Postul, o garantie pentru sanatate
Cercetari stiintifice recente confirma ceea ce practica naturista stie de mult: stravechiul ritual al postului are nu numai efecte preventive, ci si terapeutice. Postul poate fi intrebuintat cu succes indeosebi in dereglarile metabolice (obezitate, diabet de tip Ii), ca si in hipertensiunea arteriala si alte afectiuni ale sistemului cardiovascular. Sunt atestate, de asemenea, evolutii pozitive in numeroase cazuri de boli cronice, precum reumatismul si afectiunile articulare, problemele sistemului digestiv, bolile autoimune (ex. scleroza multipla), migrenele, alergiile, astmul si neurodermita. Dar postul combate si stresul, cel mai mare dusman al omului in mileniul trei, o sursa infinita de boli psihice si organice.
"Postul te reface mai bine decat un concediu", afirma psihologii. O idee ce poate parea stranie cuiva care nu posteste, dar de cand cercetarea moderna s-a ocupat de procesele biochimice petrecute in timpul postului, misterul a fost elucidat: dupa 3-4 zile de privatiuni alimentare, organismul ia masuri impotriva frustrarii, secretand o cantitate sporita de serotonina, hormonul bunei dispozitii. Transmiterea impulsurilor nervoase declansate de stres este aproape blocata. Nivelul cortizolului, hormonul stresului, scade, tensiunile se diminueaza. Postitorii sunt mai calmi si mai veseli, multi dintre ei au chiar o stare de buna dispozitie euforica, dupa a patra zi de post. Aceasta regenerare psihica se repercuteaza pozitiv asupra suferintelor determinate de stres si a celor psihosomatice - cum ar fi epuizarea nervoasa, formele usoare de depresie ori neurastenia. "Oamenii devin capabili sa-si examineze propria situatie cu calm si obiectivitate", declara medicii de la clinica Buchinger din Uberlingen (Germania), specialisti in terapii naturiste. Postul ii ajuta sa vada iarasi lucrurile la proportia lor justa si sa gaseasca solutii pentru probleme ce li se pareau coplesitoare. Intervine o stare benefica de echilibru si calm.
Tinerete fara batranete
Postul are si virtuti profilactice, si poate cea mai importanta din ele se refera la intarzierea imbatranirii: "Postul ne pastreaza tineri", sustin medicii americani. Deoarece in sange circula mai putina insulina, ca urmare a renuntarii la dulciuri, celulele fabrica mai multe proteine care sa le protejeze de influentele distructive, sa le repare, sa elimine deficientele congenitale. In acest fel se reduce riscul cancerului, ca si al multora dintre asa-numitele boli ale civilizatiei. Ba si mai mult, gerontologii presupun ca postul este o modalitate prin care corpul se adapteaza unor conditii mai vitrege, incercand sa-si asigure sansele de procreare. Dovada: multe din femeile care n-au copii, cu toate ca si-i doresc, reusesc sa ramana in cele din urma insarcinate, dupa o cura de post. Desi lumea stiintifica inca n-a explicat secretele acestui mecanism antiimbatranire, expertii in post sunt de mult familiarizati cu el: "Cunoastem femei de 75 de ani, care vin la noi de decenii, si arata mai tinere cu cel putin zece ani", spun practicienii germani. Ceea ce nu suna rau, in societatea noastra din ce in ce mai imbatranita. Si sa nu pierdem din vedere nici sindromul hiperponderabilitatii: fiecare al treilea european are kilograme in plus. Hrana prea consistenta, stresul continuu si lipsa cronica de miscare fac sa creasca mai intai valorile colesterolului si tensiunea arteriala, iar apoi glicemia si nivelul acidului uric. Cand metabolismul este serios dereglat, medicii vorbesc despre un sindrom metabolic, care constituie riscul maxim de aparitie a bolilor cardiovasculare grave. "Tendinta e alarmanta, fiindca diagnosticul devine tot mai frecvent si printre tineri. Aici ne poate fi de ajutor postul, ca debut eficient in directia unei schimbari a stilului de viata." Colesterolul si tensiunea arteriala se modifica deja dupa o scurta perioada de post, si aceasta ii motiveaza enorm pe pacienti. De asemenea, postul terapeutic este in prezent o metoda consacrata si pentru combaterea obezitatii si a diabetului de tip Ii.
