Vesti bune pentru iubitorii de muzica din Romania

Iulian Ignat
Asa cum se intampla la inceput de an, afisele ce anunta marile concerte ale artistilor internationali intarzie sa apara.

Obisnuiti cu belsugul de anul trecut, iubitorilor muzicii li s-au cam lungit urechile de atata asteptare. Dar ea va fi rasplatita. Vestea buna este ca organizatorii vor oferi nu doar concerte unicat, ci si miniturnee prin tara ale unor solisti indragiti, precum si festivaluri noi, foarte ambitioase, menite sa concureze cu cele din strainatate.

*

Primul lucru care se zareste la orizont este palaria de cowboy a lui Eliades Ochoa. Cu ani in urma, aceasta avea o companie selecta: sapca lui Ibrahim Ferrer si palaria de pai a lui Compay Segundo. Insotiti de pianistul Ruben Gonzales, de Omara Portuondo si de o orchestra exuberanta, cei trei dadeau concerte fulminante pe marile scene ale lumii, sub titulatura Buena Vista Social Club. Dar cum palariile lor au ramas amintiri, astazi, steagul este dus mai departe de orchestra, de Omara Portuondo si de Eliades Ochoa, care in sfarsit vine in Romania, dupa ce concertul de anul trecut a fost anulat. Organizatori, aceeasi Fundatie Phoenix, care se afla la cel de-al saselea concert Buena Vista! Unii vor carcoti, desigur: "Iarasi cubanezi!". Totusi, sansa de a petrece o seara in compania unui muzician cu un farmec aparte, indragit in intreaga lume, nu e de lepadat. Cantecul sau, "Chan Chan", este cel care deschide filmul regizat de Wim Wanders, "Buena Vista Social Club", si discul omonim. Artist international, Eliades este obisnuit cu succesul inca din 1978, cand se alaturase si devenise liderul unui grup legendar in Cuba, Cuarteto Patria, infiintat in 1940! In 2000, la aniversarea a 60 de ani, Eliades a produs un disc, in care canta si el, tribut adus acestei formatii. Albumele solo ale lui Eliades au invitati de marca: saxofonistul camerunez stabilit in Franta Manu Dibango, sau bluesmanul american Charlie Musselwhite. Pe "El Guateque de Don Toms", partener ii este nimeni altul decat Bob Dylan!
Ochoa, la 61 de ani, este considerat cel mai bun chitarist acustic al generatiei sale (canta la chitara de la 6 ani) si totodata un solist vocal de succes. Cantecele sale vor putea fi auzite nu doar la Teatrul National din Bucuresti, pe 30 aprilie, ci si in provincie, in doua sali superbe. Pe 27 aprilie, insotit de formatia sa de sapte instrumentisti, Eliades Ochoa va concerta la Opera Romana din Cluj, iar doua zile mai tarziu, pe scena Teatrului National din Timisoara.
Concertele din Cluj si Bucuresti vor insemna, totodata, ocazia de a o cunoaste pe Geta Burlacu, solista basarabeana de etno-jazz, care va deschide cele doua seri. Speram sa fie o noua surpriza placuta din partea Fundatiei Phoenix.
Un alt turneu, pe buna dreptate fenomenal, va fi sustinut in Romania de cel mai iubit si mai bine vandut cantaret latin al tuturor timpurilor. Julio Iglesias, care se afla deja intr-un turneu nord-american (17 concerte in Statele Unite), de promovare a celui mai nou album al sau, "Romantic Classics". La fel ca si Rod Stewart, care de ani buni isi savureaza succesul obtinut prin interpretarea unor slagare facute celebre de altii, Iglesias a strans pe acest disc piese pop, rock si country din anii 60, 70, 80, cantate, bineinteles, intr-o maniera proprie. "Romantic Classics", primul album inregistrat de Iglesias in limba engleza dupa 12 ani, este dedicat tatalui sau si contine piese celebre din repertoriul unor artisti precum Foreigner, Willie Nelson (spaniolul are o sensibilitate pentru batranul "cowboy", interpretandu-i numeroase piese), George Michael, Bee Gees, The Cars. Iglesias are in urma numeroase premii, distinctii, recorduri. A vandut peste 250 de milioane de albume, pentru care a primit 2600 de discuri de aur si de platina, ba chiar si unul de diamant! Ar putea sa stea linistit acasa, alaturi de tanara sa sotie si de cei cinci copii sub zece ani (cel mai tanar, o fetita, s-a nascut in iulie 2006). In varsta de 64 de ani, spaniolul continua insa turneele mondiale. Dupa concertele din Statele Unite, el va "cobori" in America de Sud, pentru ca luna iunie sa fie in intregime acaparata de concertele din Franta, plus, cate unul, in Belgia si Elvetia. Dupa cum anunta Music Management si Cat Music, turneul lui Iglesias in Romania va avea loc in a doua parte a lunii iulie, orasele vizate fiind Timisoara, Sibiu, Brasov, Bucuresti, Constanta. Aceasta noua intalnire cu Iglesias ar putea insemna primul turneu national al unui artist celebru, dupa ce Goran Bregovic a deschis drumul, cu cativa ani in urma. Iglesias a mai cantat la Brasov, in cadrul Festivalului "Cerbul de Aur" in 1968, si intr-un concert sustinut in septembrie 1999, pe stadionul Cotroceni din Bucuresti.
Dar surpriza abia urmeaza! Publicul roman ar putea asculta in aceasta vara de doua ori celebra piesa "Careless Whisper": o data cantata de Iglesias senior, iar a doua oara de autorul ei, George Michael.Daca turneul in Romania al starului latin nu este inca batut in cuie, concertul vedetei britanice a fost stabilit. Pe site-ul sau oficial, data de 31 mai are trecuta in dreptul sau: "Lia Manoliu" Stadium, Bucharest. Inainte de a fi demolat, stadionul cel mai mare din tara are onoarea de a se afla pe aceeasi lista cu Wembley din Londra, Stade de France din Paris, Strahov din Praga, Olimpico din Roma, Amsterdam Arena. Continuand succesul de la sfarsitul anului trecut, aceasta a doua etapa a turneului lui George Michael va debuta pe 18 mai, in Danemarca. Povestea a inceput in noiembrie 2006, cand starul de origine greaca a lansat "Twenty Five", o colectie de hituri ce aniverseaza un sfert de veac de cariera. Albumul a devenit rapid cel de-al saselea numarul 1 in Marea Britanie pentru Michael, din nou disc de aur, de platina, si a fost urmat de un inceput de turneu desfasurat, in ciuda scandalurilor legate de droguri si de viata sexuala a artistului, cu casa inchisa.

