Schimbarea Domnilor, Bucuria Nebunilor
Primavara politica romaneasca a inceput furtunos, prin ruperea Aliantei (desi avea sustinere electorala majoritara) si prin formarea unui guvern de slaba sustinere populara: Pnl si Udmr. Intrucat artizanul acestui "cutremur" ce impinge Romania intr-o noua criza politica interna si internationala este premierul Calin Popescu Tariceanu, am considerat oportun sa-i supunem demersul unor interpretari pertinente, formulate de cativa "asi" ai presei cotidiene din Romania.
• Ce parere aveti despre componenta noului Cabinet Tariceanu?
• Care vor fi efectele pentru Pnl si pentru Romania, ale eliminarii Pd de la guvernare si ale alierii liberalilor cu Psd?
• Care este adevaratul motiv al debarcarii Pd: nervii lui Tariceanu, vointa lui Patriciu sau cantecul de sirena al Psd?
• Cum apreciati asocierea la guvernare a Pnl cu Udmr, un partid etnic, obsedat de obtinerea autonomiei?
Cristian Tudor Popescu - director "Gandul"
"Fiecare zi in care Tariceanu ramane prim-ministru
este scump platita, in imagine si electoral, de Pnl"
• Acest guvern este mult inferior, din punct de vedere tehnic, precedentului. In unele situatii, alegerile lui Calin Popescu Tariceanu sunt hilare pana la grotesc. De pilda, inlocuirea lui Vasile Blaga la Interne, cu un oarecare domn David, sau punerea lui Ludovic Orban la Transporturi, sau comasarea ministerului Finantelor cu cel al Economiei, sub palaria neagra, de fetru, a lui Varujan Vosganian. Guvernul acesta e ridicol, dar s-ar putea sa traiasca destul de mult, pentru ca parlamentarii nu au interes sa declanseze alegeri anticipate.
• Pentru Pnl este catastrofal ce i se intampla. Fiecare zi in care Calin Popescu Tariceanu ramane prim-ministru este scump platita, in imagine si electoral, de Pnl. Practic, pentru a-si pastra inca o vreme functia de premier, Calin Popescu Tariceanu sacrifica Pnl, pe care s-ar putea sa-l scoata din prim-planul vietii politice. Pentru Romania va fi, de asemenea, foarte rau, pentru ca va fi condusa de un guvern temator, dispus la compromisuri, si care nu va lua hotarari impopulare, sacrificand reforma.
• Nu cred ca Tariceanu are nervi, dar ii place cum se numeste functia sa si vrea sa o mai pastreze. Este foarte probabil ca decizia sa i se datoreze in mare masura lui Patriciu, care vrea sa mearga la rupere cu Pnl. E o viziune mai veche a lui de a face din Pnl un partid mai mic, simbolic. Cat despre negocierile dintre Pnl si Psd, cred ca au mers foarte bine, mai ales prin grija lui Bogdan Olteanu (presedintele Camerei Deputatilor si finul premierului Tariceanu - n. red.) si a guzganului rozaliu, adica a lui Viorel Hrebenciuc. Cei doi au o relatie foarte apropiata, aproape tandra...
• Probabil ca lui Tariceanu nu i-a convenit un guvern monocolor, desi in opinia mea era o varianta mai buna. Pastrand Udmr la guvernare, Pnl si-a atras alte puncte negre pe linia nationalismului - si nu ma gandesc aici doar la Prm, ci la toate partidele, caci in toate exista zone nationaliste. Acei membri si simpatizanti cu puternice sentimente nationale au un motiv in plus sa respinga initiativele Pnl si partidul ca atare. De exemplu, oricand, sectiunea ardeleana a Psd ar putea sa-i puna bete in roate Cabinetului Tariceanu, tocmai din pricina prezentei Udmr. Asadar, nici continuarea guvernarii cu Udmr nu e o miscare fericita pentru Pnl. Dar, repet, Tariceanu este dispus la orice pentru a ramane premier. Conteaza pentru el, isi pune functia la Cv.
