Traiasca laptele romanesc, impreuna cu neamul lui

Ilie Tudor
Daca masurile legate de ciobanie si branza vor fi aplicate asa cum le nascocesc functionarii din Bucuresti, lactatele romanesti obtinute in gospodariile taranesti vor deveni, peste doar 6 luni, marfa de contrabanda.

Grija fata de consumator ascunde, de fapt, o obedienta "ticalosita" care ne va pune pe masa otrava - in loc de hrana naturala si vie, alimente cu inlocuitori: iaurturi pe baza de gelatina si amidon modificat, laptele pasteurizat si degresat din care au mai ramas doar apa si cateva proteine stinghere, o minunata branza obtinuta din lapte praf, stabilizatori, coloranti si conservanti sintetici. Pe scurt, vom deveni mult mai sanatosi si mai fericiti, abandonand preparatele traditionale din lapte. Dar oare stim ce pierdem? In acest articol, va vom ajuta sa dati un raspuns la aceasta intrebare, vorbind despre efectele terapeutice ale catorva produse obtinute de sute de ani, din laptele vacilor noastre.

Laptele

Diferenta dintre laptele integral, proaspat muls, si cel care ajunge sa fie comercializat dupa ce au fost scoase din el majoritatea substantelor nutritive, este imensa. Laptele degresat este supus unor procese tehnologice prin care pierde peste 80% din lipide, prin care sunt neutralizate enzimele si alte substante care ajuta la metabolizarea sa, fiind obtinut un produs final asemanator mai degraba cu apa, decat cu laptele original. Este evident ca efectele terapeutice care apar in cazul laptelui procesat industrial sunt diminuate foarte mult fata de laptele obtinut in gospodariile taranesti. Acesta din urma este un adevarat elixir de sanatate, cu nenumarate intrebuintari terapeutice. Iata doar cateva dintre ele:

Gastrita si ulcerul - se trateaza in mod traditional atat in medicina populara, cat si in cea oficiala, cu cantitati mari de lapte. Exista chiar cure, pe care avem totusi serioase rezerve in a le recomanda pe termen lung, in care se beau cantitati imense de lapte (peste patru litri pe zi), pentru combaterea ulcerului cu nisa. De regula, este indicat ca in aceste afectiuni sa se consume cate un litru de lapte pe zi. Este un tratament care are efect pozitiv in aproape 90% din cazuri, desi mecanismul de actiune este partial o enigma pentru medicina moderna. Se stie ca laptele are un efect calmant rapid, neutralizand, timp de 20 minute dupa ce a fost ingerat, acidul clorhidric. Dupa trecerea acestui interval de timp, se pare ca anumite proteine din lapte ajuta la sintetizarea unor substante naturale cu efect de atenuare a durerii, de unde si efectul calmant gastric atat de cunoscut al laptelui.

Otravirile - contra otravurilor clasice (pe baza de saruri de cupru sau de arsenic, de exemplu) se administreaza imediat cantitati mari (peste doi litri) de lapte. Este un tratament de urgenta, care se aplica pana la ajungerea intr-o unitate sanitara specializata.

Intoxicatiile cu metale grele (plumb, cadmiu, mercur) - se tin cure de lunga durata, cu lapte integral. Pe parcursul a 12-18 luni se consuma zilnic, dimineata pe stomacul gol, cate un litru - un litru si jumatate de lapte, de preferinta proaspat muls.

Tulburarile de crestere la copii - se datoreaza tot mai frecvent erorilor din alimentatie. Pentru combaterea lor se recomanda trecerea la un regim cu hrana naturala, din care se elimina toate alimentele ce contin aditivi alimentari, carnea obtinuta in crescatorii, zaharul (se inlocuieste cu miere). Zilnic se va consuma un litru de lapte integral, intr-o forma cat mai usor acceptata de copil (simplu, indulcit cu miere sau combinat cu fulgi de cereale si fructe uscate etc.). O data la doua zile, se va consuma un amestec obtinut dintr-o cana de lapte, doua galbenusuri de ou crud si doua lingurite de miere.

