In vremurile demult apuse, parfumurile erau in egala masura mistice si pretioase. Navigatori temerari strabateau marile si oceanele pentru a aduce acasa mirodenii scumpe, plante vindecatoare si esente de arome orientale. Primele parfumuri le-au fost destinate zeilor drept ofranda. Fumul jertfei trebuia sa fie un semn de adoratie si supunere in fata destinului. Dar parfumurile se foloseau si pentru izgonirea demonilor si a spiritelor nefaste, pentru vindecarea bolilor si pentru iubire, insa, in mod curios, dupa sfarsitul ei.
Plantele aromate, precum tamaia, erau puse pe foc, umpland cu mirosul lor vazduhul si lasand in urma o senzatie misterioasa de magie si miracol divin. Aroma se inalta pana sus, in Olimpul zeilor. Pe turnul Babel se spune ca preotii aprindeau focuri amestecate cu tamaie.
In iatacul Cleopatrei
Primii muritori care au folosit in mod regulat parfumul au fost egiptenii. Adepti convinsi ai cultului mortilor, ei il intrebuintau la imbalsamari. Se spune ca regina Hatshepsut cultiva tamaia in niste gradini imense, apoi planta era arsa in vase de arama, pe jar de eucalipt, pe drumul ce ducea catre templul zeitei Isis. In Epoca de Aur, muritorii de rand au primit permisiunea sa utilizeze si ei tamaia, si au inceput sa se unga cu uleiul extras din ea pentru a alunga spiritele rele. Obiceiul a prins si, incet-incet, destinatia magica a devenit un mijloc de frumusete. Putine alte popoare ale antichitatii si-au dezmierdat trupurile cu uleiuri bine mirositoare, asa cum au facut supusii zeului Ra. Arta "enfleurage"-ului, adica transferul parfumului unei plante asupra uleiurilor este patentul lor. Egiptencele bogate posedau nenumarate creuzete si vase cu arome minunate, pe care le foloseau si pentru tatuaje pe corp. In 1920, la deschiderea unui mormant egiptean, s-a constatat ca mumia avea un tatuaj reprezentand un scarabeu, care mai imprastia, inca, miros de parfum, si doamnele din inalta societate britanica, printre care si lady Churchill, s-au grabit s-o imite.
Egiptenii erau indragostiti de baile parfumate cu plante, iar dupa ele, obisnuiau sa-si unga trupul cu alifii si uleiuri scumpe. Asa a fost descoperita aromaterapia.
Cand l-a intampinat pe mare pe Marc Antoniu, Cleopatra avea o corabie de lemn aromat de cedru, cu velele parfumate. Ea insasi era unsa din cap pana-n picioare cu uleiuri frumos mirositoare, iar pe drumul ce ducea spre palatul ei, erau asezate vase cu tamaie aprinsa. Peretii iatacului erau captusiti cu trandafiri fixati cu plase. Mainile ii erau unse cu kyphi, un amestec de ulei de trandafir, sofran si viorele, iar picioarele ei miroseau a ulei de migdale, scortisoara, miere si flori de portocal. Nu-i de mirare ca era asa de irezistibila!
Orgie cu trandafiri
In China antica, mesterii constructori amestecau in mortar apa de trandafir si mosc, astfel ca la pranz, cand soarele dogorea pe cer, caldura scotea parfumul din ziduri.
Cand porneau spre jocurile lor, cretanii isi ungeau trupul cu arome alese cu grija: menta pentru brate, cimbru pentru genunchi, scortisoara, trandafir sau ulei de palmier pentru piept si barbie, ulei de migdale pentru maini si picioare, maghiran pentru par si sprancene. Si gladiatorii romani chibzuiau bine, daca la viitoarele lupte cu fiarele, sa foloseasca neroli ori lemn de santal, sau poate si mai bine scortisoara, lavanda ori lemn de trandafir. In salile in care aveau loc orgiile romanilor, din tavane pline cu flori de trandafir, pernele erau umplute cu petale, iar din fantani tasnea apa de trandafir.
