se parea prea simpla, rudimentara, dezordonat cantata. Pentru mine, exista o lume a muzicii despartita in doua fronturi: The Beatles - cei buni si The Rolling Stones - cei rai. Iar eu am fost de la bun inceput un fan al celor de la Beatles. A trecut ceva vreme pana sa descopar o latura pozitiva a muzicii Stones. Valoarea lor consta in simplitatea compozitiei, bazata pe formulele geniale ale lui Keith Richards si interpretarea lor inocenta de catre fiecare membru al formatiei.Imaginea lor de consumatori excesivi de droguri si de alcool sta in totala discrepanta cu persoana lui Mick Jagger care, dupa cele doua concerte pe care le-am vazut cu ei, in 83 la Hannover si in 91 la Koln, mi s-a parut a fi opusul acestei imagini. Am o mare stima pentru acest muzician care-si respecta meseria si publicul. Este genial sa rezisti o perioada atat de indelungata contra vantului si a curentelor care au aparut si au disparut. Ei au rezistat si aceasta le confirma valoarea. Jos palaria! Merita vazuti! Exista foarte putine trupe ce rezista asa de eroic, iar una din ele suntem si noi. Un mare merit in acest sens, cred ca cel mai mare, il are publicul, care iti da curajul, imboldul si justificarea de a-ti confirma activitatea. Si noi mai avem multe de spus. Si pentru Phoenix, muzica este modul nostru de viata. Acest sentiment a fost foarte frumos exprimat de catre Nietzche: "Ohne Music ware das Leben ein Irrtum", ceea ce tradus in romaneste inseamna: "Viata ar fi o eroare fara muzica". Foarte adevarat."

P.S. "Ai auzit? Dragii de ei, dupa ce au colindat toata lumea in lung si-n lat, ajung si la noi", mi-a spus bucuros, in urma cu trei saptamani, Gil Dobrica. "Pai astia sunt titanii, gigantii gigantilor!" Din pacate, Nea Gilache a luat mult prea devreme calea idolilor sai, de care era asa de mandru ca-i vazuse pe scena: Ray Charles si James Brown. Sa-i pastram un gand bun si recunostinta, fiindca pentru noi a fost, si el, un gigant.