"Statelor membre ale Ue nu le poate fi indiferent faptul ca principalul lor interlocutor, presedintele tarii, risca sa fie suspendat"
- Dupa entuziasmul nebun cu care Romania si-a celebrat integrarea europeana, in loc sa confirme oportunitatea acordata, clasa politica inaugureaza anul 2007 cu un razboi de mocirla: "scandalul biletelului". Asistam la o simpla rafuiala interna sau exista si riscuri pe plan extern?
- Biletelul de interventie al premierului Tariceanu pe langa presedintele Basescu in cazul Patriciu nu implica nimic penal. Avem de-a face doar cu o tentativa, consumata deja, careia nu i s-a dat curs. Scandalul propriu-zis al biletelului nu poate sa antreneze nici clauza de salvgardare pe Justitie - caci despre ea este vorba -, si nici sa influenteze relatiile Romaniei cu Ue. Dar vor fi probleme majore daca nu adoptam legislatia ceruta insistent de Bruxelles, mai cu seama Legea Agentiei Nationale de Integritate. Totusi, scandalul poate crea probleme in primul rand de natura interna, dar pe cale de consecinta si pe planul integrarii, prin amploarea care i s-a dat si prin faptul ca a dus, de la zi la zi, la alte lupte, dezvaluiri, fapte reprobabile, lovituri sub centura. Totul a culminat cu initiativa Psd de suspendare din functie a presedintelui Basescu. Intrucat acestei initiative i s-au asociat si partide din arcul guvernamental, respectiv Pnl si Pc - care nu mai are oameni in guvern, dar sprijina parlamentar Cabinetul -, prestigiul Romaniei va fi afectat. Indiferent daca presedintele este suspendat pentru 30 de zile sau nu, statelor membre ale Ue nu le poate fi indiferent faptul ca, din prima luna dupa aderarea Romaniei, principalul lor interlocutor, presedintele tarii, risca sa fie suspendat.
"Traian Basescu a incalcat legea tacerii, si asta nu i-o iarta nimeni"
- Cum apreciati campania antiprezidentiala a Psd?
- Demersul Psd nu e justificat. Presedintele n-a comis un act de tradare sau alte lucruri prevazute in Constitutie pentru suspendarea sa din functie. Presedintele poate fi acuzat de orice: ca a incalcat codul bunelor maniere - si a facut-o -, ca a incalcat codul rutier - si a facut-o -, ca a incalcat mai ales legea tacerii - si asta nu i-o iarta nimeni -, dar nu a incalcat Constitutia. Toti deconspiratii de catre Cnsas, toti dezvaluitii cu afaceri ilegale, toti dusii pe la Dna au simtit ca e o buna ocazie de a-i plati politele d-lui Basescu, pentru ca le-a stricat siesta in care isi consumau activitatile. Dar motiv legal de suspendare nu exista. Dovada: Psd si celelalte partide care vor sa-l debarce pe d-l Basescu nu au fost capabile sa indice un loc in care presedintele a incalcat constitutia. Cand sunt intrebati, liderii acestor partide spun ca exista foarte multe motive constitutionale pentru suspendarea presedintelui si ca o sa le aflam la momentul oportun. Daca era unul singur si clar, il stiam cu totii pana acum. De altfel, d-l Mircea Geoana, liderul Psd, s-a tradat; a recunoscut ca vrea sa-i dea o lectie d-lui Basescu. Deci, nu aplicarea legii il preocupa, nu sa faca dreptate, ci sa-l puna la punct pe presedinte. Pe aceasta ratiune, in jurul Psd s-a constituit un fel de batalion de pedepsire, care incearca sa bage in corzi un presedinte antisistem. Partea proasta este ca s-au radicalizat pozitiile politice. Si adversarii, si prietenii presedintelui s-au mobilizat in asa fel, incat par sa nu mai aiba nici o limita in aceasta lupta.
"Ceea ce poate sa uneasca Pnl, Psd, Pc si Prm nu poate fi decat legatura subterana a oamenilor de afaceri din aceste partide"
- Sa vorbim despre adversari. Cum va explicati alianta atat de fierbinte dintre Pnl, partid aflat la putere, si Psd, principalul partid de opozitie?
