Iar castigatorii sunt...Loco Mondo!

Bogdana Tihon Buliga
"Am castigat detasat, prin votul publicului. . Iar cel care va decide in Finlanda va fi tot publicul". Varianta romaneasca a concursului Eurovision n-a renuntat nici anul acesta la recuzita de mahala: sforarie, contestatii, retrageri, antipatii publice.

Varianta romaneasca a concursului Eurovision n-a renuntat nici anul acesta la recuzita de mahala: sforarie, contestatii, retrageri, antipatii publice... Punct propus, punct lovit: cea mai buna melodie a concursului ("Dracula, my love") si cel mai in forma compozitor al momentului (Marius Moga) au fost scosi pe tusa fara regrete... Din fericire, calitatea deosebita a prezentarii (Catalin Maruta + 3 Sud Est) si calitatea exceptionala a spectacolului care a insotit selectiile (organizator: Dan Manoliu) au mai dres busuiocul. In ce priveste concursul, el s-a incheiat cu o surpriza: o trupa noua, Loco Mondo, formata pe structura formatiei Alb Negru, a "furat" sustinerea publicului, prin calitatea melodiei, prin mesajul ei pacifist, dar si prin prezenta scenica extrem de simpatica a celor cinci interpreti. Cert este ca Loco Mondo ne vor reprezenta la finala de la Helsinki, iar noi nu stim mai nimic despre ei. Asa ca l-am invitat pe Andrei Stefanescu, om de baza al trupei Alb Negru, sa ne lamureasca si sa ne spuna povestea adevarata ce sta in spatele acestui proiect, care s-a dovedit castigator...
- Aparuta de "nicaieri", Loco Mondo reprezinta Romania la finala Eurovision de la Helsinki. De unde ati rasarit?
-Piesa castigatoare, "Liubi, liubi, I love you", trebuia sa intre pe ultimul album Alb Negru, fiind compusa inca din vara, asa, intr-o inspiratie de moment. De fapt, in trei minute. Insa nu s-a potrivit deloc in album, parea sa nu se potriveasca cu stilul nostru. Initial, a fost o melodie cantata in romaneste, cu un refren care se repeta foarte mult, si care devenea plicticoasa, interpretata numai in doi. Ne-am gandit atunci ca ar fi nimerit sa fie interpretata de mai multe voci, in mai multe limbi, insa in nici un caz nu ne-am gandit ca ar fi buna pentru Eurovision. Va spun cu toata sinceritatea: nici macar nu ne-a trecut prin cap. Ideea ramasese cam in faza aceasta, de proiect. Abia cu cateva zile inainte de termenul limita de predare a pieselor pentru preselectia Eurovision, ne-am adus aminte de ea. Atunci am realizat ca s-ar potrivi foarte bine cu acest concurs si am inceput sa adunam oameni. Echipa e de-acum cunoscuta: Eu si Kamara (adica Alb Negru) interpretam partile in romana si franceza, Bogdan Tascau (alias Mr. M, impresarul nostru, care este nebun dupa stilul regaeton) canta in spaniola, iar Vlad Cretu (pe care l-am imprumutat de la Supermarket si Hara) canta in engleza. Oricum, el colaboreaza cu Alb Negru inca de la inceput, fiind in spatele fiecarei note pe chitara de la primul nostru album, si mai are si figura aceasta speciala, i se potrivesc foarte bine fracul si jobenul. Pentru partea italiana, ne-am gandit la Cirro de Luca, pentru ca il cunosteam si, oricum, este singurul italian din peisajul muzical romanesc. El este nascut la Napoli, dar mama lui e romanca si a venit aici prima data cu echipa lui Nino dAngelo (pustii care faceau acum cativa ani senzatie in Europa, cu piesa "Senza giacca e cravata" n. red.). Poate ca nu stiati, dar Cirro e militar de meserie, a terminat in 99 Academia de carabinieri. Ultimul venit a fost Valer (Valeriu Raileanu), rusul nostru, care este de fapt roman din Cernauti. Valer a facut pana la 15 ani scoala de muzica, dar apoi s-a reorientat, are acum un birou de traduceri, ba chiar a fost translator pentru presedintele Ucrainei, cand a fost in Romania. Venirea lui in proiectul Loco Mondo a fost "cea mai intamplatoare" dintre intamplari: cu o zi inainte de inregistrare, Valer l-a sunat pe Kamara. Ei doi au fost colegi de facultate, ba chiar de camin, prieteni buni. "Ce mai faci?", a apucat sa zica bucovineanul, cand Kamara a reactionat ca un arc: "Valer vorbeste ruseste, gata, il folosim in piesa". A doua zi inregistra. Bietul de el, ce emotii, pana la prima semifinala nu mai urcase pe o scena de 20 de ani!
- Atat piesa, cat si grupul vostru "colorat" se potrivesc foarte bine cu ideea de integrare europeana. Sunteti, si din punct de vedere politic, pe val!
- Da, se potriveste cu integrarea, chiar ne-am gandit la asta, dar in ultimul moment. Nu stiu cum sa va zic, desi pare un plan facut in timp, premeditat, a fost de fapt o stea. Steaua noastra norocoasa. O intuitie de moment care s-a transformat in victorie. Noi nu am luat preselectia in prima faza, nu am primit de la juriu decat doua voturi, eram rezerva a treia. Dar Andreea Balan, care participase cu doua piese, s-a retras, si asa am intrat noi. Apoi a inceput sa mearga totul ca pe roze: am castigat cu brio prima semifinala, iar apoi finala. Am castigat detasat, prin votul publicului. Daca ne uitam mai bine la istoria preselectiilor Eurovision, vedem ca de fapt noi suntem prima trupa care iese castigatoare prin votul publicului, votata ulterior si de juriu. Daca tii minte, anul trecut publicul nu-l votase pe Mihai Traistariu, ci pe baietii de la trupa Akcent. La fel s-a intamplat si in cazul Luminitei Anghel, cand telespectatorii o votasera de fapt pe Loredana Groza. Pe noi ne incurajeaza enorm aceasta incredere a publicului larg, pentru ca, la urma urmei, cel care va decide castigatorul in Finlanda va fi tot publicul. Cel european de data aceasta.

