Dulciuri de post din Maramures

Redactia
Malai de post. Ingrediente: 200 g faina de grau, 40 g drojdie, 2 linguri zahar, 1 kg faina de malai foarte fin cernuta (nu este buna faina grisata), apa, sare.. Mod de preparare: Se face o plamadeala din faina alba, drojdia si zaharul, dizolvate in putina apa calda. Se...


Ingrediente: 200 g faina de grau, 40 g drojdie, 2 linguri zahar, 1 kg faina de malai foarte fin cernuta (nu este buna faina grisata), apa, sare.
Mod de preparare:
Se face o plamadeala din faina alba, drojdia si zaharul, dizolvate in putina apa calda. Se lasa la cald, eventual cu vasul acoperit cu un stergar, pana cand creste, de isi dubleaza volumul. Se adauga malaiul in plamadeala dospita, cate putin, si apoi, dupa fiecare cantitate de malai se adauga apa calduta in care s-a dizolvat sare. Se pune atata apa, pana cand se obtine un aluat ca cel de paine: sa nu fie prea moale, dar sa curga in tava. Aluatul se lasa la crescut, cel putin 45 de minute, acoperit, intr-un loc mai cald. Se unge o tava cu ulei si se toarna aluatul in tava. Se intinde cu o lingura ca sa aiba aceeasi grosime peste tot. Se coace la foc potrivit, intr-un cuptor care a fost incalzit bine mai inainte. Cand deasupra lui s-a facut o coaja rumena, se verifica daca e copt la mijloc, cu ajutorul unei scobitori. Daca scobitoarea iese curata din malai, acesta este copt.In general, se coace cam in 45 - 50 de minute. Daca s-a rumenit prea tare si nu este copt la mijloc, se face focul mai incet si deasupra lui se pune o hartie alba. Aceasta reteta se prepara pentru zilele "de dulce" cu lapte, lapte acru, sau smantana, in loc de apa. Daca se foloseste faina foarte fina de malai, atunci nu sunt necesare ouale, malaiul nu se va sfarama la taiere. Daca se foloseste faina grisata sau macinata mai mare, atunci trebuie adaugate 2-3 oua in compozitie, ca sa lege ingredientele.

Gogosi de post cu dulceata

Ingrediente: 1 kg faina de grau, 4-5 linguri zahar, 1 cubulet mic de drojdie (40 g), 1 pliculet zahar vanilat, 1 lingurita esenta de rom, coaja rasa de la o lamaie, 100 g zahar praf, 400 g dulceata, putina sare.
Mod de preparare:
Se cerne faina intr-un castron, in mijlocul ei se face o adancitura si acolo se toarna plamadeala facuta din drojdia sfaramata, frecata cu zahar, cu 3 linguri faina si cu 100 ml apa calduta. Se presara plamadeala cu putina faina si se acopera vasul cu un servet mai gros. Vasul se pune intr-un loc mai cald. Dupa ce plamadeala a crescut, se adauga in vas apa calduta si se amesteca pentru a cuprinde toata faina. Se pun sarea, zaharul vanilat, coaja de lamaie si romul si se framanta un aluat potrivit de tare. Se lasa aluatul la dospit, cel putin 30 de minute, acoperit, in loc cald. Din aluat se intinde pe masa de lucru o foaie care sa aiba grosimea de 0,5 cm. Pe jumatate din foaie se pun din loc in loc, cu o lingura, gramajoare de dulceata. Intre acestea trebuie sa fie o distanta de 10 cm cel putin. Jumatatea de foaie cu dulceata se acopera cu cealalta jumatate de foaie. Se preseaza cu degetele foaia de deasupra peste cea de jos, printre gramajoarele de dulceata. Cu ajutorul unui pahar de vin se decupeaza apoi gogosile, avand grija ca dulceata sa fie plasata in mijlocul gogosii, nu la margine. Se apasa marginile aluatului, pe locul taieturii, ca sa se prinda bine si sa nu se desfaca la prajit. Se lasa gogosile 15-20 de minute la crescut, pe masa de lucru, si apoi se prajesc intr-o tigaie in care s-a pus mai mult ulei. Daca se prajesc in tigaie cu ulei putin, gogosile nu cresc frumos. Se presara pe deasupra cu zahar praf cat sunt calde inca.

Nudli de post

Ingrediente: 1 kg cartofi, 2 linguri apa, faina cat cuprinde, 500 g pesmet sau nuci macinate, 200 ml ulei, 100 g zahar, sare.
Mod de preparare:
Se spala cartofii si se fierb cu coaja cu tot in apa cu sare. Cand s-au inmuiat, se lasa la racit si se curata. Se dau apoi pe razatoarea mica sau prin masina de tocat carne. Se adauga la cartofi doua linguri de apa si atata faina cata trebuie pana cand se obtine un aluat mai tare, mai vartos. Din aluat se fac suluri lungi, de grosimea unui deget. Din ele se taie betisoare egale ca dimensiune, cam 5 cm. Acestea se fierb in apa cu sare. Sunt fierte cand se ridica la suprafata apei. Se scurg de apa si se pun intr-un castron. Pesmetul sau nucile macinate se prajesc in ulei. Cand devin roscate la culoare, se toarna peste betisoarele fierte de aluat. Se presara cu zahar, se amesteca bine in castron si se servesc nudlii calzi.
Otilia Teposu