Prof. Dr. Florin Tudose

Ion Longin Popescu
Ce se intampla cu sufletul nostru, doctore?


"Nu sufletul romanesc va fi modificat de sufletul european, ci sufletul european va fi imbogatit de sufletul romanesc"

Aderarea de la 1 ianuarie 2007 deschide larg pentru Romania portile globalizarii. Daca pana acum ne mai puteam ascunde in spatele unor legi protectioniste, in dosul oficiilor vamale de la granita ori sub umbrela unor concepte precum suveranitate nationala si specific local, de azi inainte ne vom trezi luati pe sus de puternicii curenti ai "oceanului" transnational. Vom simti, de la o zi la alta, ca traim mai bine, ca avem mai multi bani, luam credite si ne facem case, ne cumparam masini noi, ne petrecem concediile in Spania sau in Grecia. Incet, incet, am intrat deja in iuresul consumismului fara frontiere, marile corporatii comerciale fac profit mai mare aici decat in Franta sau Germania, iar forta de munca locala, plecata in Vest, este deja inlocuita de imigranti asiatici. Reteta este standard si, din nefericire, Romania nu poate face nimic s-o schimbe. A venit insa momentul sa ne intrebam: cu ce pret intram in randul "lumii bune"? Nu cumva ceea ce pierdem e mai important decat ceea ce castigam? Nu ne pierdem identitatea? Sufletul cel frumos, romanesc? Nu ne pierdem cumva omenia, solidaritatea, credinta in Dumnezeu, setul minimal de valori morale rezumat in expresia "sapte ani de acasa" si toate liniile de forta care construiesc portretul romanului traditional? Ca sa aflam raspuns la aceste intrebari, ne-am adresat unui "doctor de suflet": profesorul dr. Florin Tudose, reputat psihiatru bucurestean.

"Este miraculos ca Europa
a lasat un cal troian in Carpati"


- Dupa toate indiciile, integrarea europeana va aduce, mai devreme sau mai tarziu, bunastare materiala pentru cei mai multi dintre romani, daca nu chiar pentru toti. Va schimba noua chiverniseala firea romanilor?
- Este pentru prima oara cand o tentativa romaneasca de a intra in Europa a reusit. Toate celelalte incercari de pana acum au esuat, ori procesul integrarii a fost oprit, asa cum s-a intamplat odata cu izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial, spre exemplu. Practic, intrarea in Ue va alina nostalgia de doua milenii a proto-romanilor si a romanilor pentru Europa. Mergand pana la radacina psihanalitica a situatiei, este greu sa nu observi ca stramosii stramosilor nostri au fost abandonati de Europa, odata cu retragerea armatelor romane, in secolul al Iii-lea dupa Cristos. Este miraculos, totusi, ca Europa a lasat un "cal troian" in Carpati, care avea sa modeleze si sufletul, si sentimentele, si mintea, si firea romanului: limba romana. Limba Marii Europe. Parca este un facut ca primele cuvinte romanesti cunoscute il cheama pe "fratele" european sa revina in Dacia: "torna, torna, fratre" - "intoarce-te, intoarce-te, frate". Si "fratele" s-a intors, dar abia la 1 ianuarie, anul de gratie 2007. Doua mii de ani am gustat numai din partea goala a paharului numit Europa. Acum, cand putem gusta din partea plina a cupei, constatam ca am avut o sansa istorica: in insula noastra de latinitate, am reusit sa pastram biserica ortodoxa, biserica de la inceputuri, fara innoirea si fara universalitatea bisericii catolice. Aceasta formidabila forta facatoare de popor roman, de suflet si identitate nationala, are o maretie uimitoare. Faptul ca am fost de la inceput crestini a contat si va conta intotdeauna ca o apartenenta identitara la Europa.
- Prin ce credeti ca ne ameninta Europa?
- Europa ne ameninta cu un set de reguli pe care, din pacate, noi suntem gata sa le transformam in instrumente juridice fara noima, lipsite de bun-simt. Vedeti cazul ordinelor emise de Agentia Veterinara, in legatura cu ciobanii, branza si transhumanta. Lipsita de bun-simt, orice regula, lege sau norma, democratia insasi nu va functiona nicaieri pe lume. Pe de alta parte, avem impregnata in sufletul nostru, mai mult sau mai putin intemeiata, teama fata de tot ce vine din Occident. Ne uitam la cei care se intorc din Spania. Nu ne mai plac. Au bani si nu mai au nimic in comun cu locuitorii satelor din Teleorman sau Vaslui. Maramuresul, de exemplu, este grav atins, aproape de nivelul mortal, de bunastarea individuala de tip occidental. Banul este o arma de distrugere in masa a taranimii romane si n-am auzit sa fi avut cineva succes in lupta impotriva banului.

