La Baia Mare a cazut ghilotina. La Rosia Montana, pe cand?

Ion Longin Popescu
Amintiri despre... viitor. La Baia Mare a cazut ghilotina. . La Rosia Montana, pe cand?

S-a dovedit fara nici un fel de tagada: la exploatarea miniera aurifera de la Baia Mare, romanii si strainii din consiliul de administratie al companiei australiene "Transgold" au delapidat, au actionat in grup organizat mafiot pentru pagubirea statului, au pus in pericol mediul si sistemele ecologice din zona, distrugand intreaga fauna din raul Tisa, in timpul nefericitului accident cu cianuri din anul 2000, numit "noul Cernobal". Dupa indelungi amanari, tergiversari si ascunderea faptelor de catre diversi functionari corupti care reprezentau institutiile statului, neobositul luptator ecologist din Baia Mare, pensionarul Gheorghe V. Tatar, a primit, in sfarsit, un raspuns competent si detaliat la plangerile sale. Luandu-si in serios munca, procurorii locali au actionat cu profesionalism, liberi, in sfarsit, de imixtiuni politice, si au fundamentat un document cutremurator, din care se poate vedea cat de mare a fost si este caracatita in industria miniera aurifera din Romania. Iata ce scrie prim-procurorul delegat Ioan Petran din Baia Mare:
"Referitor la "Transgold" S.A., s-a luat masura de declinare a cauzei la D.I.I.C.O.T. (Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism) - Structura Centrala, deoarece in cauza s-a considerat ca subzista elemente de grup organizat, format din Consiliul de administratie al societatii, de cetatenie romana si straina, care a actionat constient pentru diminuarea productiei obtinute, cauzand prejudicii care s-au ridicat la peste 200 de milioane de euro. De asemenea, s-a avut in vedere si activitatea culpabila privind accidentul ecologic de pe Tisa si inghetarea conductelor, care au adus prejudicii si pierderi mari societatii. In plus, s-a avut in vedere si despagubirile care trebuie achitate statului maghiar, de peste 100 de milioane de dolari. Din actele premergatoare efectuate au rezultat elemente de delapidare si inselaciune, cu consecinte deosebit de grave, in dauna statului roman." Asadar, s-au gasit magistrati care nu s-au temut sa spuna adevarul, dovedind ca Justitia Romana a inceput sa functioneze. De ce, oare, in cazul Rosia Montana nu se procedeaza la fel? Cu exceptia notabila a Tribunalului si Curtii de Apel din Alba Iulia, nu s-a declansat o cercetare serioasa a imprejurarilor in care s-au pus bazele companiei "Gold Corporation", desi o asemenea actiune ar deschide calea unui sir ametitor de suspiciuni de ilegalitati, ce se desfasoara de zece ani incoace. Cine ii va cerceta pe demnitarii Radu Berceanu, Dan Ioan Popescu, Gavril Bardan, Razvan Theodorescu, Ioan Opris, Mircea Angelescu (functionar public in Ministerul Culturii), Gheorghe Ianas (fost director al Agentiei Nationale a Resurselor Minerale), Gabriel Dumitrascu (fost director in Ministerul Mediului), Ioan Rus (fost prefect de Alba), precum si pe directorii de la Minvest Deva, pentru a se stabili vinovatia fiecaruia, in cea mai paguboasa afacere pentru statul roman, de dupa 1989?
De peste un an de zile, un dosar voluminos, cuprinzanddemonstratii clare ale incalcarilor legilor tarii de catre cei implicati in proiectul din Apuseni, zace la Dna, fara a fi macar intredeschis. Dosarul a fost intocmit in numele Grupului pentru salvarea Rosiei Montane din Academia de Studii Economice (Ase), de catre profesoara Afrodita Iorgulescu, experta in domeniul legislativ si economic al Facultatii de Economie. Copii ale dosarului au fost inaintate unor organizatii ale societatii civile, iar o varianta tradusa in limba maghiara a fost expediata Guvernului de la Budapesta. Admitand, cum se spune la Ase, ca cercetarile au fost tinute pe loc de Partidul Democrat (forta politica implicata in sustinerea proiectului Rmgc inca din fasa), suntem curiosi daca procurorilor li s-au dezlegat mainile dupa plecarea Pd din guvern sau, dimpotriva, le-au fost legate si mai strans de hidra pesedista, ajunsa la guvernare prin tradarea liberala. Exemplul de la Baia Mare ni se pare un precedent incurajator pentru Dna. Sa nu uitam ca, daca la Rosia Montana legile ar fi fost aplicate inca de la inceput, astazi n-am mai avea o catastrofa in desfasurare in inima Muntilor Apuseni.