Sanatatea are nevoie de curatenie,
si ea incepe in intestin
In ceea ce priveste ameliorarea bolilor cronice, un rol decisiv il joaca golirea si curatarea intestinului, care au reprezentat intotdeauna un element central al oricarui post, unul din principalele aspecte ale detoxifierii. Intestinul este cel mai mare organ responsabil pentru starea sistemului nostru imunitar, caci el adaposteste, pe o suprafata de 200 m2, 70% din celulele cu atributii de autoaparare. S-a dovedit ca perturbarile intervenite in aceasta uriasa retea de autoaparare pot determina sau favoriza aparitia unor intolerante, alergii si boli autoimune. Daca resturile alimentare raman prea mult timp in interiorul tubului digestiv iau nastere toxine si produse de putrefactie, care dauneaza organismului. De asemenea, se produc dezechilibre la nivelul florei intestinale.
Cand ne abtinem de la mancare, activitatea digestiva se reduce. In plus, ingeram mai putine bacterii, virusi si ciuperci, ca si coloranti si conservanti sintetici. Acestea sunt substante cu potential inflamator si alergen, pe care intestinul e obligat sa le indeparteze in permanenta. Totodata, postul il scuteste si de prezenta acizilor grasi din carne si produse lactate, care la randul lor stimuleaza inflamatiile.
Infectiile dau inapoi
Din concluziile unui studiu reiese ca, in urma postului, se reduc vizibil procesele inflamatorii din organism. Cercetari intreprinse in prezent in diverse clinici pun in evidenta si faptul ca intestinul produce o cantitate sensibil mai mare de substante cu rol de autoaparare decat inainte, in timp ce incarcatura de germeni patogeni se reduce. Este limpede ca, odata cu regenerarea acestei parti importante a sistemului imunitar, creste rezistenta organismului in ansamblu.
Doua posturi celebre: Mayr si Buchinger
Doua dintre cele mai eficiente posturi de sanatate apartin unor medici germani: cu un secol in urma, dr. Franz Xaver Mayr si dr. Otto Buchinger au elaborat, independent unul de celalalt, metodele lor de post terapeutic, devenite rapid niste repere clasice ale naturismului. Curele pentru persoanele sanatoase dureaza minimum zece zile, plus alte patru zile de revenire la alimentatia normala, pe cand posturile tinute sub supraveghere medicala se pot prelungi pana la sase saptamani.
Postul Buchinger - dureaza patru saptamani si consta in sucuri de fructe si supe de legume (doar zeama), ceaiuri de plante, indulcite cu putina miere. Cateva reguli de baza trebuie totusi respectate. Cea mai importanta: se bea mult - trei litri de apa si ceaiuri de plante zilnic. Un alt imperativ: se curata cu regularitate intestinul din doua in doua zile, fie cu ajutorul clismelor, fie prin administrarea sulfatului de sodiu, pentru ca intestinul aflat in repaus sa se debaraseze, printre altele, de secretia biliara, de celulele detasate din mucoasa intestinala si de bacteriile moarte. La aceasta se adauga miscare zilnica obligatorie.
Postul Mayr. In timpul unei cure tipice Mayr se consuma lapte si chifle uscate (cate o chifla veche de doua zile, dimineata si la pranz, insotita fiecare de o cana de lapte), care trebuie mestecate lent si degustate intens. Mayr insista ca pacientii lui sa se dezvete de obiceiul de "a infuleca", inlocuindu-l cu un comportament alimentar sanatos. De aceea, fiecare imbucatura trebuie mestecata de 30 de ori! La cina nu se mananca, se bea doar ceai. Postul ofera sansa de a percepe corect nevoile corpului nostru si de a nu manca in exces.
