Mancaruri pentru toate gusturile

Redactia
Paste cu sos italian.

Ingrediente (pentru 4 persoane):2 catei de usturoi, 5 linguri de ulei de masline, o cutie rosii decojite taiate bucatele, 1/2 legatura busuioc, 1/2 legatura patrunjel verde, 8 frunze de salvie, 2 crengute de rozmarin, 500 g paste.
Mod de preparare:

Puneti usturoiul curatat intr-o tigaie, impreuna cu uleiul de masline si lasati-l sa se rumeneasca. Adaugati rosiile, zdrobiti-le cu furculita si caliti-le la foc iute, amestecand pana ce se evapora lichidul.
Sarati, piperati si cand e aproape gata, incorporati in sos ierburile aromate tocate marunt.
Fierbeti pastele al dente in apa cu sare, scurgeti-le si serviti-le fierbinti impreuna cu sosul.

Cod cu fasole uscata

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 fileuri de cod (a 150 g), 2 rosii, 1 ardei iute rosu (mic), 1 ceapa, sare, piper. Pentru garnitura: 200 g fasole uscata, 1 ceapa, 1 foaie de dafin, 1 crenguta de cimbru, 1 lingura ulei de masline, piper, sare.
Mod de preparare:

Inmuiati fasolea cu o seara inainte in apa rece.
Scurgeti-o (a doua zi), puneti-o intr-o cratita impreuna cu o ceapa curatata, foaia de dafin si crenguta de cimbru, acoperiti-o cu apa si puneti-o pe foc. Lasati-o sa fiarba aproximativ 50 de minute (din momentul cand da in clocot) si scurgeti-o din nou.
Puneti fasolea inapoi in cratita, sarati-o, piperati-o si turnati peste ea o lingura de ulei.
Intre timp, incingeti cuptorul la 210gr..
Spalati si zvantati rosiile si ardeiul iute. Taiati rosiile in doua si indepartati semintele prin presare usoara. Curatati ardeiul de nervuri si seminte si taiati-l fasii. Curatati cealalta ceapa si taiati-o rondele.
Asezati rondelele de ceapa pe fundul unei forme termorezistente. Puneti peste ele cele patru fileuri de cod, jumatatile de rosii si fasiile de ardei iute. Adaugati sare, piper si dati pestele 20 de minute la cuptorul incins.
Serviti-l cald, impreuna cu salata de fasole.

Cotlete de miel cu ierburi aromate

Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 cotlete de miel, 4 linguri ulei de masline, 3 picaturi ulei aromat de rozmarin, sare, piper. Pentru garnitura: 350 g orez fiert pe jumatate, 40 g unt, 1 legatura busuioc, 1 legatura coriandru, 4 fire de menta.
Mod de preparare:

Amestecati uleiul de masline cu cel de rozmarin, ungeti cotletele de miel cu amestecul astfel obtinut si lasati-le sa stea 15 minute la temperatura camerei, ca sa se impregneze bine carnea cu parfumul de rozmarin.
Puneti orezul pe foc, impreuna cu untul si cu ierburile aromate taiate marunt si dupa ce s-a fiert, tineti-l la cald.
Incingeti gratarul (de fonta) si asezati pe el cotletele de miel foarte putin scurse. Lasati-le sa se patrunda 3-4 minute pe fiecare parte si condimentati-le cu sare si piper.
Serviti-le fierbinti, impreuna cu garnitura de orez.
Atentie: Uleiurile esentiale folosite la gatit parfumeaza bucatele fara a avea gustul amarui al plantelor (ca rozmarinul sau cimbrul), dar nu puneti mai mult de 2-3 picaturi!



Dulciuri

Clatite cu portocale

Ingrediente (pentru 4 persoane): 3 portocale, 1 lamaie mai verde, 2 linguri zahar, 1 lingura rom alb, 1 lingurita zahar brun. Pentru clatite: 125 g faina, 40 cl lapte, 3 oua, 40 g unt, 1 lingurita zahar, 1 varf de cutit sare.
Mod de preparare:

Spalati si stergeti cu servetul de bucatarie portocalele si lamaia. Trageti cu un cutit ascutit cate o fasie lunga de coaja de pe fiecare dintre ele si taiati coaja bastonase.
Curatati cele 3 portocale de coaja si de pielita alba, rupeti-le felii, puneti-le intr-un castron si presarati peste ele coaja taiata. Turnati romul, adaugati 1/2 de lingurita de zahar si amestecati usor. Acoperiti castronul cu folie de plastic si tineti portocalele la frigider.
Preparati aluatul de clatite: amestecati faina, zaharul si ouale, si turnati laptele putin cate putin, batand usor cu telul. Adaugati sarea, treceti aluatul printr-o sita ca sa nu ramana cocoloase si lasati-l sa se odihneasca o ora la frigider.
Topiti intr-o tigaie 20 g de unt, turnati-l peste aluat si amestecati.
Faceti 12 clatite, ungand mereu cu unt tigaia si asezati-le pe cate-o farfurie. Puneti pe fiecare cate un strat de salata de portocala, presarati-le cu zaharul ramas (si alb, si brun) si serviti-le imediat.
Un sfat util: Pentru a tine calde clatitele, puneti-le una peste alta pe o farfurie asezata pe un vas cu apa clocotita si acoperiti-le cu o folie de aluminiu.