"Pericolul cel mare nu vine din Europa.
Vine chiar din inima tarisoarei noastre"


- Pastrarea traditiei le-a dat romanilor sentimentul duratei, al identitatii nationale si al valorii estetice. Le-a dat orgoliu, siguranta de sine si-un fel deschis de-a comunica, de-a se bucura si-a iubi. Disolutia traditiei ne lasa fara radacini, in bataia tuturor vanturilor. Ce putem face?
- Pericolul cel mare nu vine din... Europa! Vine chiar din inima tarisoarei noastre. Oare Europa deterioreaza bunele relatii traditionale dintre romani, sau emisiuni Tv precum "Iarta-ma", "955", "Din dragoste", "Tradati in dragoste" (o porcarie dincolo de orice imaginatie), "Test de fidelitate", "Farsele lui Jugaru" si alte productii stupide de aceeasi factura? Nu cumva acestea sunt produsele cele mai toxice, care schimba sufletul romanului? Nu Europa ni i-a trimis pe astia! Copiem formate de emisiuni, le traducem dupa fantezia noastra bolnavicioasa si lasam in fiecare seara sa curga siroaie de fantasme aberante. Manelele nu le-a inventat Europa, le-au inventat Guta, Adi Copilul Minune, Bortoasa, Salam si altii. Categoric, nu Europa este vinovata. Nu sunt speriat de pericolul Europei, sunt speriat de ceea ce facem noi aici, in interior. De disparitia criteriilor valorice, de faptul ca morala publica a fost inlocuita de vulgaritate, bunul simt de badaranie si dragostea de pornografie. Modelul traditional romanesc de comunitate a fost satul, in mare parte disparut. Nu stiu daca-l vom putea salva. Poate strainii care se stabilesc cu sutele in satele parasite din Romania, fermecati de traditia lor, sa incerce sa le pastreze obiceiurile, modelele de viata de odinioara, dar toate astea au mai degraba o conotatie turistica - o actiune mimetica pe termen scurt. Ar fi minunat sa putem pastra ce a ramas din sate, dar sa pastram viu si sa permitem schimbarile din mers, altminteri ne trezim cu rezervatii de indieni in Muntii Carpati.

"Noi, romanii, suntem leacul
cel mai puternic pentru bolnavul numit Europa"


- Multi spun ca Europa si-a pierdut sufletul si echilibrul moral. Nu inseamna ca acelasi lucru ne asteapta si pe noi?
- Dimpotriva: faptul ca am fost intotdeauna la marginea imperiului, ca ne-am amestecat cu toate neamurile care ne-au subjugat in istorie, preluand de la fiecare cate ceva in fire si in limba ne creeaza un avantaj in momentul de fata. Suntem ca doctoriile homeopate: cu cat sunt mai mult amestecate si batute in mojarul farmacistului, cu atat sunt mai eficiente. Daca am pastrat in fiinta noastra acea picatura initiala de Europa, pe care am baut-o de la romani, in urma cu 2000 de ani, si pe care am amestecat-o in secole cu influentele venite din Rasarit, atunci noi, romanii, suntem leacul cel mai puternic pentru bolnavul numit Europa. Nu sufletul romanesc va fi modificat de sufletul european, ci sufletul european va fi modificat si imbogatit de sufletul romanesc! Sufletul european este ceva vag, este in constructie, se tot misca, pe cand sufletul romanesc este stabil, poate sa dea muguri si roade.

