Valeria Seciu

Silvia Kerim
Premiu Uniter pentru intreaga activitate.

Premiile Uniter, acordate anul acesta in cadrul Galei de la Sibiu, capitala europeana a culturii, se cunosc. Au fost anuntate, publicate si comentate in presa si pe la televiziuni. De aceea, am considerat ca un adevarat eveniment pentru noi ar fi sa obtinem un scurt interviu de la actrita Valeria Seciu, rasplatita cu Premiul pentru intreaga activitate. O actrita atat de speciala, inzestrata cu un tip de feminitate inconfundabila, in stare sa zapaceasca, deopotriva publicul spectator, cat si mii si mii de admiratori. Peste sensibilitatea ei aparte, peste nobletea ei innascuta, peste simtul acut cu care-si construieste personajele - Timpul nu si-a pus pecetea. Cariera unei mari Artiste nu se socoteste in ani sau in decenii... Cine a apucat s-o vada in "Maestrul si Margareta" ori in "Imbracati-i pe cei goi", n-a uitat-o niciodata. De neuitat a fost si personajul creat de ea in filmul "Adela", pentru care Mircea Veroiu a obtinut in 1985 Marele Premiu la Festivalul de la San Remo. Talentul, rafinamentul artei sale, feminitatea exploziva a Valeriei Seciu au contribuit din plin la stralucirea acelui film de arta.
Mai nou, Valeria Seciu "domneste" la Teatrul Mic, in piesa "Cum gandeste Amy", la Teatrul National din Bucuresti in "Menajeria de sticla" si la Teatrul Act in "Creatorul de teatru".
Asadar, acest important premiu, care se aseaza, acum, ca o coronita scanteietoare pe fruntea ei - ne apare ca un gest firesc din partea Senatului unui Organism menit sa aduca in atentia marelui public valorile importante - de ieri si de azi - ale teatrului romanesc. Adica, ale unei arte care-si merita pe deplin faima internationala! Am profitat, deci, de nobilul prilej ca sa o felicit pe laureata si s-o intreb - in cel mai pur stil... "clasic"... ce inseamna - pentru ea - acest premiu.
"Inseamna, fireste, o mare bucurie. Toate premiile pe care le-am primit m-au bucurat. Numai ca despre asta, am simtit ca a venit la tanc! Cat despre vorbele lui Florin Piersic, ce-as putea sa-ti spun?"
...Pentru cine nu a fost prezent la Gala ori, luni seara, in fata televizorului, sa amintim ca Valeria Seciu a aparut pe scena acestei serbari nationale, abia spre sfarsit. Adica, asa cum apare sampania frantuzeasca - spumoasa si datatoare de fiori - la sfarsitul unui supeu de gala. Doar ca nu rece ca gheata, ci... suava si coplesita de emotie. Si foarte frumoasa, intr-o superba rochie neagra, de catifea, impodobita cu margele si paiete negre - creata anume in cinstea Valeriei si a evenimentului, de insusi Catalin Botezatu. Iar Florin Piersic, la randul lui, artist de rang national si international, a prezentat-o cum se cuvine. Adica... cu multa dragoste si cu mult respect.
- Daca tin eu bine minte, draga Vali, Florin Piersic a declarat, in gura mare, ca "te adora"! Ati jucat vreodata impreuna?
- Da, demult, demult. In spectacolul "Idiotul", dupa Dostoievsky, un spectacol extraordinar, facut de Al. Finti. Un regizor magnific! Magnific a fost si Florin atunci, in rolul printului Maskin! Am mai fost parteneri si intr-un film realizat de Dinu Cocea: "Parasutistii". Tare mi-as dori sa mai joc cu el. Intr-o piesa, intr-un film... Si pentru ca ma intrebai despre bucuriile mele - sa-ti spun ca plec la Viena, intr-un mic turneu cu piesa "Creatorul de teatru". Am fost invitati in capitala Austriei cu prilejul saptamanii de teatru romanesc, care se organizeaza acolo. Spectacolul se joaca de ceva vreme la Teatrul Act, cu mult succes. E o piesa foarte speciala, scrisa de Thomas Bernard si regizata de Alexandru Dabija. Am parteneri unul si unul: Marcel Iures, Costica Draganescu, Vitalii Bantas, Afrodita Andone. Ce-as putea sa-mi mai doresc in plus? Da! Imi doresc: Liniste! Soare! Apa!