Un deceniu de muzica si succes: Kumm

Dia Radu
Rock alternativ, versuri in engleza si o componenta originala, care strange laolalta doi timisoreni, doi clujeni si doi bucuresteni, iata reteta unei formatii romanesti care e cunoscuta mai mult in Occident decat pe plaiurile valahe. Kumm, in dialog cu cititorii "Formulei As", la implinirea a zece ani de existenta.

"Povestea a inceput sa fie scrisa la Cluj,
intr-o sala de repetitii"


- In toamna se implinesc zece ani de la primele voastre aparitii impreuna. Cum se face ca, desi sunteti o trupa veche, canalele Tv si radiourile nu se inghesuie sa va difuzeze?
Iordache: - Poate pentru ca televiziunea si radioul au fost inghitite de latura comerciala. Poate pentru ca ar fi trebuit sa ne ocupam mai mult de imaginea noastra. Eu sunt in aceasta formatie de aproape patru ani, si tin minte ca m-a mirat si pe mine, la vremea respectiva, ca nu auzisem pana atunci de ea. Merita sa fie mult mai cunoscuta.
Catalin: - Si are legatura si cu zona compromisului, de care am fugit cat am putut. Asta nu inseamna ca vrem sa ne cream imaginea unei trupe elitiste si retrase. S-a intamplat asa, nu a fost ceva voit... In plus, noi am cantat mereu in engleza. Daca am canta in romana, poate ne-ar asocia mai repede cu o trupa romaneasca.
Eugen: - E adevarat ca nu suntem cunoscuti publicului de masa, dar au fost 10 ani de crestere lenta si constanta. Am semnat un contract cu o casa de discuri in Italia si avem un producator acolo, avem un impresar si in Germania, unde am cantat foarte mult, am mai cantat in Ungaria si Cehia, si tocmai am semnat si in Romania un contract cu o casa de impresariat. Speram sa ajungem si in America, unde avem deja niste usi deschise. Lucrurile se misca din ce in ce mai bine.
- Pentru unii, ati aparut in muzica romaneasca din senin. Unde s-a scris povestea voastra? Ce inseamna Kumm?
Eugen:
- Povestea a inceput sa fie scrisa la Cluj intr-o sala de repetitii, cand eu si cu Andras am ramas someri, in sensul ca amandoi cantaseram in trupe care s-au desfiintat. Cum eram colegi de sala de repetitii, am stat de vorba la o cafea, si am decis sa cantam ceva, ce-o fi. Ne-am simtit bine, am compus o piesa si ne-am mai intalnit si a doua zi. La trei luni, ieseam deja in public cu un rock destul de greu digerabil, "de nisa". Intre timp, am mai experimentat, ne-am mai modernizat si am castigat public. Azi, trupa Kumm este o trupa de rock alternativ, care se bucura ca poate canta din nou si acasa, dupa multe pelerinaje pe scenele straine.

"Cu cat avansam ca succes,
cu atat devenim mai nomazi"


- In timp ce unii artisti se chinuie sa treaca granitele cu compozitiile lor, voi sunteti mai cunoscuti afara decat in Romania. Cum va explicati ca ati reusit sa rupeti barierele geografice?
Eugen: - Pentru ca de la bun inceput am fost deschisi catre Occident. Deschiderea muzicii noastre este de fapt deschiderea fiecaruia dintre noi catre curentele si evenimentele care se petrec in Vest. Asta inseamna informatie la zi, inseamna gusturi acordate la tendintele noi.
Catalin: - Publicul nostru occidental nu se deosebeste foarte mult de cel de aici. Sunt toti foarte informati si asculta muzica noua. Iar ce ma bucura foarte tare este ca ascultatorii incapatanati de Kumm au cunostinte muzicale destul de solide, sunt la curent cu tot ce se intampla in lume, muzical vorbind.
- Bucuresti - Cluj - Berlin, nu e complicat sa faceti naveta? Unde v-ati stabilit tabara?
Eugen: - Tabara a fost si a ramas la Cluj, unde avem si sala de repetitii. De altfel, Clujul e un oras viu din punct de vedere muzical. Daca scoatem Bucurestiul din ecuatie, zona in care se asculta cel mai mult rock este Ardealul. Deci e stimulant sa compunem acolo. Pe de alta parte, noi suntem oricum impartiti in diverse zone ale tarii. Doi membri ai trupei sunt din Cluj, doi din Timisoara si doi din Bucuresti, asa ca ne-am obisnuit sa fim mereu in miscare, "on the move". Ne-am obisnuit sa avem mereu bagajul pregatit. Cu cat avansam ca succes, cu atat suntem mai nomazi.
Iordache: - Mie mi se intampla de multe ori sa ajung seara in Cluj, la Eugen acasa, si sa ma caut in buzunar dupa cheile de la casa mea, din capitala. Cat despre bagaj, dupa atatea plecari, acum nu am nevoie decat de 5 minute pentru a pune in el tot ce trebuie.
- Cum sarbatoriti acesti primi zece ani de cariera?
Eugen:
- Vrem sa scoatem pe piata un pachet discografic special, cu un fel de jurnal muzical al trupei, pentru colectionari, care sa puna laolalta mici filmulete cu diverse etape din istoria trupei. Vom mai adauga niste inregistrari video din concerte, fotografii, melodii si vom mai vedea noi. Iar concertistic, pe langa orasele in care vom canta, vrem sa organizam ceva mai deosebit pentru Cluj si Bucuresti, orasele noastre gazda, unde am cantat cel mai mult pana acum, si sa-i aducem alaturi pe toti fostii membri ai trupei, chiar si pe cei plecati in strainatate.

