David Blaine

Sanziana Demian
Magie. Intre realitate si paranormal. David Blaine. A inceput sa invete magie in frageda pruncie, intr-un cartier sarac al New York-ului. Astazi, la 33 de ani, David Blaine uimeste lumea intreaga prin trucuri si scamatorii dintre cele mai bizare si indraznete, care testeaza limitele rezistentei umane in conditii extreme.

Din studiourile Tv, unde i-a facut pe prezentatori sa dispara din cadru cu un simplu pocnet din degete, si pana la numerele "grele" de magie (a stat "ingropat" sub pamant si "inecat" in apa zile intregi), David Blaine a reusit de fiecare data sa tina cu sufletul la gura milioanele de oameni care urmaresc in direct aventurile in care se lanseaza magicianul-cascador. La sfarsitul lunii noiembrie, in preajma marii Sarbatori a Recunostintei, David a tinut din nou capul de afis la New York: pentru un act de caritate, a stat suspendat, in Times Square, intr-un giroscop in continua miscare, timp de 52 de ore, fara sa manance sau sa bea vreo picatura de apa, dupa care a reusit sa sparga lanturile grele de fier cu care era tinut captiv si sa se elibereze in aer cu o usurinta uluitoare. Pentru ca misiunea a fost dusa la bun sfarsit, sponsorul lui David, magazinul universal "Target", a oferit carduri in valoare de 500 de dolari, la 100 de copii saraci, pentru cumparaturi in perioada sarbatorilor. David a devenit instantaneu eroul celor mici, pe care vrea sa ii invete acum si numere simple de magie, la fel cum si pe el un strain l-a introdus in aceasta lume fascinanta, pe cand avea doar patru anisori.

Inelul din palma

David Blaine s-a nascut in Brooklyn, intr-o familie mixta de emigranti: tatal era de origine spaniola si portoricana, iar mama (pe care David a idolatrizat-o) era evreica si avea radacini in Rusia. Celebrul iluzionist isi aminteste si acum perfect de acest moment care i-a marcat definitiv destinul: se afla cu mama sa pe peronul unei statii de metrou, cand un strain care facea numere de magie pentru trecatori s-a apropiat de el si i-a intins un snur pe care era agatat un inel. David a strans pumnul cat a putut de tare, dar, la un semn in aer al strainului, a simtit cum snurul i se topeste in palma. Tremurand de emotie, a deschis mana si a gasit doar inelul...
Il cuprind si acum fiorii cand se gandeste la acel moment special, care i-a deschis la o varsta atat de frageda drumul spre lumea magiei. Din acea clipa, David este de neoprit in pasiunea sa pentru lucruri aflate dincolo de normal. Cu un pachet de carti Tarot primit in dar, incepe sa invete trucuri si smecherii, ca sa isi impresioneze familia la diferite mese festive. Iese apoi in strada cu numerele sale de magie, improvizand si riscand de multe ori, dar reusind sa ii farmece pe trecatori si sa lase cu gura cascata pe oricine se incumeta sa-i intre in joc. In adolescenta incepe sa ia cursuri de actorie si primeste roluri marunte, dar nu uita niciodata ca talentul sau este pentru altceva: pentru acel ceva de nenumit, aflat la granita dintre real si fantastic, dintre ceea ce inteleg oamenii obisnuiti si ceea ce vad si simt doar cei inzestrati cu puteri aparte.

Plutind in aer

Prima data cand David constientizeaza cu adevarat ca magia poate fi "meseria" sa, este dupa o vizita la doctor. I se spune ca analizele sunt bune, ca nu sufera de nimic, dar el se simte totusi apasat de o greutate. Doctorul nu intelege, dar in acel moment David scoate doua caramizi grele din buzunarele jachetei, le arunca pe pardoseala, si sub privirile uluite ale medicului incepe sa se ridice in aer, pana cand ajunge sa pluteasca in cabinet, la o inaltime de vreo 30 cm. Vazand privirea inghetata a doctorului, David intelege ca trucurile sale de magie pot da roade nu numai pe strazi, in cartierele sarace, ci si in fata unui altfel de public: oameni sofisticati, cu o educatie aleasa. Incepe atunci o etapa plina de glamour in viata sa: se angajeaza intr-un restaurant de lux, intr-un cartier select al New Yorkului, si combina meseria de chelner cu numere spectaculoase de magie. Cei ce frecventeaza restaurantul raman fascinati pe loc: Robert de Niro, Leonardo DiCaprio sau rapper-ul Diddy il ridica il slavi, iar femeile ii cad la picioare. Se afiseaza cu cantareata Fiona Apple, supermodelul Josie Maran, si chiar si cu Madonna. In mijlocul acestei sarabande de succese, David traieste insa o drama personala: isi pierde cea mai iubita fiinta - mama - in lupta cu necrutatorul cancer. Isi jura atunci ca va pastra magia ca o punte de legatura spirituala cu lumea de dincolo si ca nu se va lasa pana cand visul sau si al mamei sale nu se va implini: va ajunge unul dintre cei mai cautati si cunoscuti iluzionisti ai lumii. Primind un contract generos cu un post mare de televiziune pentru un reality-show, David incepe sa bata tara in lung si-n lat, impreuna cu un echipaj de filmare, oprindu-se te miri pe unde si facand magie pe strada, pentru sute de mii de americani: le citeste gandurile si ii zapaceste cu tot felul de trucuri cu cartile de joc, cu o dexteritate uluitoare a miscarilor. Intr-un bar, spre stupoarea unui grup de tineri, atinge dintii uneia dintre fete, o lasa stirba (si nauca totodata), iar apoi, printr-o simpla miscare din mana, ii pune dantura la loc...
Asa incepe lumea sa-l cunoasca pe David Blaine, dar reactiile oamenilor sunt dintre cele mai diverse: unii il cred un mare smecher, altii spun ca o fi vorba de vreun guru sacru, sau din contra, ca la mijloc e mana diavolului. Ceva intre realitate si paranormal.

