Romanii salveaza Rosia Montana!

Ion Longin Popescu
"Sa avem curajul de-a spune Nu". Eveniment de exceptie: chiar in inima Parlamentului, la intrarea in Sala de plen, a fost organizat un vernisaj de fotografii pe o tema fierbinte: Rosia Montana. Si nu un vernisaj oarecare! Autorul fotografiilor, arhitectul bucurestean...

Eveniment de exceptie: chiar in inima Parlamentului, la intrarea in Sala de plen, a fost organizat un vernisaj de fotografii pe o tema fierbinte: Rosia Montana. Si nu un vernisaj oarecare! Autorul fotografiilor, arhitectul bucurestean Sorin Niculae, a fost onorat cu prezenta unor fruntasi ai vietii politice si stiintifice, de reprezentanti ai societatii civile, de public si de numerosi ziaristi. De cand are Rosia Montana intrare la Parlament? De cand a devenit din Cenusareasa - printesa? Raspunsul e simplu: de cand e sustinuta si aparata de votul romanilor. In urma sondajului efectuat de Camera Deputatilor pe Internet, 97% din votanti s-au pronuntat impotriva proiectului. Mai pe scurt, parlamentarii s-au trezit la realitate, dandu-si seama ca risca enorm din punct de vedere electoral, daca nu iau in seama opinia populatiei Romaniei.

Bogdan Olteanu

presedintele Camerei Deputatilor

"Este o situatie fara precedent, de care noi,
alesii, suntem obligati sa tinem seama"


"Incepem, in fine, sa vorbim despre lucruri importante, iar protectia mediului este unul dintre ele. In cazul Rosia Montana, trebuie sa avem curajul de a spune Nu, fiind unul dintre proiectele care aparent pot oferi solutii, dar care, de fapt, creeaza mai multe probleme decat solutii. Fara a fi un om de meserie, sunt foarte reticent fata de acest proiect, si vreau ca oamenii de meserie sa aiba unde sa se pronunte asupra lui; vreau, de asemenea, ca cetatenii sa aiba unde sa-si exprime opiniile, daca doresc acest proiect sau daca-l considera bun doar pentru un timp care a trecut. Va spun drept: am fost impresionat de forumul de pe site-ul Camerei Deputatilor (www. cdep.ro), pentru ca nu ma asteptam sa existe atat de mult interes din partea publicului: circa 7400 de votanti, din care aproape 97% s-au pronuntat "impotriva". Este incredibil, este o situatie fara precedent, de care noi, alesii, suntem obligati sa tinem seama. Dupa aderarea la Ue, fiind de votat mai putine legi, Parlamentul va actiona mai mult pe controlul autoritatilor, al ministerelor si al agentiilor guvernamentale. In acest context, se va implica si in controlul legalitatii intregii activitati de la Rosia Montana".

Relu Fenechiu

presedintele Comisiei de Administratie si Mediu a Camerei Deputatilor

"Noi suntem Parlamentul Romaniei,
ii reprezentam pe cetatenii acestui
popor si nu putem sa fim impotriva opiniei lor"


"Votul impotriva dat pe site-ul deschis de noi (www.cdep.ro) este dovada graitoare a perceptiei romanilor fata de proiectul Rosia Montana. Noi suntem Parlamentul Romaniei, ii reprezentam pe cetatenii acestui popor si nu putem sa fim impotriva opiniei lor. Vom sta de paza la respectarea legalitatii. Vreau sa-i asigur pe oameni ca, desi sunt multi bani in joc, desi au fost suspectate acte de coruptie din partea unor institutii ale statului (neavand dovezi, nu pot sa acuz pe nimeni), institutia noastra, Comisia de Administratie si Mediu, nu poate fi corupta. Si nici conducerea Camerei Deputatilor. Ma bucur ca am tot sprijinul din partea presedintelui Bogdan Olteanu si sunt onorat ca am sustinerea unei mari parti a societatii civile, si in primul rand a Asociatiei Alburnus Maior si a Fundatiei pentru o Societate Deschisa. Pe scurt, lucrurile trebuie sa se rezolve asa cum spune legea, nu numai cea romana, ci si cea europeana".

Renate Weber

presedintele Fundatiei pentru o Societate Deschisa

"Speram ca, in sfarsit, Parlamentul
sa se implice, sa avem o lege a interzicerii
exploatarilor miniere cu cianuri"


"Sunt bucuroasa ca, din clipa in care am avut ideea organizarii acestei expozitii, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, si-a oferit patronajul si ne-a pus la dispozitie spatiul acesta extrem de generos. Am apreciat oportunitatea amplasarii expozitiei chiar in drumul parlamentarilor. Timp de cateva saptamani, de cate ori se vor indrepta spre locul lor de munca, vor da cu ochii de imaginile de la Rosia Montana si vor intelege, daca inca n-au inteles, ce paradis a fost pus in pericol cu complicitatea clasei politice. Speram ca, in sfarsit, Parlamentul sa se implice, sa avem o lege a interzicerii exploatarilor miniere cu cianur. Intentia noastra este sa nu ne oprim aici; expozitia va fi dusa prin mai multe judete, si chiar in Ungaria si Cehia, tocmai pentru a sensibiliza publicul care inca nu stie exact ce se intampla la Rosia Montana".

