Haite atatate de mirosul banilor

N. C. Munteanu
In plina campanie anticoruptie, cand tribunele si microfoanele se incing la rosu de atatea patetice condamnari si fierbinti promisiuni, trei parlamentari din opozitie au propus zilele trecute o modificare a legii referitoare la sanctionarea actelor de coruptie.

Ei ar vrea ca unul dintre articolele prin care sunt sanctionate deturnarile de fonduri si subventii de la bugetul de stat sa dispara din lege. Baronii locali ai Psd, multi aflati si azi pe caii cei mari ai micilor afaceri provinciale, ar scapa astfel de amenintarea unor pedepse cu inchisoarea de pana la 15 ani. Articolul pe care vor sa-l modifice politicienii opozitiei este gara centrala a actelor de coruptie. La urma-urmei, despre ce a fost vorba in cele mai multe dintre povestile de succes ale coruptilor din fascinanta Romanie? A fost vorba despre uriase fonduri de investitii, depasite doar de lacomia baronilor locali sau centrali, care au inghitit an de an tot mai multe pagini din bugetul de stat. A fost vorba despre deturnari colosale de bani pentru investitii inventate sau facute de firmele prietenilor de partid. A fost vorba despre programe de investitii in propriile afaceri, despre bani luati cu polonicul si returnati cu lingurita, despre parazitarea firmelor profitabile, surse inepuizabile de alocatii de la buget, credite si ajutoare. Asa se explica falimentul de la Aro, Tractorul, Rulmentul s.a.m.d.
Semnificativ este momentul pentru propunerea de modificare a legii. In urmatorii sase ani, Romania ar putea primi zeci de miliarde de euro pentru investitii, in ciuda suspiciunii ca multi bani europeni au fost prost sau deloc cheltuiti in programele aprobate la Bruxelles. Bani care vor incapea pe mainile mestere ale investitorilor locali, priceputi in ale parteneriatului public-privat. Ii stim. Sunt cei de la care se cumpara, fara licitatie, masini pentru ministere. Cei care furnizeaza calculatoare cu preturi de vis urat pentru programele "Calculatoare pentru scoli". Sunt cei care asfalteaza tot ce misca pentru ca se castiga bine din asta. Sunt firme care au devenit furnizori traditionali, plasati pe primul loc al preferintelor de partid si de stat. Retelele de interese n-au miros de partid. Procurorii care au curajul sa desire plasa lor de interese descopera prinsi acolo politicieni de toate culorile si duhorile politice. Monstruoasele coalitii din viata politica imita cu stangacie cruda realitate din teritoriu unde stanga stie ce face dreapta. Impreuna cladesc vaste imperii financiare sub protectia legii.
S-ar putea zice ca, totusi, fata de valul de rozatoare iesit din urne la alegerile din 2000, pustiind mare parte din buget si preluind fara ezitare halci imense din afacerile si banii locali, acum fenomenul e sub control. S-ar putea zice chiar ca adoptarea unui asemenea articol de lege, pentru care fac lobby parlamentarii opozitiei, nu mai raneste pe nimeni. Ar putea fi chiar inutil. Instrumentarul coruptiei s-a rafinat. Doar vechile generatii de delincventi deturneaza acum banii la vedere. Orice control, indiferent de mita pusa in buzunar, va constata evaziunea fiscala sau deturnarea de fonduri. Asa ceva nu mai poate fi ascuns si nu-si mai asuma nimeni riscul sa fie prins pentru o gainarie cu opt zerouri. Acum se fac oferte oficiale, se aplica un strat uniform de stampile si apostile ministeriale, banii pleaca cu adresa scrisa citet, ba chiar sunt trecuti si in buget, pentru ca totul sa fie in regula. E drept, banii sunt dati fara licitatie, unui grup restrans de afaceristi. Si chiar daca sunt organizate licitatii, acestea au un caracter aproape secret si nu participa decat floarea cea vestita a purtatorilor de portofele din partid. Asa s-au despartit apele. Coruptii de stat nu mai trebuie acum sa deturneze fonduri. Ele sunt deturnate de amicii din parlament si guvern, prin votul acordat bugetului. De deturnarile de fonduri si efectele lor penale sa se ocupe alti corupti. Cei care nu au pile in parlament sau la guvern.