*

Jazz-ul va avea si el un cuvant greu de spus spre sfarsitul acestei primaveri. Daca pana acum, Sibiul era un nume respectat pe harta jazz-ului european, datorita longevivului sau festival, in 2007, cand orasul de pe malul Cibinului este declarat Capitala Europeana, festivalul are o responsabilitate in plus, pe care si-o asuma cu eleganta. Dovada o reprezinta pleiada de artisti de marca invitati la editia a 37-a a Sibiu Jazz Festival. Evenimentul va avea loc in perioada 6-14 mai si se va desfasura atat in salile "clasice", cat si in locatii mai putin conventionale. Iubitorii jazz-ului vor avea parte de o gala a formatiilor studentesti de jazz, o expozitie multimedia de afise si fotografii din lumea jazz-ului, recitaluri ale unor artisti romani, precum Marius Popp sau A.G. Weinberger.
Afisul festivalului incanta prin diversitate si prin valoarea artistilor straini. De la violonistul francez Didier Lockwood, la trompetistul Enrico Rava, unul dintre cei mai apreciati jazzmani din Italia, de la bateristul cubanez Julio Barretto, la solistul vocal Dean Bowman, considerat un fenomen in lumea jazz-ului, desi a cantat si rock, muzica clasica, gospel si este pasionat de ritmurile africane. O alta mare voce pe care o asteptam la Sibiu este cea a americancei Dee Dee Bridgewater. Asa cum arata si marile distinctii ce i s-au acordat, doua premii Grammy si unul "Tony" pentru prestatia sa pe Broadway, Dee Dee a cucerit varfurile muzicii, atat in jazz, cat si in spectacolele de tip musical. A cantat alaturi de marile nume ale anilor 70 in jazz, precum Dizzy Gillespie si Sonny Rollins, a lansat albume elogiate si a concertat in intreaga lume. Nu stim insa daca a calatorit atat de mult precum un alt cap de afis al festivalului, Vienna Art Orchestra. Ambasador cultural oficial al Austriei in lume, acest grup a sustinut peste 800 de concerte si a editat 35 de discuri. Orchestra interpreteaza atat compozitii proprii, postmoderne, standarde ale jazzmanilor clasici americani, cat si pasaje inspirate de Verdi, Wagner sau Strauss. Grupurile si muzicienii de jazz pe care i-am amintit mai sus sunt doar cativa din artistii ce vor face la inceputul lui mai din Sibiu o adevarata capitala a jazz-ului european.