"Cel mai mare dusman al sentimentelor este calculatorul.
El distruge dragostea, pentru ca te duce in
lumea virtuala si te desparte de partener"


- Se vorbeste mult, in ultima vreme, despre pierderea sentimentelor si impasul comunicarii. Credeti ca iubirea se afla in pericol, d-le psihiatru?
- Acest pericol este cat se poate de real, dar nu vine de la Europa. Vine din lumea toata. Vine pe Internet. Este opera supracomunicarii. Ca sa-l parafrazam pe marele neurochirurg neurolog Arseni, supracomunicarea distruge comunicarea. In momentul in care pot comunica cu oricine, despre orice, in orice clipa, de oriunde de pe planeta, comunicarea isi pierde esenta. Nu mai comunic cu nimeni. Totul devine superficial, virtual. Unul din pericolele reale care ameninta comunicarea este faptul ca oamenii nu mai citesc. Numai textul scris si tiparit in carte are o functie de ordonare a mintii. Textul de scroll (banda de text de pe televizor) sau imaginea Tv nu au acelasi efect ordonator; cadrele se schimba din trei in trei secunde, si atunci mintea ta este sectionata. Textura hartiei, mirosul cernelii, finetea paginii si chiar culoarea sunt odihnitoare, relaxante pentru creier, pe cand la televizor si la computer, intepenesti in scaun, te agiti, te enervezi. Pe de alta parte, asa cum am aratat in cartile mele, calculatorul este un dusman urias al sentimentelor, este cel care distruge dragostea, pentru ca te duce in lumea virtuala si te desparte de partener. Suntem tot mai conditionati de reteaua informatica, de Internet, care cauta sa ne intre in suflet, si prin telefonul mobil din buzunar. Vorbim toata ziua la telefon si zicem ca suntem in comunicare, dar, de fapt, suntem in non-comunicare. Pe vremea mea, daca umblai vorbind pe strada era un semn de nebunie. La ora actuala, unul din trei oameni umbla vorbind pe strada! Vorbind la telefonul mobil, desigur. Mersul pe strada, plimbarea in parc, cele mai banale gesturi ale oamenilor nu mai au aceeasi semnificatie, din cauza vorbitului la telefon. Tinerii au ajuns sa se sarute pe ecranele calculatoarelor, iar dragostea se declara prin Sms. Ca o culme a instrainarii, am vazut indragostiti care isi trimit Sms-uri numai in engleza, ca e mai "trendy". Intr-un fel, ii inteleg: in ziua de azi, e tot mai greu sa iubesti. Cu cat comunicarea pare mai nesfarsita, cu atat esti mai singur, in realitate iti gasesti cu mult mai greu un partener. Si pentru ca un rau nu vine niciodata singur, audiovizualul ne-a determinat sa ne tradam tainele si intimitatea. Ganditi-va ca in modelul traditional existau cateva taine fundamentale: taina nasterii, taina botezului, taina nuntii, taina impartasaniei, taina mortii. Ce mai pastram din aceste taine, cand azi se naste la televizor in direct?
- In fata unor agresiuni atat de perverse la adresa identitatii romanesti, ce ne ramane de facut, doctore?
- Nu ne ramane decat sa ne comportam ca secuii: sa organizam un referendum prin care sa declaram ca vrem "autonomie" fata de globalizare. Si-o sa vedem ce va urma...


Profesorului Florin Tudose ii puteti scrie la e-mail: cftudose@intermediart.ro