Abia aparitia crestinismului, pentru care placerile vietii reprezentau un pacat, a pus capat ereziei parfumurilor, desi biserica a preluat tamaia in ritualuri. Dar rigorile crestine nu s-au putut impune definitiv. In Evul Mediu, pe locul unu in cartea recordurilor, la capitolul utilizarii parfumului, s-au aflat regii Frantei. Ludovic al Xiv-lea, de exemplu, era de-a dreptul obsedat de parfum. In fiecare zi, i se prepara un parfum nou, lenjeria lui era spalata cu esente rare, iar incaperile din palatul sau erau parfumate cu apa de trandafir importata din Spania. Si doamnele din secolul 18 se parfumau cu grija, foloseau pudra bine mirositoare pentru par si fata si purtau in corset o batistuta imbibata cu parfum. Iar pe mesele din saloanele lor, se aflau adeva-rate "potpuriuri" de arome diverse, schimbate de doua ori pe zi.
Arome care starnesc simturile
In mod bizar, nu florile, ci mirosul corpului omenesc se numara printre cele mai puternice afrodiziace create de natura. "Nu te mai spala, ma intorc curand", ii scria Napoleon Josefinei, inainte de a reveni dintr-o expeditie militara incheiata. Adevarul este ca feromonii - arome sexuale abia perceptibile - sunt cei care, inconstient, ne atata simturile si ne fac sa ne simtim atrasi in mod magic de o anumita persoana (si nu picioarele ei frumoase sau zambetul lui seducator).
Feromonii umani devin activi la pubertate. La fel ca hormonii, ei sunt produsi in glande si "varsati" apoi in circulatia sanguina. Glandele raspunzatoare de mirosul corpului se afla la subsuori si in zona genitala. Fiecare om are mirosul sau propriu, specific, la fel ca amprentele digitale. Spre deosebire de hormoni, care ne influenteaza comportamentul, feromonii actioneaza ca niste emitatoare radio. Savantii au stabilit recent, cat de puternice pot fi aceste semnale. In urma unui experiment la care au participat doua grupe de femei tinere - unele tratate cu feromoni, altele netratate -, s-a constatat ca in primele trei saptamani, dintre cele din grupa cu feromoni, 36% au avut contact sexual o data pe saptamana, in timp ce procentajul celor din grupa neutra atingea doar 11%. Intre saptamana a patra si a paisprezecea, discrepanta dintre grupe a devenit si mai evidenta: 73% in prima grupa, si tot 11% in cea de-a doua.
Dar exista si alte mirosuri care ne pot influenta puternic pe noi, oamenii. In Statele Unite, s-a observat, de pilda, ca muncitorii in ale caror hale de lucru se pulveriza parfum de lacramioare si de menta dadeau un randament cu 25% mai ridicat decat cei care inspirau aer obisnuit. Iar in Japonia, s-a constatat ca cei care muncesc in incaperi parfumate sufera mai putin din pricina stresului decat colegii lor din spatiile neparfumate.
Mireasa la 75 de ani
Efectul aromaterapiei in tratarea afectiunilor psihice si fizice este cunoscut de-acum 5 milenii, dar aceasta terapie si-a recastigat prestigiul abia in ultimii ani.
Industria actuala de parfumuri isi datoreaza succesul medicului, poetului si filosofului arab Avicenna, cel care a inventat arta distilarii si care a "imbuteliat" primul parfum de trandafiri.
In antichitate, parfumurile existau sub forma de pulberi si de substante solide. Abia la cateva secole dupa Avicenna, a fost distilat din alcool primul parfum. Cea mai veche reteta pastrata pana astazi vorbeste de alcool de cereale, rozmarin, coaja de lamaie, roinita si menta si extracte de trandafir si flori de portocal. Ea a fost realizata in anul 1370, pentru regina Ungariei, si a functionat bine: suverana in varsta de 75 de ani s-a maritat cu regele Poloniei.
In secolul 20, s-a reusit si producerea sintetica a uleiurilor eterice. In prezent, exista peste 2000 de substante diferite, care pot fi combinate intr-un numar inestimabil de arome. Dar oricat ar fi de bune, ele nu vor avea niciodata efectul magic al uleiurilor eterice veritabile.
Aromaterapia
Miresmele parfumate nu doar ca ne bucura simturile, dar au si un efect vindecator. Astazi, oamenii de stiinta se straduiesc sa izoleze substantele active, dar aromaterapeutii experimentati sunt convinsi ca succesul nu se datoreaza fiecarei substante in parte, ci combinatiei realizate din toate componentele.