Dan Cristian Turturica - redactor-sef "Romania Libera"
"Pentru a ne respecta obligatiile luate fata de Ue si pentru ca economia sa functioneze bine este nevoie de masuri ferme, pe care nu le va putea adopta un guvern care sta la mana unui partid de opozitie, cu un program net diferit"
• Este un guvern mai degraba menit sa recompenseze oamenii apropiati premierului, cei care i-au fost fideli in conflictul cu presedintele Basescu, decat un cabinet bazat pe criteriul competentei. Nu vreau sa dau exemple, dar ele sunt evidente...
• Pentru Pnl, efectele vor fi negative, in mod cert. Nu trebuie sa fii mare analist politic pentru a realiza ca singura combinatie viabila la guvernare, in acest moment, era Pnl-Pd. Desfacerea acestei aliante va impinge noul Cabinet Tariceanu spre compromis si mai putin spre eficienta. E clar ca desi Psd a votat guvernul propus de Calin Popescu Tariceanu, el nu va vota fiecare lege, sau fiecare masura propusa de acest Cabinet. Fiecare initiativa legislativa va fi negociata la sange cu Psd. Psd va avea drept de veto, iar Pnl nu va putea pune in aplicare mai departe programul Aliantei Da, cu care a venit la guvernare. In permanenta cautare de confirmare din partea Psd, Pnl va trebui sa cedeze, sa accepte pretentiile social-democratilor sau obiectiile lor. Or, stim bine ca Psd a plecat de la guvernare pentru ca bloca reforma, pentru ca nu voia o justitie cu adevarat libera si eficienta si asa mai departe. De aici rezulta si consecintele pentru tara. Pentru a ne respecta obligatiile luate fata de Ue si pentru ca economia sa functioneze bine, este nevoie, in continuare, de masuri ferme, pe care nu le va putea adopta un guvern care sta la mana unui partid de opozitie, cu un program net diferit.
• Cred ca cel mai mult a cantarit frica de inchisoare. Nu vreau sa comentez mai mult.
• Sunt mai multe motive. In primul rand, Udmr s-a dovedit un partener bun, spre deosebire de Pd. Iar pentru eliminarea sa de la guvernare, trebuia gasit un pretext si nu prea este la indemana vreunul. Doi: nu strica si voturile Udmr in Parlament. E clar ca nu toti parlamentarii Psd vor vota noul Cabinet Tariceanu sau toate masurile propuse de acesta, si atunci vine Udmr, ca o masura de siguranta. Trei: este o miscare buna pentru ochii Europei, care va aprecia pastrarea Udmr, deci a principalei minoritati din Romania, la guvernare. Si patru: probabil ca oamenii puternici din spatele Udmr sunt in continuare in foarte bune relatii cu oamenii puternici care stau in spatele Pnl.
Doru Buscu - director editorial "Cotidianul"
"De aici incolo, Pnl nu va merge decat in jos. Dependenta de votul Psd-ului il va impinge la contradictii ideologice si la pierderea definitiva a simpatiei electoratului"
• Liberalii se confrunta cu o problema agricola: recolta lor de cadre e proasta. Daca rasfoiesti noul guvern, nu simti vreun impuls sa ai incredere in cineva. Practic, criza Pnl de oameni e criza generala de management a Romaniei. La liberali insa, chestiunea are contrast mai mare. Partidul cu cel mai bun brand istoric, partidul cu cea mai versatila si adaptabila doctrina, partidul cu cel mai bun orizont de asteptare moderna, ei bine, acest partid nu are oameni. In garnitura prezentata de Tariceanu stau umar la umar oamenii lui Patriciu, ai lui Fenechiu, fosti ministri Psd, fosti faliti ai guvernarii Ciorbea, eternii maghiari ai oportunismului si cateva figuri cu aroma de Nup (neinceperea urmarii penale - n. red). In linii generale, ei corespund portretului statistic al guvernantului roman.E un guvern fara surprize etice si profesionale.