E.S. Petr Dokladal

Ambasadorul Republicii Cehe la Bucuresti

"Observ ca lupta pentru salvarea Rosiei Montane
a fost transferata in cele mai inalte
sfere ale puterii politice din stat"


"Cunosc situatia de la Rosia Montana. Si noi am avut un caz similar, la Karspeskie Gori, si l-am rezolvat cu sprijinul Parlamentului, asa cum vad ca intentionati dv., romanii. Parlamentul ceh, dupa cum se stie, a adoptat o lege care interzice exploatarile miniere cu cianuri. Astfel s-a pus punct oricarei dispute dintre investitorul strain si statul ceh, si am putut sa redam acea zona circuitului turistic. De altfel, ne-am propus sa mediem o reuniune intre parlamentele si intre ministerele romane si cehe, pentru a face un schimb de experienta pe teme de protectia mediului. Expozitia de fotografii este binevenita si observ ca lupta pentru salvarea Rosiei Montane a fost transferata in cele mai inalte sfere ale puterii politice din stat".

Frunda Gyorgy

senator Udmr

"Rosia Montana nu trebuie sacrificata
de dragul banilor, oricat de multi ar fi"


"Problema Rosiei Montane a fost discutata de mai multe ori in Parlamentul Romaniei si la Guvern, ca si in Consiliul Europei si in intalnirile bilaterale dintre guvernele Romaniei si Ungariei. Este o chestiune de interes international. Intr-adevar, aici se bat cap in cap doua idei: una care vrea sa prezerve Rosia Montana asa cum este, cu monumentele si vestigiile ei, cu bisericile si cimitirele de diverse confesiuni, si alta care pune accentul pe venit si pe profit. Eu fac parte din prima categorie. Cred ca Rosia Montana trebuie pastrata asa cum este si trebuie gasite solutii alternative pentru a o face viabila. Ea poate deveni un punct exceptional de atractie turistica, si in nici un caz nu trebuie sacrificata de dragul banilor, oricat de multi ar fi. N-ai voie si este inuman, este necrestin sa muti cimitire, sa demolezi sau sa muti biserici, doar pentru ca se presupune ca acolo ar fi aur. Consider, in acest context, intervetia Parlamentului binevenita, in consens cu dorinta opiniei publice din tara si din Europa".

Petru Lificiu

deputat, presedintele Partidului Ecologist Roman

"A vorbi de turism, dupa ce ai creeat
un imens iaz cu cianuri,
mi se pare o minciuna cinica"


"Organizarea acestei expozitii la Camera Deputatilor este un eveniment extraordinar de important, deoarece contribuie la crearea unei imagini corecte asupra dezastrului care ar putea avea loc la Rosia Montana. In felul acesta, multi dintre colegii nostri parlamentari, care nu au date suficiente despre situatia de acolo, vor intelege pentru ce se bate, de ani de zile, societatea civila, urmata, dupa reorganizare, de Partidul Ecologist Roman. Se discuta la ora actuala despre implicarea Pnud (Programul Onu pentru Dezvoltare), alaturi de Rmgc, in dezvoltarea zonei dupa terminarea exploatarii, inclusiv in scop turistic. Cum s-ar spune intr-un limbaj mai putin academic, Pnud-ul pune botul. Este scandalos ca ditamai programul Onu accepta sa se infrupte din banii unei companii miniere rau famate. Per va face ca aceasta informatie sa ajunga pana la conducerea Organizatiei Natiunilor Unite din New York. Nu stiu cine a implicat prestigioasa organizatie intr-o astfel de afacere murdara, dar a vorbi de turism, dupa ce ai ras muntii de pe fata pamantului si ai creat un imens iaz cu cianuri, mi se pare o minciuna cinica".

Prof. dr. Horia Ciugudean

de la Muzeul Unirii din Alba Iulia

"Rosia Montana inca traieste,
cu oamenii si valorile sale"


"Expozitia este o reusita, in primul rand prin vizibilitatea sa, fiind deschisa sub nasul politicienilor romani, obligati astfel sa ia act de o situatie pe care multi dintre ei incearca s-o ignore: aceea ca Rosia Montana inca traieste, cu oamenii si valorile sale, ca nu este acea Rosie pe care incearca s-o prezinte unii, in ruina si fara semnificatie culturala. Ca atare, mai exista o sansa de stopare a acestui proiect".

Zeno Cornea

fermier din Rosia Montana

"Ma intorc acasa cu speranta
ca lupta noastra nu a fost in zadar"


"Ma bucur enorm ca problema Rosiei Montane a ajuns pe holurile Parlamentului Romaniei. Este un semn ca incet, incet, politicienii isi dau seama ca nu ne mai pot ignora la nesfarsit. Vorbind cu unul si cu altul, am observat ca multi parlamentari nu prea cunosc ce se intampla la Rosia, de aceea i-am invitat sa ne viziteze, sa discutam cu cartile pe masa. Ma intorc acasa cu speranta ca lupta noastra, a celor ce refuza sa-si paraseasca vetrele stramosesti, n-a fost in zadar. Asteptam ca Parlamentul sa-si tina promisiunile facute aici".

Acad. prof. dr. Ionel Haiduc

presedintele Academiei Romane

"Academia Romana considera ca proiectul
de la Rosia Montana nu se justifica"


"Academia Romana doreste sa previna o eroare cu efecte negative asupra comunitatii din Rosia Montana, asupra mediului inconjurator si vestigiilor arheologice. Semnalam consecintele riscante pentru statul roman ale proiectului propus de . O analiza obiectiva demonstreaza ca proiectul nu reprezinta o lucrare de interes public si nu justifica efectele colaterale si riscurile implicate. Proiectul nu reprezinta o solutie de dezvoltare durabila si nu rezolva problemele economice si sociale ale zonei. Academia considera ca proiectul de la Rosia Montana nu se justifica si isi mentine acest punct de vedere".