Cartea spirituala

Claudiu Tarziu
Parintele Gheorghe Calciu, stramutat la cele vesnice spre sfarsitul anului trecut (21 noiembrie), ramane, pe langa inaltele sale daruri duhovnicesti, cea mai reprezentativa figura a luptei si rezistentei anticomuniste din sanul Bisericii Ortodoxe Romane.

Moartea sa a survenit cu putin inainte ca presedintele Traian Basescu sa pronunte solemn, in Parlamentul Romaniei, dupa 17 ani de subterfugii si tergiversari, condamnarea oficiala a comunismului ca regim criminal. Ar fi fost de asteptat ca, in acest context, plecarea dintre noi a Parintelui Calciu sa atraga in mai mare masura atentia oficialitatilor statului. Iata insa ca in funeraliile sale nu s-a implicat nici o institutie si nici o personalitate oficiala laica. Nici la Manastirea Radu-Voda, in inima Bucurestiului, si nici la Manastirea Petru-Voda, din Neamt, unde a fost inmormantat, n-a putut fi remarcata vreo prezenta politica sau culturala de rang inalt. Cam la fel se intamplase si in urma cu o jumatate de an, la moartea legendarului Ion Gavrila Ogoranu. Ceea ce ridica un serios semn de intrebare asupra onestitatii, sinceritatii si luciditatii celor care se impauneaza astazi la noi cu o intreaga retorica anticomunista. S-au tras, in anii din urma, salve de tun la funeraliile unor fosti nomenklaturisti, dar nici una dintre marile figuri ale luptei si rezistentei anticomuniste n-a beneficiat de o cinstire pe masura, din partea "alesilor" natiunii, nici a intelectualilor "formatori de opinie"...
In rasparul acestei nepasari strigatoare la cer (compensate doar de implicarea la nivel inalt a lumii clericale), Editura Christiana cinsteste, printr-un frumos volum omagial (insotit si de un bogat material fotografic), memoria inca atit de vie a celui care a fost detinutul politic, profesorul si preotul Gheorghe Calciu, model jertfelnic de daruire ortodoxa si nationala, neintrecut iubitor, educator si mobilizator al tinerimii crestine de ieri si de azi, prea mare si prea viu, ca sa poata fi cuprins cu adevarat, chiar si de tot mai incapatoarea "uitare romaneasca". Volumul este ingrijit de Razvan Codrescu, Lucian Popescu si Claudiu Tarziu.