La sfarsitul oricarui post terapeutic, corpul trebuie sa se readapteze treptat la hrana solida. Aceasta "revenire din post" contribuie hotarator la succesul curei. In faza finala, este vorba despre repunerea in functiune a sistemului digestiv regenerat, astfel incat sa se dezvolte o flora intestinala sanatoasa. De aceea, se vor prefera pentru inceput alimentele usor digerabile, in special legumele fierte in aburi, iar carnea se va reintroduce abia dupa cateva zile. In anumite boli, ca poliartrita reumatoida, pacientii isi pot asigura succesul postului hranindu-se vegetarian in continuare. Ulterior, unii reusesc chiar sa reziste fara medicamente o lunga perioada de timp. Cei ce doresc sa-si pastreze pe termen lung greutatea corporala obtinuta prin post ar trebui ca, odata intorsi la alimentatia normala, sa adopte o dieta echilibrata.
Postul terapeutic
nu inseamna post negru
Postul are o traditie indelungata, initial religioasa. In prezent, postesc insa si numeroase persoane carora semnificatia religioasa a postului le este indiferenta, pur si simplu pentru a-si ameliora starea de sanatate. Multi se simt fizic mai bine dupa o perioada de post. Dar o dieta radicala, stricta, un post total, tinut timp indelungat, nu este tocmai lipsit de riscuri, creierul nostru are nevoie de monozaharide (zahar) pentru a functiona. Daca i-l refuzam cateva zile, corpul va incepe sa-si atace in mai mare masura rezervele de proteine - prin urmare, in primul rand muschii - si va sintetiza din ele zaharul necesar. Cand cineva flamanzeste mult timp, exista pericolul sa-i fie afectat muschiul inimii. De asemenea, se ajunge la o carenta de vitamine, oligoelemente si minerale, la o slabiciune generala si la subrezirea imunitatii.
Cateva argumente
Daniela Motrescu, 51 de ani
Sunt avocata, imi iubesc meseria, dar la fel de adevarat este ca, fiind liber-profesionista, n-am indraznit niciodata sa refuz vreun proces. La un moment dat, am fost complet epuizata si cu nervii la pamant. In vara trecuta, exasperarea mea a atins apogeul si mi-am spus ca asa nu se mai poate. O prietena m-a sfatuit sa postesc. Trecuse, si ea, printr-o perioada mai dificila, si dupa o perioada de regim doar cu lichide, isi revenise total. Eu am ales o alta varianta mai blanda: regimul Mayr, cu lapte si chifle uscate. Pe mine postul m-a ajutat in primul rand sa-mi recapat calmul. Am recurs si la clisme, o data pe saptamana, si m-am plimbat foarte mult. Dupa putin timp, m-am simtit inviorata. Mi-am regasit bucuria de a trai, iar ea este o conditie indispensabila a sanatatii.
Dumitru Folosea, tehnoredactor, 40 de ani
Dupa ce am divortat, viata mea a intrat in degringolada. Mai ales in privinta alimentatiei. Mancam numai seara, cu prietenii, in oras. Dar stresul, ca si excesul de fripturi la gratar si bere si-au spus repede cuvantul. Acum cateva luni, m-am intrebat cat timp va mai suporta corpul meu sa fie maltratat astfel si mi-am propus sa-i acord o pauza. Am recurs la postul clasic cu sucuri si ceaiuri de plante, pe care il tineam doar in week-end, cand ramaneam acasa. Foarte repede, mi-a devenit limpede ce rol important joaca sistemul digestiv pentru starea noastra generala de bine. Dupa cateva zile de post, mi-a revenit pofta de a face regulat miscare. Ragazul postului mi-a ajutat sa-mi determin cu precizie problemele de sanatate si sa-mi ingadui un adevarat "respiro". Voi folosi consecvent, in viata de toate zilele, ceea ce am aflat despre corpul meu si nevoile lui. Caci vreau sa fiu sanatos si apt de munca, inca multi ani de aici inainte!