Pistruii - pacoste sau sarm?

Redactia
Pistruii - pacoste sau sarm?. Efelidele (sau pistruii) sunt mici dermatoze pigmentare de culoare galben-bruna, care apar de obicei pe fata, maini, brate, gat, umeri. Primavara, sub influenta razelor solare, pistruii se accentueaza. . Persoanelor care vor cu orice chip sa scape de acest dar natural l...

Efelidele (sau pistruii) sunt mici dermatoze pigmentare de culoare galben-bruna, care apar de obicei pe fata, maini, brate, gat, umeri. Primavara, sub influenta razelor solare, pistruii se accentueaza.
Persoanelor care vor cu orice chip sa scape de acest dar natural le comunic ca nu exista un tratament general. Sub control medical, se poate aplica vitamina P.P. - cu efect fotoprotector. In schimb, in vederea unui tratament local profilactic, va pot recomanda cateva retete pe care le puteti prepara la farmacie:

Evitarea expunerii la soare. In acest caz folositi pudre fotoprotectoare, creme fotoprotectoare (cele pe baza de extract de propolis) sau - pur si simplu - ungeti pielea pistruiata cu ulei de ricin.

Decolorarea portiunilor pistruiate, aplicand una din urmatoarele solutii:
a) 5 g perhidrol, 15 g lanolina, 15 g vaselina, 5 g hidrochinona.
b) 1 g acid salicilic, 5 g glicerina, 90 g alcool 70gr.. Zonele pistruiate, bine curatate in prealabil, se sterg cu un tampon inmuiat intr-una din solutiile alaturate (ocoliti zona ochilor). Aplicati o data la trei saptamani.

Exfolierea portiunilor pistruiate se poate face prin "peeling" (grabirea inlaturarii stratului de celule moarte). Comandati, tot la farmacie, urmatoarea crema: 6 g talc, 6 g oxid de zinc, 6 g rezorcina, 2 g lanolina, 10 g vaselina. Unguentul se aplica, stand lungite, printr-un automasaj facut cu varful degetelor, timp de 20 de minute. Apoi se spala zona respectiva cu apa. Acest procedeu se aplica o data la doua saptamani.
Este adevarat ca procedeele enumerate mai sus duc la o disparitie temporara a pistruilor, dar - atentie! - deterioreaza in acelasi timp calitatea pielii, grabind procesul de imbatranire.
Poate ca n-ar fi rau ca inainte de a dori sa scapati de pistrui, sa va ganditi ce mult conteaza sa fii deosebit, sa ai un plus de farmec. Mai bine invatati sa va puneti in valoare aceste mici daruri.
Neli Pfeiffer - Cabinetul de cosmetica "Apiestetic", str. C.A. Rosetti nr. 31, tel. 021/317.37.91, Bucuresti



Cosmetica naturista

Ca sa scapam de pistrui

Primavara se produce nesuferita explozie de pistrui. Pentru cine vrea sa scape de ei, recomandam urmatoarea reteta: o ceapa zdrobita se pune la macerat cateva zile in otet; un hrean curatat si ras se pune, de asemenea, la macerat, vreme de-o saptamana, in otet. Cand sunt gata, se amesteca intr-un mixer cu 50 g frunze de patrunjel proaspat si 50 g suc de papadie cruda. Cu sucul obtinut (o pasta lichida) se freaca de mai multe ori pe zi locurile cu pistrui.

Epilarea parului de prisos

Faceti un sirop preparat dintr-o cana de cafea umpluta cu zahar, o alta, de aceeasi dimensiune, cu apa si sucul unei lamai. Varsati acest sirop pe o tigaita incinsa si amestecati vreme de 10 minute. Lasati-l sa se raceasca si folositi-l ca pe o ceara obisnuita de epilat.

Ingrijirea buzelor

Adaugati peste rujul de buze o picatura de glicerina. Ea va inlocui lacul de buze, destul de scump.

Un amestec de miere lichida (o lingura de supa) si una de untdelemn de masline (o lingurita de cafea) va va reface buzele prea uscate, la fel ca o pomada specifica, fabricata-n laborator.