- Intrucat motive valide nu prea sunt, inseamna ca sunt interese. Ceea ce poate sa uneasca Pnl, Psd, Pc si Prm - formatiune care este din oficiu impotriva tuturor si a nimanui - nu poate fi decat legatura subterana a oamenilor de afaceri din aceste partide. Ei au trecut peste animozitati, peste concurenta - fiindca si-au impartit domeniile, iar acolo unde sunt mai multi pe acelasi domeniu, se inteleg si castiga pe rand. Au depasit orice bariera in fata pericolului: afacerile necurate le-au cam fost blocate, iar Justitia incepe sa-si faca datoria. S-au unit spontan si, bineinteles, interesat. Au format un "megapartid" oligarhic, alcatuit din mai multe partide si, prin intermediul mass-media cumparate de ei, dirijeaza dezbaterile publice, dau argumente pentru actiuni politice si atacuri impotriva presedintelui si a celor perceputi drept fideli ai sai. D-l Basescu, "Tiranul" - cum il numeste d-l Ion Iliescu -, este tinta. Astfel asistam la un spectacol fascinant, daca nu ar fi deprimant: "Tiranul" Basescu apare uneori la cate un talk-show televizat, pentru o ora, iar cei "asupriti" de el, opozantii lui, il injura de dimineata pana seara, aproape in toata presa si pe toate canalele Tv. Evident, nu li se intampla nimic, desi se vaieta ca se tem pentru viata lor, din cauza ca il critica pe presedinte. Asistam, in mod evident, la o comedie penibila. Se vede si din aceea ca d-l Basescu este acuzat de dictatura de catre d-l Ion Iliescu - care aducea minerii cand avea vreo problema cu vreun adversar politic - si de catre d-l Tariceanu, care, in marea sa indulgenta democratica, n-a ezitat sa-i dea afara din guvern si din partid pe cei care l-au criticat. In general, sefii Psd, Pnl, Pc, Prm, ca si cei ai institutiilor mass-media afiliate lor, sunt ei insisi niste zbiri, in fata carora nu sufla nici un subordonat, iar cine sufla este dat afara. Sunt exemple concrete, publice, pe care nu e nevoie sa le mai dam aici. Se observa o diferenta schizofrenica intre realitate si acuzatiile care vor sa para reale. Lucru foarte periculos, pentru ca asa spunem orice despre oricine, fara argumente si dovezi, si construim o realitate economica, politica si sociala paralela, in care evoluam cum vrem si care va dicta pana la urma in chip decisiv realitatea adevarata, sau ne va baga intr-un halou permanent de confuzie si inadecvare.
- Credeti ca exista o probabilitate ca Traian Basescu sa fie suspendat din functie?
- Da, exista si riscul de a fi suspendat. Dar in momentul de fata, balanta de forte este nedecisa. Dar daca se va ajunge la referendum, dupa cum o arata toate sondajele, presedintele Basescu va castiga la un scor mare, de cel putin 70%, si va iesi intarit din aceasta incercare. Va dobandi o legitimitate transpartinica, pe care nu o are acum, caci a fost ales doar de votantii Aliantei Da si de o foarte mica parte dintre cei care au preferat alta formatiune. Castigator la referendum, d-l Basescu va avea legitimitatea celui votat, si de catre adversarii Aliantei Da. Practic, isi va zdrobi adversarii. Liderii partidelor care il ataca pe d-l Basescu vor primi o grea lovitura de credibilitate. Ei nu vor mai avea autoritate, mai ales ca acum fac tot posibilul pentru a se compromite.
"Pnl si Pd ar trebui sa faca orice pentru a mentine o relatie normala si sanatoasa"
- Poate ca cel mai dramatic aspect al razboiului biletelului este ruperea Aliantei Da. Pd a marcat momentul despartirii de Pnl, anuntand ca va avea liste proprii in alegerile pentru Parlamentul European. Putea fi evitata despartirea?
