Pielea obrazului are o componenta acida care dispare, dupa ce ne spalam sau ne demachiem. In principiu, cand epiderma e sanatoasa, ea se reface, dar procesul poate fi sprijinit simtitor cu ajutorul unor lotiuni tonice. Cine refuza folosirea cosmeticelor industriale poate sa recurga cu mult succes la otet de mere sau suc de lamaie diluate cu apa. Printre cele mai raspandite ape naturale de fata se afla sucul de castraveti sau de struguri. Intr-o reteta din secolul 15, este descris pe larg procedeul prepararii apei de fata cu castraveti, un "leac" pe care-l recomanda si unii medici dermatologi de astazi. Multe sucuri proaspete de legume si fructe au, si ele, valori acide. Foarte active in sensul acesta sunt lamaile, strugurii, capsunile, ananasul, gutuile, grepfruitul si marul. Puteti prepara oricand un suc proaspat din aceste fructe sau puteti sa le folositi chiar pulpa, frecandu-va cu ea pe obrazul bine curatat inainte. Dupa cateva minute, fata se spala cu apa calda.
Pe termen redus, infuziile, decoctul si tincturile de plante pot fi si ele intrebuintate. Substantele active pe care le contin isi activeaza efectul, atunci cand vin in contact cu apa sau cu alcoolul. Asupra diverselor plante ce se preteaza la o asemenea folosire vom reveni intr-un articol viitor, nu insa inainte de a lansa un avertisment: Atentie! Produsele cosmetice industriale, lotiuni si ape de fata, contin alcool pur (nediluat cu apa, asa cum cer retetele preparate acasa). Feriti-va de ele, indeparteaza grasimea obrazului prea radical. Numai intr-o forma mai blanda, cu alcool diluat, apa de fata isi indeplineste misiunea de improspatare a obrazului, de dezinfectare si astringenta.
Si mai exista o problema: noua din zece femei nu se sterg cu prosopul dupa ce aplica apa de fata, ci o lasa sa se zvante la aer. Greseala! Acest procedeu are o actiune catastrofala asupra fetei, mai ales in cazul tenului uscat. Pielea umeda trebuie totdeauna stearsa cu un prosop absorbant. Si inca un sfat: nu bagati mana pana la cot in borcanul cu crema, dupa ce ati folosit apa tonica. Daca ramaneti acasa si nu trebuie sa va protejati obrazul de caldura sau frig, o piele sanatoasa, care functioneaza normal, este in stare sa produca singura grasimea de care are nevoie.
Cosmetica naturista
Apa de fata cu galbenele
Ingrediente: o lingurita tinctura de galbenele, 100 ml apa de trandafiri, 3 picaturi de ulei aromat de geranium (toate se gasesc la magazinele naturiste).
Mod de preparare: se combina tinctura cu apa de trandafiri si uleiul aromat, se pun intr-o sticla de culoare inchisa si se scutura energic (uleiul de geranium poate fi inlocuit cu orice alta esenta - trandafir, lamaie etc.).
Mod de folosire: pe un tampon de vata usor umezit se pun picaturi din tonicul cu galbenele, apoi se sterg fata si gatul cu miscari usoare. Lichidul are o actiune imediata. Invioreaza fata, strange porii, activeaza circulatia sangelui. Se recomanda cu precadere pentru persoanele cu ten gras, cu pori dilatati, piele obosita si palida. (Unul din marii sustinatori ai florilor de galbenele a fost preotul Kneipp. La initiativa lui, planta a fost studiata si recunoscuta oficial ca remediu medical.)
Lotiune cu radacini de liliac
Ingrediente: 3 linguri de radacina rasa de liliac, o lingura de miere de albine curata, 10 ml tinctura de musetel, 1/2 l apa.
Mod de preparare: radacina de liliac si tinctura de musetel se gasesc la plafaruri. Mierea si apa le avem la indemana acasa. Iata cum procedam: se pune la fiert vreme de 10 minute o jumatate de litru de apa. Se reduce flacara aragazului la minimum, se adauga radacina de liliac si se lasa la fiert o ora, cu capac. Apoi se pune fiertura intr-un vas de portelan si se lasa acoperita pana a doua zi. Se strecoara lichidul printr-o sita, se pune din nou sa se incalzeasca usor, apoi se adauga mierea. Cand se lichefiaza, se ia de pe foc, se adauga tinctura de musetel, se pune totul intr-o sticla de culoare inchisa si se scutura bine.
Mod de folosire: se aplica pe un tampon si se sterg in profunzime gatul si obrazul. Lotiunea poate fi aplicata de mai multe ori pe zi, improspateaza, netezeste si-i reda epidermei umiditatea. Inca din Antichitate, liliacul are reputatia de a fi un elixir pentru frumusete. Pe timpurile acelea, femeile foloseau chiar laptele de liliac, pe care il extrageau din radacini. In combinatie cu mierea, liliacul are o actiune deosebita in cazul tenului uscat si ofilit.
Clubul dietelor de slabit
Metoda japoneza
O data pe luna, trei zile la rand, tineti urmatorul regim:
l o zi - orez fiert, cu putin Delikat, fara grasime.
l o zi - iaurt.
l o zi - carne fiarta.
Se pierd trei kilograme. Daca vreti sa slabiti mai mult, repetati-o saptamanal!
Metoda dr. Jarvis
Consta in adaugarea unei doze de otet din mere (de gasit la orice Plafar si magazin Apimondia) la fiecare pahar de apa pe care il bem in timpul mesei principale. Amestecat cu apa minerala rece, seamana la gust cu un sprit slab. Este placut si foarte eficient.