Ingrediente (pentru 4 persoane): 250 g cartofi fainosi, 1 tulpina telina, 300 ml zeama concentrata de vita, 300 ml lapte, 10 g unt, 1 tulpina mare de praz curatata si tocata, 1/2 lingura faina, 2 linguri patrunjel verde tocat, sare, piper negru macinat. Ca garnitura: 2 felii de paine, 50 g unt sau 50 g bacon, 1 lingura unt.
Mod de preparare:
Se curata cartofii si se taie felii subtiri. Telina curatata si spalata se taie marunt.
Se pun legumele intr-o oala, se acopera cu zeama de carne si laptele si se pun sa fiarba, cu capac (pe jumatate oala), ca sa nu se evapore zeama. Se fierb la foc mic 40 de minute, pana ce se inmoaie bine.
Intre timp, se prepara garniturile. Se indeparteaza coaja de paine si se taie feliile cubulete mici. Se prajesc in untul topit, pana ce se rumenesc, dupa care se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta sau se prajeste baconul taiat bucatele (circa 3-4 minute) si se lasa sa se scurga.
Se trec legumele impreuna cu zeama prin sita si se pune supa deoparte.
Se clateste oala, se pun sa se topeasca 10 g unt si se caleste prazul aproximativ 4-5 minute.
Se presara peste el faina, se lasa doua minute sa se rumeneasca si se stinge rantasul cu supa turnata putin cate putin, amestecand incontinuu ca sa nu se faca cocoloase.
Se gusta supa de sare si piper si se serveste cu crutoane sau cu baconul rumenit.
Salata de cartofi cu hrean
Ingrediente (pentru 4 persoane): 750 g cartofi, 250 ml maioneza, 4 linguri hrean ras, 2 linguri ceapa tocata, 1-2 linguri patrunjel verde tocat, sare, piper negru macinat, zeama de lamaie, 2 felii bacon taiat bucatele si prajit.
Mod de preparare:
Se fierb cartofii cu coaja cu tot - circa 15 minute - in apa cu sare, se scurg, se lasa sa se raceasca, se curata, se taie bucatele si se pun intr-un castron.
In alt castron, se amesteca maioneza, hreanul, ceapa si patrunjelul.
Se amesteca maioneza cu cartofi, se gusta de sare si piper si se pun la rece pana cand se servesc.
Se mai gusta o data salata - eventual se mai adauga putina zeama de lamaie si se presara peste ea baconul prajit.
Placinta picanta cu cartofi
Ingrediente: 1,2 kg cartofi fainosi, 1 ceapa verde tocata marunt, sare, piper negru macinat, 25 g unt, 2 linguri ulei de masline, 1 lingura codite de ceapa verde taiata rondele.
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 200gr.C.
Se spala bine cartofii si se coc circa o ora, pana ce s-au patruns.
Se curata de coaja si se pun intr-un castron mare.
Se zdrobesc cartofii cu furculita, se amesteca cu ceapa, se sareaza si se pipereaza.
Se incing intr-o tigaie mare de fonta untul si uleiul, se adauga cartofii si se netezesc cu o lingura. Se prajesc, la foc mic, circa 30 de minute, clatinand din timp in timp tigaia, ca sa nu se prinda de fund si de margini.
Dupa ce s-au rumenit dedesubt, se rastoarna cartofii pe un platou incins, se garnisesc cu rondele de codite de ceapa si se servesc imediat.
Cartofi cu boia dulce
Ingrediente: 500 g cartofi, 50 g unt, 1 ceapa mica tocata marunt, 1 lingurita boia dulce, sare, piper negru macinat, 1 lingura codite de ceapa verde taiate rondele.
Mod de preparare:
Se curata cartofii de coaja, se taie cuburi si se zvanta cu hartie absorbanta.
Se-ncinge untul intr-un tuci, se dunstuieste ceapa circa 5 minute, se adauga boiaua si se dunstuieste si ea inca un minut.
Se adauga cartofii si se prajesc 1-2 minute la foc iute, amestecand incontinuu. Se condimenteaza cu sare si piper.
Se acopera cu un capac, se face focul mai mic si se lasa sa fiarba incet, pana ce se inmoaie (circa 8-10 minute) dar sa nu se zdrobeasca. Din timp in timp, se clatina cratita, ca sa nu se prinda de fund.
Se rastoarna cartofii pe un platou incins, se presara cu rondele de codite de ceapa si se servesc fierbinti.
Dulciuri
Sufle de ciocolata cu rom
Ingrediente (pentru 4 persoane): unt si zahar pentru forma, 3 oua mari (separate albusurile si galbenusurile). Inca un albus mare, 1 priza sare, 6 linguri zahar pudra, 2 linguri faina, 275 ml lapte, 50 g ciocolata rasa, 2 linguri rom. Pentru sos: 2 linguri malai, 350 ml lapte, 1 lingurita esenta de vanilie, 2 galbenusuri mari, 4 linguri zahar, 2 linguri rom.
Mod de preparare: Pentru sos -
Se amesteca malaiul cu putin lapte intr-o craticioara. Restul de lapte se pune pe foc cu esenta de vanilie, si cand da in clocot, se incorporeaza malaiul cu lapte.
Se freaca bine galbenusurile cu zaharul, pana ce devin spumoase si se deschid la culoare. Se incorporeaza laptele clocotit si se pun la rece.
Se toarna romul in sosul racit si se pune sosul din nou la rece. Pentru compozitie -
Se unge o forma de sufleu (de 1 l) cu unt (mai gros), se presara cu zahar si se incinge cuptorul la 220gr..
Se pun galbenusurile intr-o cratita si se amesteca. Se adauga zaharul pudra si se bat cu telul pana ce compozitia devine neteda. Se incorporeaza faina, amestecand intruna, pana ce se incheaga aluatul.
Intr-un alt vas, se pune laptele la fiert, se ia de pe foc si se toarna putin cate putin peste aluat.
Se pune pe foc sa se ingroase, pana ce da in cocot. Se ia de pe foc, se adauga ciocolata si romul, se amesteca bine si se rastoarna intr-un castron.
In alt castron se bat spuma cele 4 albusuri cu sarea, si se incorporeaza in crema fierbinte.
Se toarna compozitia in forma, se netezeste la suprafata, se coace 20-25 de minute. Se toarna peste ea sosul de rom rece si se serveste imediat.