Uleiurile parfumate patrund pe nas si prin piele in organism si influenteaza atat psihicul, cat si metabolismul, hormonii si sistemul nervos. Esentele pot fi aplicate pe piele, inhalate, incorporate in apa de baie si pulverizate. Cu ajutorul uleiurilor, pot fi combatute diferite boli. In cazul indispozitiilor psihice, foarte eficiente sunt urmatoarele:
Cosmaruri: maghiran, menta, portocala, rozmarin.
Spaime: busuioc, bergamota, coriandru, menta, rozmarin.
Depresii: angelica, eucalipt, ghimbir, neroli, patrunjel, lamaie.
Lipsa de concentrare: bergamota, iasomie, coriandru, garoafa, lamaie.
Letargie: eucalipt, pin, rozmarin, ylang-ylang, lamaie.
Insomnie: busuioc, musetel, lavanda, neroli, portocala, lemn de santal.
Stres: tarhon, trandafir.
Uleiurile eterice - leacuri de dragoste miraculoase
Caisa: Uleiul eteric presat din samburii de caisa, desi nu are parfumul fructului, actioneaza ca un afrodiziac si este utilizat adeseori ca ulei de baza pentru fabricarea parfumurilor erotice.
Ghimbir: Datorita mirosului condimentat, radacina de ghimbir se foloseste de 3000 de ani ca excitant erotic.
Iasomie: Parfumul ametitor al florilor albe de lamaita stimuleaza pasiunea si placerea si combate starile de indispozitie, spaimele, frigiditatea si impotenta.
Cardamom: Face parte din aceeasi familie cu ghimbirul si poseda un parfum proaspat, ametitor. Se spune ca are un efect de atractie asupra sexului opus.
Neroli: Extractul de portocala amara, numita astfel dupa o printesa italiana, este rar si scump. Este regenerant si se pare ca ar avea un efect usor hipnotizant.
Paciuli: Planta este originara din Orientul Indepartat si mirosul ei trezeste, pare-se, sentimente erotice. O componenta clasica a parfumurilor moderne.
Trandafir: Regina parfumurilor, floarea Venerei, simbolul iubirii, are un efect de afrodiziac, mai ales asupra femeilor, desi parfumul lui ametitor i-a inspirat la dragoste pe nenumarati barbati.
Lemn de santal: Se numara, dupa cum se spune, printre primele arome destinate zeilor. Uleiul extras din acest copac linisteste si calmeaza, si este considerat un leac pentru reinsufletirea erotismului epuizat.
Portocala victoriana
Exista un obicei care dateaza de pe vremea reginei Victoria a Angliei, acela de a tine in casa o portocala extrem de parfumata. Mirosul ei delicat, usor afrodiziac, dureaza aproximativ un an. Infigeti cuisoare (mirodenii) de jur imprejurul unei portocale proaspete si tari, lasand intre ele putin spatiu, pentru ca fructul sa se poata increti, cu timpul, fara sa se altereze. Legati portocala cu o panglica frumoasa si atarnati-o in camera. Portocala poate fi folosita si pentru vraji de dragoste, dar in acest caz, cuisoarele trebuie infipte astfel incat sa formeze pe fiecare parte cate-o inima.
Perna pentru vise
Este un cadou fermecator pentru persoana iubita. Umpleti o fata mica si gingas colorata de perna, cu urmatoarele plante:
Dafin: pentru vise placute
Eucalipt sau hamei: pentru vindecare
Cimbru: contra tristetii si melancoliei.
Parfumuri care seduc
Ghimbir, iasomie, cardamom, gardenie, lavanda, dafin, mosc, garoafa, neroli, paciuli, trandafir, lemn de santal, viorea, ylang-ylang, lemn de cedru, scortisoara.
Parfumuri care creeaza armonie
Busuioc, liliac, gardenie, narcisa.
Parfumuri care atata simturile
Caisa, gardenie, cuisoara, stanjenel, iasomie, trandafir.
Daca simtiti nevoia le puteti combina, dar cu grija. Folosite in exces, aromele pot crea indispozitie, greata, durere de cap. Moderatia e buna in toate. Chiar si in dragoste.