Ingropat de viu

1999 a fost anul in care David a inceput sa apara in fata lumii intregi cu numere de magie nebunesti, care atrag si socheaza totodata.
Prima data s-a ingropat de viu in Manhattan, intr-un sicriu de sticla, deasupra caruia fusese asezat un alt sicriu, plin cu apa. Trecatorii curiosi s-au adunat in multimi uriase pentru a se uita in fundul gropii si a-l urmari pe David in cele 7 zile petrecute in captivitate. Pentru urmatorul numar de magie, pamantul a fost inlocuit cu gheata: tot la New York, si tot in vazul multimilor, David a fost imobilizat timp de aproape 62 de ore intr-un bloc transparent de gheata. Printr-un tub primea oxigen si apa, printr-un altul elimina urina. Numarul i-a reusit din plin si l-a adus pentru prima oara pe David in casele oamenilor, in direct, la ore de maxima audienta.

44 de zile in colivie
si 7 zile sub apa


In mai 2002, David a fost ridicat cu o macara pe un stalp inalt de 27 de metri si lat de 56 de cm, pentru un numar de echilibristica denumit "Vertigo". A stat suspendat acolo mai bine de 36 de ore, fara sa puna nimic in gura si fara sa aiba vreun element de sprijin. Si-a facut astfel incalzirea pentru cel mai rasunator numar al sau de pana acum: 44 de zile petrecute deasupra Tamisei, la Londra, inchis intr-o colivie transparenta. La sfarsitul numarului, sleit de puteri si mai slab cu 24,5 kilograme dupa acest post negru halucinant, David a mai avut puterea sa spuna tuturor "I love you", inainte sa fie internat de urgenta. In primavara aceasta, New Yorkul a avut din nou parte de un numar special David Blaine: "Inecat de viu". Timp de 7 zile, magicianul a inotat intr-un balon urias de apa, amplasat in fata Operei Metropolitane, si a "dat mana" cu zeci de mii de curiosi care au venit sa atinga acvariul rotund. A fost apoi incatusat si desprins de la tubul de oxigen, pentru un final apoteotic. Intreaga America a urmarit in direct revenirea la suprafata a lui David, intr-un show mediatic pe durata caruia reclamele s-au platit in milioane de dolari...

Spiritul mamei

Daca lumea de rand este fascinata de toate aceste aventuri care frizeaza imposibilul, multi dintre magicienii profesionisti il acuza pe David ca ceea ce face el nu este, de fapt, magie, ci numere de cascadorie. Multi se intreaba, de asemenea, ce vrea sa dovedeasca David la urma urmei, prin aceste incercari extreme, la care isi supune tot timpul corpul. Merita, oare, sa se chinuiasca cineva de buna voie, intr-un mod atat de brutal, doar pentru a satisface privirile curiosilor?
David crede ca da, si promite atat fanilor, cat si criticilor sai, alte episoade memorabile in viitorul apropiat. Dupa ce a trecut cu bine de probe care i-au testat rezistenta in apa, aer, gheata si pamant, este de asteptat ca David sa produca un numar la fel de spectaculos folosind si celalalt element sacru: focul. Intre asemenea momente ce capteaza atentia a milioane de telespectatori, David se reintoarce mereu la magia de strada, coborand printre oamenii simpli, pe care ii angreneaza in jocurile sale pline de fantezie. Peste tot pe unde merge, David este insotit de amintirea si spiritul mamei sale, cea pe care nu a uitat-o niciodata si careia i-a promis, cu multi ani in urma, ca va ajunge cel mai bun iluzionist si magician din lume. Motto-ul sau, pe care il repeta de cate ori are ocazia, este unul simplu, dar foarte emotionant: "Dedic acest show memoriei mamei mele, Patricia White".