Dulciuri de Pasti. Bunatati cu ciocolata

Redactia
Briose moi cu ciocolata

Ingrediente (pentru 4 persoane): 100 g ciocolata neagra amaruie, 3 oua, 30 g zahar, 15 g faina, 50 g unt moale + 20 g pentru uns formele.
Mod de preparare:

Ungeti cu unt 4 forme de briose si tineti-le la frigider.
Rupeti ciocolata bucatele si puneti-o sa se topeasca pe baia de apa, amestecand ca sa fie neteda.
Incorporati untul taiat cubulete si lasati crema sa se raceasca.
Frecati ouale cu zaharul pana ce amestecul isi dubleaza volumul si adaugati faina in ploaie (putin cate putin) continuand sa amestecati. Incorporati ciocolata topita si racita si dati aluatul astfel obtinut o ora la frigider.
Incingeti cuptorul la 210gr.C.
Turnati aluatul in formele unse, umplandu-le pe 3/4 si dati briosele 5 minute la cuptorul incins.
Scoateti-le usor din forme pe farfurii - ciocolata este moale in interior - si serviti-le caldute, cu o crema de vanilie (eventual).

Sarlota de ciocolata si zmeura

Ingrediente (pentru 8 persoane): 200 g ciocolata amaruie, 250 g zmeura congelata (decongelata si lasata sa se scurga cel putin 2 ore inainte de a o incorpora in crema), 25 piscoturi, 6 galbenusuri, 150 g zahar + inca o lingura, 50 cl lapte, 20 cl frisca batuta, 5 foi de gelatina de 2 g, 1 baton de vanilie, 2 linguri lichior de zmeura.
Mod de preparare:

Tapetati cu hartie pentru copt fundul si marginile unei forme de sarlota si inmuiati gelatina intr-un bol cu apa rece.
Preparati crema: puneti laptele sa fiarba impreuna cu batonul de vanilie despicat in doua pe lung. Luati vasul de pe foc, acoperiti-l si lasati laptele sa se infuzeze 10 minute. Indepartati batonul de vanilie.
Frecati galbenusurile cu 150 g zahar, pana ce se albesc.
Puneti din nou laptele sa fiarba si varsati-l apoi peste galbenusuri. Rasturnati amestecul in cratita si lasati-l sa se incinga, la foc mic, fara sa fiarba, amestecand regulat cu o lingura de lemn, pana ce se ingroasa si se prinde de lingura. Luati-l de pe foc, adaugati foile de gelatina scurse si amestecati ca sa se dizolve.
Rupeti ciocolata bucatele si puneti-o pe baia de apa sa se topeasca. Adaugati crema preparata anterior si bateti compozitia cu telul, ca sa devina omogena. Parfumati-o cu o lingura de lichior de zmeura si lasati-o sa se raceasca complet.
Incorporati frisca batuta in crema de ciocolata, adaugati zmeura decongelata si scursa bine si amestecati usor.
Turnati intr-o craticioara 20 cl de apa, adaugati o lingura cu zahar si lasati-o sa fiarba 2 minute, luati-o de pe foc si adaugati o lingura de lichior de zmeura. Inmuiati repede piscoturile in siropul astfel preparat (caldut) si asezati-le pe fundul si pe marginile formei. Turnati peste ele crema de ciocolata si zmeura, acoperiti-o cu restul de piscoturi imbibate si dati sarlota 24 de ore la frigider.
Scoateti-o din forma in ultimul moment si serviti-o rece.

Chec lejer cu ciocolata

Ingrediente: 50 g cacao, 4 oua, 125 g faina, 75 g amidon, 250 g zahar + inca 20 g, 250 g unt + inca 15 g, 1/2 plic praf de copt, 1 lingurita vanilie pudra, 1 priza sare.
Mod de preparare:

Ungeti cu unt o forma de chec lunga de 25 cm. Pudrati-o cu 20 g de zahar si dati-o la frigider.
Incingeti cuptorul la 240gr..
Separati albusurile de galbenusuri si frecati galbenusurile cu zaharul, pana ce se albesc si amestecul devine spumos.
Lasati untul sa se topeasca incet pe bain-marie, turnati-l peste galbenusuri si amestecati. Adaugati pudra de cacao, faina, amidonul si praful de copt, amestecati si parfumati cu vanilie.
Bateti albusurile spuma, impreuna cu sarea si incorporati-le usor in compozitia preparata anterior, ridicand-o cu o spatula.
Turnati compozitia in forma, dati checul la cuptor si lasati-l sa se coaca 10 minute. Reduceti temperatura la 210gr. si continuati coptul inca 20 de minute. Lasati checul sa se raceasca, scoateti-l din forma cand este inca caldut si serviti-l dupa ce s-a racit complet.

Crema de ciocolata
cu zahar ars


Ingrediente (pentru 4 persoane): 75 g ciocolata, 3 galbenusuri, 25 g zahar pudra, 30 cl frisca nebatuta, 5 cl lapte, 2 linguri zahar (eventual brun), 1/2 lingura ness, 1 varf de cutit scortisoara rasa.
Mod de preparare:

Incingeti cuptorul la 140gr..
Dati ciocolata pe razatoarea mare si lasati-o sa se topeasca pe baia de apa, amestecand ca sa ramana neteda.
Frecati galbenusurile cu zaharul, pana ce se albesc si incorporati ciocolata topita, frisca nebatuta si apoi laptele, amestecand intruna. Parfumati crema cu scortisoara rasa.
Turnati crema in 4 boluri termorezistente (de Jena), umplandu-le pe 3/4. Asezati bolurile pe baia de apa si dati crema 30 de minute la cuptor. Lasati crema sa se raceasca si tineti-o cel putin o ora la frigider.
Amestecati zaharul (eventual brun) cu nessul, presarati amestecul peste crema, dati-o din nou la cuptor, sub grillul incins, si lasati-o sa se caramelizeze la suprafata, circa 2 minute. Serviti-o imediat.
Un sfat util: alegeti o ciocolata neagra cu 60-65% cacao: echilibrul intre gustul amar si acid trebuie sa fie perfect. Topita, ciocolata este neteda si lucioasa. Si cu cat contine mai multa cacao, cu-atat este mai amara. Ciocolata veche isi schimba gustul si tinuta la rece se albeste si devine casanta.