Expozitia de pictura Ilie Boca

Valentin Iacob
Arta plastica. Galeria Veroniki Art.

Expozitia de pictura Ilie Boca. - Recital de maestru la 70 de ani -

Zilele acestea, la galeria Veroniki Art, un adevarat uragan de culoare, imaginatie si forme, revarsandu-se in cascada, se infatiseaza publicului bucurestean. Astfel isi sarbatoreste cei 70 de ani impliniti pictorul bacauan Ilie Boca, autorul acestei prestigioase expozitii. O expozitie la al carei vernisaj, pe 1 martie, a vorbit si criticul Dan Haulica, o prezenta extrem de rara si de dorita prin galeriile noastre. Ilie Boca - artistul intelept, modest si extrem de creativ si laborios - s-a asezat de multa vreme, cu autoritate, in plutonul de frunte al picturii romanesti contemporane, avand si o foarte buna recunoastere in strainatate: a fost distins cu premii internationale importante (printre care remarcabilul "Caravaggio", la Roma, in 1984) si a colindat mapamondul cu 14 expozitii personale, si nu oriunde, ci in marile capitale culturale ale lumii - Italia, Germania, Elvetia, Olanda si Statele Unite.
Dar Boca are si un destin absolut aparte. Bucovinean de origine, s-a nascut in comuna Botosana, din judetul Suceava. In 1967, a terminat Academia de Belle Arte bucuresteana, ca elev al lui Ciucurencu, dar dorul de Bacaul natal l-a facut sa dispretuiasca luminile Capitalei si sa se intoarca acasa, ceea ce l-a facut sa exclame pe regretatul critic si istoric de arta Ion Frunzetti, ca "Ilie Boca este cel mai interesant artist pe care ni l-a trimis pana acum, in ultimii 25 de ani, provincia". Totusi, un artist fara complexul provinciei si un pictor dezlantuit, caci Boca e proverbial pentru formidabila, aproape strania sa forta de lucru; chiar acum, la 70 de ani, el isi sarbatoreste aniversarea cu patru expozitii mari, deschise aproape simultan - intre care si aceasta de la Bucuresti. Iata ce ne povesteste si criticul Maria Magdalena Crisan, despre pofta de a picta a artistului: "Imi aduc aminte cand, la cativa ani dupa ce Ilie Boca a terminat facultatea, Horia Bernea auzea despre un pictor din Bacau, care ar avea deja peste trei mii de lucrari. Era ceva de necrezut, lucru ce l-a determinat sa faca un drum in Moldova pentru a-l cunoaste. Ce a urmat a fost o frumoasa prietenie concretizata, pentru viata plastica de la noi, in Tabara de la Tescani, acolo unde in fiecare vara se intalneau si lucrau multi dintre cei care s-au impus de-a lungul anilor in plastica noastra contemporana." Pe langa Tescani, Boca este si parintele spiritual al Saloanelor Moldovei, dar si al Filialei bacauane a Uniunii Artistilor Plastici, un grup de artisti valorosi pe care i-a strans ori i-a descoperit, cu vocatia mentorului. Si de parca toate acestea n-ar fi ajuns, Boca a mai intemeiat la Bacau si cea mai buna scoala de pictori naivi din Romania de azi, si una dintre primele in Europa.
In ce priveste Expozitia de la Veroniki Art, la 70 de ani, pictorul se etaleaza navalnic, cu toata forta valorii sale. Unul langa altul, ca niste frize acaparante si continue, tablourile lui invadeaza spatiul galeriei cu frumusetea si formele lor: "Memorii", "Descantece", "Mituri", "Legende" - toate stau sub bucuria frenetica a culorilor si a unei formule personale, pe care Ilie Boca a gasit-o in tihna aceea aparte a atelierului sau bacauan. Este o formula mereu schimbatoare, care imbina stravechi mituri romanesti si ale lumii, toate sparte si recompuse, cu o imaginatie dezlantuita de ucenic vrajitor modern. Nu-i de mirare, deci, ca pictura lui Ilie Boca reda ochilor bucuria pura de a privi un tablou; bucuria aceea care ne face sa uitam pentru o vreme toata agitatia impovaratoare a lumii de-afara.
Acum, la 70 de ani, cu pletele lui albe, de adevarat urmas al lui Stefan, artistul e o aparitie impunatoare, molcoma, dar si energica. Si cum entuziasmul si forta sa de creatie sunt tot tinere, nu putem decat sa-i multumim maestrului Ilie Boca pentru recitalul sau din expozitia de la Veroniki Art, si sa-i uram sa ne incante pe mai departe cu picturile sale!...