Mancaruri de post. Bucate unguresti

Redactia
Salata de orez cu sos vinegreta.


Ingrediente (pentru 4 persoane): 200 g orez cu bob lung, sare, piper negru macinat, 1 ardei gras verde, curatat si taiat cubulete, 4 linguri ceapa tocata, 2 catei de usturoi taiati marunt, 3 linguri patrunjel verde tocat, 50 g samburi de nuca taiati marunt, 1/8 l sos vinegreta, zeama de lamaie, circa 12 frunze de salata verde.
Mod de preparare:

Se pun pe foc 2,5 l de apa cu sare si cand clocoteste puternic, se toarna orezul in ploaie, astfel ca apa sa nu se opreasca din fiert. Se amesteca o data, ca sa nu se prinda de fund boabele de orez, si se lasa sa fiarba 30 de minute, pana ce este patruns, dar nu moale. Se scurge printr-o sita, se clateste bine cu apa fierbinte si se scurge din nou.
Se amesteca orezul, ardeiul, ceapa, usturoiul si patrunjelul verde, se adauga nuca si sosul vinegreta si se pune salata la rece.
Se scoate salata din frigider, se condimenteaza cu sare, piper si zeama de lamaie si se serveste intr-un castron "tapetat" cu frunze de salata. Salata poate fi eventual garnisita cu sferturi de rosii si de oua fierte tari (facultativ).

Orez cu dovlecei si rosii

Ingrediente: 350 g orez cu bobul lung, 1/2 ceapa verde tocata marunt, 75 g margarina, 425 ml zeama fierbinte de legume (Knorr +apa), 1/2 lingurita cimbru uscat, sare, piper negru macinat, 2-4 dovlecei mici, 2 rosii mici.
Mod de preparare:

Se-ncinge cuptorul la 180gr.. Se spala orezul, se scurge si se zvanta cu hartie absorbanta.
Se rumeneste ceapa intr-o forma termorezistenta impreuna cu 25 g de margarina si se prajeste pana ce incepe sa se rumeneasca. Se adauga orezul, se caleste amestecand intruna, pana ce isi schimba culoarea, dupa care se stinge cu zeama de legume si se condimenteaza cu sare, piper si cimbru.
Se acopera vasul cu un capac, se da orezul la cuptor si se lasa sa fiarba circa 15 minute, pana ce absoarbe lichidul si se inmoaie.
Se spala dovleceii si se taie felii subtiri. Rosiile oparite si curatate de pielita se taie cubulete. Se dunstuiesc dovleceii in 25 g de margarina, amestecand intruna, si cand s-au inmuiat se adauga rosiile si se lasa sa fiarba incet, pana ce se infierbanta. Se gusta de sare si piper.
Se incorporeaza dovleceii si rosiile in orez, chiar inainte de a-l servi, si se presara deasupra margarina ramasa rupta bucatele.

Fasole verde cu ciuperci

Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g fasole verde congelata, taiata in doua, 4 linguri ceapa tocata marunt, 50 g margarina, 2 linguri ulei de masline, 225 g ciuperci, taiate felii subtiri, zeama de lamaie, 2 linguri patrunjel verde tocat, sare, piper negru macinat.
Mod de preparare:

Se fierbe fasolea pana ce se patrunde, dar fara sa se inmoaie. Se-ncinge margarina impreuna cu uleiul intr-o tigaie mare si se caleste ceapa, pana ce devine sticloasa.
Se adauga ciupercile si se dunstuiesc si ele si pe urma fasolea si se amesteca pana ce se incinge bine.
Se condimenteaza legumele cu sare, piper si zeama de lamaie.
Se pune fasolea impreuna cu ciupercile pe un platou incins, se garniseste cu patrunjel verde tocat si se serveste imediat.

Sote de morcovi

Ingrediente: 500 g morcovi, 25 g margarina, 2 linguri zeama concentrata de legume (Knorr +apa), 1 catel de usturoi tocat marunt, 1 ceapa tocata marunt, 1 lingura patrunjel verde tocat, 1 lingura rozmarin tocat, sare, piper negru macinat.
Mod de preparare:

Se curata morcovii, se spala si se taie rondele subtiri pe diagonala.
Se-ncinge margarina intr-un tuci, se pun toate ingredientele plus sarea si piperul, si se fierb - cu capac - circa 15-20 de minute la foc mic. (Morcovii nu trebuie sa se inmoaie prea tare.)
Se mai gusta o data de sare si piper si se servesc intr-un castron incins.

Cartofi prajiti cu ceapa

Ingrediente (pentru 4 persoane): 450-700 g cartofi de aceeasi dimensiune, 50 g margarina, 3 linguri ulei de floarea soarelui, 1 ceapa mica, tocata marunt, 1 catel de usturoi presat, sare, piper negru macinat, 2 linguri patrunjel verde tocat.
Mod de preparare:

Se curata cartofii de coaja, se taie felii subtiri si se inmoaie cateva minute in apa. Se scurg intr-o sita si se zvanta fiecare felie in parte cu hartie absorbanta.
Se incing intr-o tigaie mica de fonta, 15 g de margarina si se dunstuiesc, la foc potrivit, ceapa si usturoiul, clatinand din timp in timp tigaia. (Nu trebuie sa se rumeneasca.)
Se incing margarina si uleiul ramas intr-o tigaie mare de teflon si se prajesc cartofii circa 10-15 minute la foc potrivit, pana ce se rumenesc usor, intorcandu-se din cand in cand.
Se adauga ceapa si usturoiul si se lasa sa se prajeasca in continuare pana ce cartofii se rumenesc bine si devin crocanti. Se sareaza si se pipereaza.
Se pun pe un platou incins, se presara cu patrunjel verde si se servesc imediat.