- Cred ca da. E pacat ca ea s-a produs. In ciuda declaratiilor belicoase pe care le fac liderii celor doua partide, n-au cum sa gaseasca parteneri mai buni. Cu toate lucrurile care-i despart, Tariceanu si Basescu au facut programul de guvernare impreuna, au cateva puncte comune si au avut si succese comune. Or, sa se inteleaga mai bine premierul sau presedintele tarii cu d-nii Voiculescu, Vadim Tudor sau Geoana? Nu cred. Isi anuleaza singuri rezultatele bune obtinute pana acum. Daca isi intorc spatele la nesfarsit, or sa ajunga la Gigi Becali. Atunci sa-i vad cum se descurca, fiindca Becali chiar nu respecta nici o regula. Pnl si Pd ar trebui sa faca orice pentru a mentine o relatie normala si sanatoasa. Astfel ar putea sa aiba o guvernare buna si sa demonstreze ca exista alternativa la Fsn (Psd). Au realizat integrarea la termen si in mod nesperat, au obtinut o semnificativa crestere economica, au scazut somajul, au intarit leul, au condamnat comunismul, au dat arhivele Securitatii, au facut ca Justitia sa inceapa sa functioneze... Aveau toate sansele sa guverneze decent si sa stabilizeze scena politica pe doua directii: centru-stanga si centru-dreapta. Din pacate, spectrul politic se imparte astazi altfel: o coalitie antiprezidentiala si una antiguvernamentala.
- Poate ca Traian Basescu si Pd considera ca nu mai au nevoie de Pnl si ca pot sa se mentina la guvernare alaturi de partidul nou-nascut Pld, adus in Parlament pe calea alegerilor anticipate. Este un plan viabil?
- In mod sigur isi fac aceasta socoteala. Intrebarea mea este: cat o sa putem continua cu creatii artificiale? Pld este o copie pirat a Pnl, caruia vrea sa-i ia locul in patul Aliantei Da. Deci, Alianta a murit, traiasca Alianta! Pld s-ar putea sa depaseasca pragul electoral, cum s-ar putea sa se uneasca si cu Pd. Dar practica in sine nu e democratica. In felul acesta este incurajata orice dizidenta si ne vom trezi cu mai multe clone decat originalele. Nu e o chestie sanatoasa. Samanta autentica a Aliantei Da este compromisa si oricat s-ar incerca altoirea Pd cu Pld, nu va mai fi acelasi lucru. Oricum, liderii partidelor Aliantei si-au aruncat singuri in aer credibilitatea. In razboiul asta fratricid si-au spus lucruri grele si au scos la iveala fapte care nu-i onoreaza. Ma intreb daca merita tara asta doi ani de nebunie, doar pentru ca d-l Stolojan sa redevina, eventual, prim-ministru? In plus, daca ar fi fost unul mai capabil, mai treaca-mearga, dar d-l Stolojan este mediocru. A dovedit-o in 1992. D-l Basescu se plange, si pe buna dreptate, ca aceasta guvernare e mediocra. Toata clasa politica romaneasca este mediocra, dar bine ca nu e submediocra. Insa, vrea d-l Basescu sa obtina performanta punandu-l premier pe d-l Stolojan, care este statuia mediocritatii?
"Monica Macovei este vanata la fel ca d-l Basescu, pentru ca
impreuna au deranjat "sistemul ticalosit""
- In orice razboi sunt si victime colaterale. Sebastian Bodu de la Fisc a fost demis, parca in semn de razbunare. Acum se cere capul Monicai Macovei, ministrul Justitiei, care a deranjat liderii Psd, dar si pe cei ai Pnl. Va fi ea o victima a razboiului dintre palatele Victoriei si Cotroceni?
- D-na Monica Macovei este, ca sa zic asa, o parte componenta a acestui razboi. Atacul asupra d-nei Macovei este un indicator ca actiunea contra d-lui Basescu este una revansarda. Presedintele a vrut sa curete societatea romaneasca, iar d-na Macovei este considerata un personaj-cheie al acestui demers prezidential impotriva sistemului. Acum Monica Macovei este vanata la fel ca d-l Basescu, pentru ca impreuna au deranjat "sistemul ticalosit". Interesant este ca nu o pateste cel care incalca legea, ci acela care se opune incalcarii ei. In cazul doamnei Macovei, domnia sa nu a cedat interventiei premierului Tariceanu in cazul Patriciu, iar acum este amenintata cu pierderea locului din guvern. Ca si in cazul "biletelului", in care nu este tras la raspundere cel care a intervenit, adica d-l Tariceanu, ci acela care a respins interventia, presedintele Basescu.