• In configuratia politica a momentului, fiecare si-a facut jocul. Nu e cazul sa planga cineva de mila Pd-ului: pierderea guvernarii duce la cresterea procentului electoral. Nici Psd-ul nu e de plans. Acest mini-haos din ultimele luni i-a redat roseata in obraji si, intr-o buna masura, legitimitatea unui discurs pierdut pe mana matusii Tamara. La Pnl lucrurile stau rau. Partidul a intrat intr-un camp de forte ireversibil, care-l impinge spre neant. De aici incolo, Pnl nu va merge decat in jos. Dependenta de votul Psd-ului il va impinge la contradictii ideologice si la pierderea definitiva a simpatiei electoratului. Fireste, un guvern Pnl-Udmr, pilotat parlamentar de Psd, se poate poticni rapid, poate deveni incoerent, impleticit, si poate ajunge sa functioneze doar prin schimb de servicii in justitie si economie (se si vorbeste deja de trocul dosare - sprijin parlamentar). Practic, ar fi doua efecte: scaderea eficientei Executivului si scaderea puterii presedintelui tarii. Pe scurt, Romaniei ii va fi mai greu sa ia decizii rapide.
• Solutiile Silberstein-Finkelstein (consilierii de comunicare politica ai Pnl - n. red.) pentru problema de timiditate a premierului au sarit calul. Tariceanu n-are voce si, in gura lui, aria violentei suna fals. Lucrurile au ajuns intr-un punct fara intoarcere pentru Pnl. Asta pe de o parte. Pe de alta, noul guvern cuprinde, de fapt, lista oamenilor grabiti sa nu piarda ocazia unui minister. Pana la spartul targului, care poate avea loc abia in noiembrie 2008, sunt sanse bune pentru schimbarea declaratiilor de avere.
• Fiindca a stat in toate guvernarile, Udmr are potential de negociere cu toti. Un guvern liberal monocolor ar fi avut o cota prea mare de instabilitate. Prezenta batranilor unguri e, intr-un fel, ca prezenta lui Ion Iliescu in primul anunt al Cfsn: a linistit pe toata lumea.
Grigore Cartianu - redactor-sef adjunct "Evenimentul Zilei"
"Un guvern de manelisti, nascut dintr-un viol politic"
• Pnl-Udmr, cu asistenta mutuala din partea Psd, este un guvern de manelisti, nascut dintr-un viol politic. Cativa ministri nu aveau ce cauta nici macar intr-un consiliu comunal. "Cabinetul Tariceanu 2" este o jignire la adresa romanilor.
• Pentru Pnl, efectele ruperii aliantei cu Pd si ale concubinajului cu Psd vor fi catastrofale. Tariceanu, un politician-canibal teleghidat de rechini ai afacerilor, compromite viitorul unui partid istoric. Pentru Romania, efectele vor fi jalnice. "Baietii destepti", si cei de la Pnl, si cei de la Psd, sunt cu ochii pe miliardele de euro care vin de la Ue. Si unii, si altii, sunt experti in "accesat" fonduri europene in interesul propriilor gasti.
• La schimbarea aliatilor Pnl au contat, in ordine: vointa lui Patriciu; lacomia unor baroni Pnl, de la centru si din judete; frustrarile unor gaite politice gen Crin Antonescu, Norica Nicolai si Ludovic Orban; ademenirile Psd (partid cu care Pnl se afla in concubinaj pervers, inca din timpul guvernarii banditesti a lui Adrian Nastase). N-au contat absolut deloc "nervii lui Tariceanu", pentru simplul motiv ca Tariceanu nu are nervi, el e marioneta unor personaje malefice.
• Udmr a fost pastrat din cinci motive: coalitia Pnl-Psd (fara Udmr) asigura o majoritate mult prea fragila; nimeni nu vrea sa stea la mana Prm, partid condus de un iresponsabil care starneste greata in cancelariile europene; si Pnl, si Psd, au cautat sa nu depinda de solutia imorala Pc, marele expert al santajelor si al tradarilor politice; Pnl nu avea interes sa-si creeze o problema in plus: problema maghiara, care s-ar fi incins daca Udmr era lasat in afara guvernarii; exista afaceri incrucisate intre oameni-cheie ai trioului Pnl-Psd-Udmr, afaceri care dicteaza decizia politica.