"O sa ne obisnuim cu rautatile presei. Nu avem incotro"

- Cum comentezi reactia rautacioasa a majoritatii articolelor aparute in presa? Va afecteaza astfel de afirmatii?
- Presa a facut cum face mereu. Din nefericire, noi nu suntem obisnuiti cu asta. Nu mai fuseseram la nici o preselectie, iar in viata noastra artistica de zi cu zi nu avem scandaluri. Suntem discreti, ne vedem de muzica noastra, de viata noastra. Acum, ne-am trezit luati de acest tavalug mediatic, in care toata lumea nu se gandeste decat la audiente: ziarele sa vanda, televiziunea sa aiba mult public care, oricum, e avid de scandal. Abia azi, la trei zile de la concurs, ne-am mai lamurit si noi cum e cu astfel de momente. Chiar organizatorii concursului de la Tvr ne-au pus in fata un teanc de ziare, in care presa il desfiinta, pur si simplu, pe Mihai, anul trecut. Aceleasi voci care ne umilesc acum pe noi il numeau pe el "fetita Romaniei" si il batjocoreau fara sa-i dea vreo sansa. An de an s-a intamplat asa, mereu o parte a presei a vorbit urat despre artistii care ne-au reprezentat tara la acest concurs. Cand au fost Monica Anghel si Marcel Pavel, doua voci enorme ale Romaniei, ziarele au luat foc spunand ca asemenea voci trebuiau sa mearga la opera, intrebandu-se ce-au cautat ei si "zbearatele" lor la Eurovision. Acum, e exact invers, se leaga de noi ca nu avem voci. E foarte stresant. Dar dupa atata munca, sa ti se spuna asemenea rautati, s-ar putea sa mai reactionezi si necontrolat. Ne pare rau, dar o sa ne obisnuim, se pare ca nu avem incotro.

"Mergem sa castigam"

- Desi mai sunt doua luni pana in mai, pentru voi, numaratoarea inversa a inceput. Ce planuri v-ati facut pentru prestatia de la Helsinki? V-ati gandit la miscarea scenica, la costume? Impresia nu e doar muzicala, ci si vizuala, publicul e sedus foarte mult de felul in care apari pe scena...
- Am vorbit deja cu cei din Tvr si ne intalnim cat de curand sa punem cap la cap un show. Fireste ca in Finlanda vor fi alte costume decat cele pe care le-am purtat la selectii, iar spectacolul nostru de pe scena va fi mai elaborat. Chiar si piesa va fi usor modificata ca orchestratie, in sensul ca vom accentua bucatile muzicale specifice fiecarei tari. Am terminat concursul romanesc, abia acum punem la punct o strategie pentru finala cea mare. Daca avem sanse? Noi suntem artisti, nu ne-am fi apucat de muzica daca credeam ca nu avem sanse, nu am fi participat la acest concurs daca nu credeam in noi, nu am merge la Helsinki fara sa credem ca putem castiga. Am pornit tot timpul la drum numai cu gandul succesului, iar acolo vom merge sa castigam. Ce va fi, nu stiu. Nu stiu ce concurenta vom avea, ceea ce stim insa este ca noi vom da tot ce putem sa castigam.
- Va continua Loco Mondo si dupa Eurovision?
- Da, proiectul va continua si dupa Helsinki, dar asta nu inseamna ca vreunul dintre noi va renunta la trupele in care canta acum. Eu si Kamara vom ramane Alb Negru, Vlad va canta in continuare in Supermarket si Hara. Insa vom incerca piata dinafara cu Loco Mondo. Avem deja trei piese de care sunt interesate case de discuri din strainatate si pe care incercam sa le promovam. Vom vedea...
- Andrei, mult succes trupei Loco Mondo in Finlanda!
- Multumim frumos pentru incurajari si pentru ca ne-ati permis sa ne spunem povestea asa cum este ea.

Componenta Loco Mondo: Andrei Stefanescu, Ghedi Kamara, Bogdan Marian Tascau, Vlad Cretu, Cirro de Luca si Valeriu Raileanu.