Mancaruri de primavara

Redactia
Ficat de vitel cu rosii si busuioc.


Ingrediente (pentru 4 portii): 400 g ficat taiat in 4 bucati, 200 g parmezan ras (sau cascaval), 2 oua, putina faina, ulei pentru prajit. Pentru risotto: 200 g orez cu bobul lung, putin ulei de masline, 1 ceapa mica, 4 rosii decojite, 1/2 legatura busuioc, 1/2 l zeama concentrata de legume (Knorr+apa), rosii pentru garnisit.
Mod de preparare:

Se incinge uleiul intr-o cratita si se caleste ceapa tocata, pana ce devine sticloasa. Se adauga imediat orezul, se prajeste cateva minute, se stinge cu zeama de legume, turnata putin cate putin, amestecand mereu in acelasi sens, si se lasa sa fiarba pana ce incepe sa se umfle.
Se spala busuiocul (se pune putin deoparte pentru garnisit), se taie marunt si se incorporeaza in orez. Se adauga si rosiile taiate cubulete si apoi sare si piper, si se tine la cald.
Se-ncinge cuptorul la 180gr..
Intr-un castron se bat ouale cu parmezanul. Se dau feliile de ficat prin faina si prin ou si se prajesc in uleiul incins, pana ce se rumenesc frumos pe ambele parti. Se dau 5 minute la cuptor ca sa se patrunda, se tin din nou putin in tigaia incinsa, intorcandu-le de pe o parte pe alta si se servesc cu risotto-ul pe farfurii incalzite, acompaniate de un sos de lamaie, care se prepara astfel: se pun intr-o craticioara 1/8 l de frisca nebatuta, 2 linguri de smantana groasa, sare, piper, coaja rasa si zeama unei jumatati de lamai, si se dau in clocot. Sosul se toarna peste ficatul cu risotto si se presara deasupra bucatele de rosii si frunzulite de busuioc.

Piept de pui cu leurda

Ingrediente (pentru 4 portii): 4 fileuri de piept de pui (circa 600 g), sare, piper, 1 lingura unt pentru prajit, 1 ceapa mica, 1 lingura unt pentru dunstuit, 1/8 l vin sec dulce (eventual Vermut), 1/4 l zeama concentrata de carne de pasare (Knorr+apa), circa 50 g unt rece, 1 legatura leurda taiata fasii subtiri.
Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180gr.. Se sareaza si se pipereaza fileurile si se prajesc in untul incins, cate 2 minute pe fiecare parte. Se pun apoi - cu untul in care s-au prajit - intr-o tava si se dau 15 minute la cuptor.
Se curata ceapa, se toaca marunt si se dunstuieste in unt, pana ce devine sticloasa. Se stinge cu vinul si zeama de carne si se lasa sa fiarba la foc iute, pana ce scade la jumatate.
Se incorporeaza untul - putin cate putin - in sos, rasucind tigaia pana ce se leaga sosul si se gusta de sare si piper.
Se adauga leurda, se mixeaza in blender si se toarna sosul fierbinte peste fileurile de piept de pui asezate pe farfurii incalzite.



Dulciuri

Tort de orez

Ingrediente (pentru 12 bucati): 1 l lapte, 90 g orez cu bobul lung, 1 varf de cutit sare, 250 g zahar tos, coaja unei lamai si coaja a doua portocale taiata fasiute, 4 oua, un galbenus, 80 g migdale oparite si tocate marunt, 2 linguri unt pentru uns forma, 2 linguri pesmet pentru tapetat, coaja de portocala taiata fin pentru ornat, o forma de tort (diametrul 26 cm).
Mod de preparare:

Se spala bine orezul. Se toarna laptele intr-o cratita si se pune pe foc. Cand da in clocot, se adauga orezul, zaharul si sarea si se lasa sa fiarba incet, aproximativ o ora, amestecand din timp in timp.
Cu 30 de minute inainte de a fi gata, se incorporeaza coaja de lamaie si de portocala, se lasa sa mai fiarba putin si se pune la rece (peste o cratita cu apa rece sau la frigider).
Se unge forma de tort cu unt si se presara in ea pesmetul.
Se incorporeaza ouale intregi si galbenusul in orezul racit, se adauga migdalele si se toarna compozitia in forma pregatita.
Se da tortul o ora la cuptor, se decoreaza cu fasiute de coaja de portocala si se taie cat este cald.

Colaci cu stafide

Ingrediente (pentru 1,5 kg): 900 g faina, 60 g drojdie, 0,35 l lapte, 180 g unt, 10 g zahar, 4 galbenusuri, 180 g stafide, putina sare, coaja unei jumatati de lamaie, ou pentru uns, ulei pentru tava.
Mod de preparare:

Se pune faina intr-un castron mare, si se adauga laptele incalzit si drojdia rupta bucatele. Dupa ce s-a dizolvat drojdia, se face un aluatel cu putina faina si se lasa sa dospeasca 1/2 ora la loc cald.
Se adauga untul topit, zaharul, galbenusurile, stafidele, sarea si coaja de lamaie si se framanta un aluat neted. Se acopera cu un stergar si se lasa sa creasca, la caldura, 20 de minute.
Se imparte aluatul in doua parti mari si cateva parti mici si se formeaza colaci. Se lasa colacii sa mai creasca 15 minute, se aseaza pe tava unsa cu ulei, se ung cu ou, se cresteaza la suprafata in forma de cruce si se coc circa 15-25 de minute - in functie de marime - in cuptorul incins.