"Suntem optimisti in legatura
cu evolutia pietei muzicale din Romania"


- Se spune despre formatia Kumm ca este cea mai experimentata formatie romaneasca de rock, in ce privesc concertele peste granite. Dupa o indelunga perioada de cantat in Vest, cum vi se pare evolutia pietei muzicale romanesti?
Eugen: - Romania se dezvolta tot mai mult spre o piata de muzica noua. Anul trecut am avut mai multe concerte decat am avut in toti ceilalti opt ani. Asta, pentru ca am devenit mai cunoscuti, dar mai ales pentru ca, in sfarsit, in Romania au inceput sa apara tot mai multe cluburi pregatite tehnic pentru asa ceva. Publicul e mai deschis, iar perspectivele sunt foarte bune.
Catalin: - Din pacate, sunt inca putine locuri de cantat, nu exista multe cluburi cu instalatie de sunet pe masura. Iar din cauza asta formatiile romanesti sunt dependente de Bucuresti, ca oferta de cantat. Mi-as dori sa existe si in tara noastra un club ca cele pe care le-am vazut in Germania, cu spatii imense, cu o magazie de scule enorma, cu luministi, reflectoare, ingineri de sunet, cu ecrane unde exista desfasuratorul minut cu minut al organizarii.
Iordache: - In sfarsit, pentru noi nu mai exista nici o diferenta financiara intre cantatul in Occident si cantatul in tara.Asta nu inseamna ca piata romaneasca s-a stabilizat, ci ca am inceput sa cerem un pret mai bun si in tara. Dar, oricum am lua-o, auspiciile sunt favorabile si suntem optimisti in legatura cu evolutia pietei muzicale a Romaniei.
- Cu ce sunteti prezenti acum in magazinele de muzica?
Eugen:
- Cu ultimul nostru album "Different Parties", aparut anul trecut, care este in mare masura rezultatul entuziasmului intalnirii noastre cu Catalin. Are atmosfera cea mai unitara dintre toate albumele, eram toti cu mare chef de lucru, dupa o pauza de jumatate de an, in care ramaseseram fara solist vocal. Il mai gasiti inca in magazine, intr-o forma grafica incantatoare. Si nu va mirati daca e pus la sectiunea "muzica internationala". Ha! Ha! Ha!

*

Carti De Vizita:

Kovacs Andras, 30 de ani, pian, clape si programari. A terminat liceul de muzica si a cantat mult timp jazz. Este membru fondator Kumm, in cei zece ani lipsind o singura data de la concert.
Eugen Nutescu, 36 de ani, chitara, membru fondator in egala masura. La inceputuri canta la bas, la chitara si la voce si suprapunea inregistrarile, din lipsa de oameni. Acum trei ani a fost invitat sa colaboreze la proiectul de jazz initiat de colegul sau de trupa, Mihai Iordache.
Dominic Csergo, 26 de ani, tobe, percutie, s-a alaturat formatiei in 99. A terminat Conservatorul la percutie si este interesat de fenomenul muzicii contemporane. Colaboreaza frecvent cu Filarmonica din Cluj.
Mihai Iordache, 40 de ani, saxofon, canta din anii 90 cu diverse trupe de jazz. A cantat alaturi de Harry Tavitian, Sarmalele reci, Timpuri noi. De patru ani canta cu Kumm, dar are si un proiect separat de jazz fusion intitulat iOrdache.
Utu Pascu, 26 de ani, bas, a sosit in formatie acum trei ani. Canta in paralel si cu formatia Blazzaj si este unul din promotorii genului electro si drum&bass din Timisoara. Produce muzica unor trupe de electro, fiind de altfel si membru fondator al festivalului Tmbase.
Catalin Mocan, 29 de ani, este de trei ani noul vocal al formatiei. Este timisorean. A terminat Actoria si Stiintele Economice, dar nu are de gand sa profeseze nici una, atata timp cat poate canta.