Lipsa de calciu - pentru a furniza organismului cantitatea necesara de calciu, se va consuma jumatate de litru - un litru de lapte integral pe zi. In completare, pentru a determina organismul sa asimileze calciul, se vor face cat mai des bai de soare (este principalul mod de a ajuta organismul sa sintetizeze vitamina D), se va renunta la tot ce contine cofeina (inclusiv bauturile de tip Cola), se vor introduce in alimentatie cerealele integrale si drojdia de bere.

Insomnia - prima oara am aflat de acest tratament uluitor de simplu al insomniei de la un cioban din zona Fagarasului, Babu Nitu al lui Stef, mare mester in folosirea ierburilor vindecatoare. El spune ca nu e leac mai bun pentru chemarea somnului, ca 1-2 cani de lapte cald, consumate inainte de culcare, pe stomacul gol. Interesant este ca studii medicale recente confirma spusele ciobanului. De exemplu, marii consumatori de cofeina, care au probleme de somn din cauza acestui excitant al sistemului nervos central, sunt mult ajutati de bautul laptelui seara. Laptele stimuleaza sintetizarea unor neurotransmitatori care induc starea de somn.

Frumusete - in cosmetica naturista, laptele integral este un ingredient aproape universal. Iata doar cateva utilizari: pentru tenul sensibil la produsele chimice, demachierea se face printr-o spalare facuta vreme de 5 minute cu lapte integral, din belsug; pentru tenul ofilit sau incarcat, se recomanda aplicarea de miere prin masaj pe zonele afectate, vreme de un sfert de ora, care apoi se spala bine cu mult lapte; pentru persoanele cu ten iritabil se recomanda comprese facute cu o solutie obtinuta din zece linguri de lapte bine batute, cu un albus de ou crud.

Trei tratamente
exceptionale cu lapte


Contra viermilor intestinali - se adauga intr-o cana de lapte fierbinte patru catei de usturoi zdrobiti. Se amesteca bine intreaga compozitie si se bea pe stomacul gol, in fiecare dimineata. Tratamentul dureaza o luna si da rezultate bune in combaterea si in prevenirea teniei, oxiurilor, precum si a infectiilor cu giardia.

Contra sterilitatii - se foloseste o reteta cu lapte de capra. Vreme de 49 de zile, se bea dimineata, la rasaritul soarelui, si seara, la apusul soarelui, cate o cana de lapte de capra proaspat muls, in care se adauga doua linguri de suc obtinut prin stoarcerea tulpinilor proaspete de naprasnic (Geranium robertianum).

Contra sclerozei in placi - rezultate neasteptat de bune a dat folosirea indelungata a laptelui de... iapa. Cate 400-600 ml bauti zilnic, vreme de 6-12 luni, incetinesc procesul de evolutie a bolii si, in unele cazuri, chiar ajuta la redobandirea anumitor functii de coordonare a miscarilor.

Iaurtul

Este, fara doar si poate, cel mai contrafacut produs alimentar de pe pietele occidentale si, mai nou, de pe piata romaneasca. Foarte multe din iaurturile carora li se face o extraordinara reclama contin orice, in afara de... iaurt. Se investesc sume gigantice pentru a convinge consumatorii prin reclame ingenioase, cat de sanatoase sunt, cand in realitate ele nu contin altceva decat un mixaj de amidon tratat chimic si gelatina, eventual cu ceva lapte praf. Mai mult, normele actuale cer ca ele sa fie pasteurizate, ceea ce duce la distrugerea tuturor microorganismelor prin incalzire, inclusiv a asa-numitelor bacterii prietenoase, care de fapt sunt cele care le dau efectele terapeutice exceptionale. Asa se ajunge ca iaurturile care ni se ofera cu insistenta in ambalaje atragatoare sa fie, de fapt, niste produse moarte din punct de vedere terapeutic si chiar nutritiv. Asadar, daca vreti sa beneficiati de efectele terapeutice exceptionale ale iaurtului, aveti doua posibilitati: 1. sa le consumati pe cele produse de firmele romanesti (care folosesc lapte proaspat, autohton); 2. sa le preparati dvs. din lapte procurat de la tarani. Cat despre efectele lor asupra sanatatii, iata doar cateva din acestea:

Intoxicatiile medicamentoase - in special cele care apar dupa consumarea prelungita de antibiotice si de corticoizi sunt foarte eficient combatute de administrarea iaurtului. Se recomanda, in mod special, iaurturile bifidus, numite asa dupa o bacterie pe care o contin si care ajuta la refacerea florei intestinului si a tubului digestiv.

Scaderea imunitatii - este combatuta de anumite microorganisme existente in iaurtul natural (tulpini ale bacteriei Lactobacillus cassei in special). Se fac cure cu iaurt vreme de o luna, timp in care se consuma cate jumatate de litru pe zi, de preferinta pe stomacul gol.

Candida - este cel mai simplu si mai rapid eliminata cu ajutorul iaurturilor de tip bifidus care o distrug fara nici un efect advers. Se recomanda cura interna de 15-30 de zile, timp in care se consuma jumatate de litru de iaurt bifidus pe zi. Extern, impotriva candidozei vaginale, se foloseste acelasi iaurt, cu care se va umezi un tampon de vata care va fi introdus in vagin, unde se lasa vreme de 2 ore.

Constipatia - se trateaza cu chefir, din care se administreaza de 2-3 ori pe zi continutul unei cani pe stomacul gol. Foarte buna este combinatia de chefir cu fulgi de cereale si miere de mana, fibrele alimentare si enzimele pe care acestea le contin fiind o adevarata matura pentru tubul digestiv. Acelasi tratament este valabil impotriva balonarii.

Zerul

Este un remediu milenar, pe care vest-europenii l-au uitat de mult si pe care tot mai putini romani il cunosc. Pentru cine nu stie, zerul este zeama aceea acra, galbuie si usor tulbure, care ramane dupa ce casul proaspat e pus la scurs. Zerul cel mai bun si care se foloseste in terapie este cel nefiert. Din batrani se stie ca zerul intareste plamanii, da vigoare trupului si alunga bolile, asa ca rareori era aruncat, fiind folosit atat ca supliment pentru hrana oamenilor, cat si a animalelor. La foarte multe popoare europene, cu traditii in pastorit, exista aceasta credinta despre virtutile tamaduitoare ale zerului, credinta data uitarii, odata cu instaurarea epocii medicamentelor de sinteza. Totusi, in ultimul deceniu, s-a produs un mic miracol: un cercetator canadian, dr. T.J. Ellison, a descoperit in zer anumite proteine cu efecte terapeutice miraculoase. El a remarcat ca zerul scade colesterolul, stimuleaza productia de celule imunitare de tip T, stopeaza evolutia sau chiar ajuta la remisia tumorilor, favorizeaza cresterea masei musculare in detrimentul tesutului adipos, regleaza greutatea. Din 91, cand au fost publicate primele studii, si pana acum, tot mai multe colective de cercetare din lume s-au concentrat asupra efectelor miraculoase ale zerului si ale "extractului proteic de zer", o "substanta" preparata de sute de ani de catre ciobanii nostri - urda, o branza extrem de bogata in proteine si fara grasimi, care se prepara doar pe teritoriul Romaniei si in Corsica. Iata cateva intrebuintari medicale ale zerului si urdei:

Valori ridicate ale colesterolului - doua-trei pahare de zer consumate zilnic reduc valoarea colesterolului din sange, scad procentul de colesterol din ficat si protejeaza sistemul cardio-vascular.

Infectii bacteriene - jumatate de litru de zer consumat zilnic creste capacitatea de aparare a organismului si distruge direct bacteriile.

Imunitate slabita, sensibilitate la infectii respiratorii - consumul zilnic de urda, 100 de grame minimum, creste in timp capacitatea naturala de aparare a organismului, care devine mult mai rezistent la infectiile virale si bacteriene.

Anemie - un tratament de o luna, in care se bea cate o jumatate de litru de zer pe zi, elimina aceasta afectiune.

Guta - zerul are pe termen lung efect drenor si depurativ, fiind de un real folos pentru tratarea acestei afectiuni. Se fac cure de 2-3 luni, in care se beau 3 cani de zer pe zi, cu 30 de minute inainte de masa.

Doua utilizari externe ale zerului

Eczeme - se pun comprese cu zer pe zonele afectate, se lasa vreme de 60 de minute, dupa care se indeparteaza si se lasa zona tratata sa se usuce. Tratamentul se repeta zilnic, vreme de doua saptamani.

Degeraturi - zonele afectate se invelesc in tifon inmuiat abundent in zer. Se lasa astfel invelite.