Strabunica avea dreptate!
Stiinta confirma leacurile babesti
Dupa ce, decenii la rand, medicina populara a fost ridiculizata si pusa la colt, mediile stiintifice incep sa-i recunoasca importanta. Victoria, mereu amanata, a antibioticelor in razboiul cu virusurile gripale ii face pe zeii medicamentelor sa traga cu coada ochiului catre prisnitele si cataplasmele strabunicii. Asa se face ca si revistele occidentale, atat de potrivnice naturismului, si-au deschis paginile acum, pentru... leacuri babesti. N-aduce anul ce-aduce ceasul! Retetele pe care le prezentam fac parte dintr-o lunga lista de leacuri babesti cu valoare recunoscuta... "stiintific".
Bronsita
Aplicatii cu ceara de albine
Aplicatiile cu ceara de albine incalzita au actiune antibacteriana si expectoranta, calmeaza tusea si durerile.
Modul de utilizare: Inmuiati o panza de bumbac in ceara topita si lasati-o sa se raceasca. Veti obtine o placa. Incalziti-o usor cu uscatorul de par, asezati-o pe piept si, pentru a pastra caldura un timp mai indelungat, acoperiti-o cu pernite umplute cu graunte de alac ori samburi de cirese.
Riscuri si efecte secundare: Ca sa nu se absoarba prin piele eventuale reziduuri chimice, folositi numai ceara din productia controlata, ecologica. O gasiti fie in magazinele naturiste, fie la apicultorii ce respecta regulile productiei biologice.
Cataplasma cu branza de vaci
Remediul se recomanda contra tusei si bronsitei. Ajuta la fluidizarea flegmei si usurarea expectoratiei, avand totodata un efect dezinflamator.
Mod de utilizare: Branza se scurge bine de zer, apoi se intinde un strat de un centimetru grosime (la temperatura camerei) pe mijlocul unei panze (care poate fi, de pilda, un servet de bucatarie), iar marginile ramase libere se indoaie deasupra. Se pune pe piept si se lasa sa actioneze o ora sau doua. Daca inflamatia e severa, branza se incalzeste repede. In acest caz, schimbati-o o data sau de doua ori, dupa cum este nevoie.
Compresa cu lavanda
Compresele cu ulei de lavanda activeaza circulatia la nivelul bronhiilor, usureaza expectoratia si fluidizeaza secretiile. Remediul se poate folosi si la copiii mici, de la varsta de sase luni, cu conditia ca panza imbibata in ulei volatil sa fie invelita intr-o folie de aluminiu.
Mod de utilizare: Diluati uleiul de lavanda cu ulei de floarea-soarelui, in proportie de unu la zece. Picurati cinci pana la sapte mililitri (una-doua lingurite) din acest amestec pe suprafata unui servet (mai ales la copiii mici, doza nu trebuie depasita). Introduceti servetul intr-o punga de plastic si puneti-l sa se incalzeasca intre doua sticle cu apa calda. Pe urma scoateti-l din punga si stati cu el pe piept toata noaptea.
Cinci sfaturi pentru comprese si cataplasme
Ele actioneaza cel mai bine, daca in tot timpul procedurii veti ramane culcati si destinsi.
Dupa indepartarea lor, odihniti-va inca minimum o jumatate de ora.
Nu le acoperiti niciodata cu o folie de plastic.
Nu puneti comprese si cataplasme reci pe pielea rece. Incalziti-o in prealabil.
Nu aplicati comprese si cataplasme pe stomacul gol. Dar nici nu mancati, nu fumati si nu beti cafea in timpul procedurii, nici imediat inainte sau dupa.
Tulburari De Somn
Sosete ude sau bai la picioare cu faina de mustar
Cu cat avem picioarele mai reci, cu atat ne va fi mai greu sa adormim, se arata intr-un studiu efectuat la Clinica universitara de psihiatrie din Basel. In consecinta, o baie calda la picioare, pe langa faptul ca ne relaxeaza, combate si tulburarile somnului. Acelasi rezultat se poate obtine si cu o pereche de sosete ude, leacul traditional al lui Kneipp. La inceput ele ingusteaza vasele de sange, insa dupa 20-30 de minute le dilata, producand o senzatie de caldura.
Mod de utilizare:
Sosete ude - Incalziti-va picioarele intr-un lighean cu apa calda. Inmuiati o pereche de sosete in apa rece, stoarceti-le si trageti-le in picioare. Mai puneti peste ele si niste sosete calduroase de lana.
Baia la picioare cu faina de mustar - Amestecati doua linguri de faina de mustar intr-o galeata cu apa fierbinte, tineti picioarele in ea cam zece minute si dupa aceea spalati-le cu apa calda.
Riscuri si efecte secundare: Intrebuintata imprudent, faina de mustar poate provoca arsuri pe piele. Nu prelungiti baia mai mult de 15 minute, iar daca observati ca pielea s-a inrosit, intrerupeti pe loc procedura. Baile cu faina de mustar sunt contraindicate atunci cand aveti leziuni pe laba piciorului sau pe gambe.
Raceala
Ceai din flori de soc
Deja Hipocrate a descris actiunea terapeutica a socului, iar in Evul Mediu, Hildegard von Bingen i-a pretuit si ea puterea tamaduitoare. Medicina naturista cunoaste numeroase intrebuintari ale socului (respectiv, ale malinului negru). Rezultate bune s-au obtinut cu ceaiul preparat din flori de soc in tratarea racelilor. Uleiurile eterice continute in aceste flori au actiune dezinflamatoare si expectoranta.
Mod de utilizare: Se toarna circa 150 mililitri de apa in clocot peste doua lingurite de flori, se lasa cinci minute sa infuzeze si apoi se strecoara. Se bea de mai multe ori in cursul zilei. Mai ales in a doua jumatate, se recomanda o cana sau doua, cat mai fierbinte.
Supa de gaina
Medicul internist Stephen Rennard si colegii sai de la Nebraska Medical Center au organizat un experiment in laborator, pentru a verifica daca supa de gaina isi justifica reputatia de principal leac traditional contra racelii in America. Ei au pregatit o supa dupa reteta primita de la bunica unuia dintre cercetatori si au urmarit efectul intr-o eprubeta. Au constatat o reducere a mobilitatii anumitor globule albe din sange, care sunt responsabile pentru unele simptome ale racelii, cum ar fi inflamarea mucoaselor. Desigur ca observatiile facute in laborator nu constituie o dovada ca supa ar avea o actiune similara in organismul uman. Totusi, milioanele de bunici au dreptate - o supa fierbinte ne face bine cand suntem raciti.
Mod de utilizare: Se pune o gaina in apa rece si se da intr-un clocot, dupa care se lasa sa fiarba la foc mic minimum doua ore si jumatate. Timpul indelungat de fierbere este o conditie indispensabila a eficacitatii terapeutice, probabil ca numai in acest mod pot fi extrase din gaina substantele active. Celelalte ingrediente sunt importante pentru gust, nu insa si pentru efectul supei. Mancati o farfurie sau doua, cat de fierbinte se poate.
Riscuri si efecte secundare: Atentie cu supa fierbinte, daca va doare gatul.
Ceai de ceapa
Zeama de ceapa actioneaza impotriva germenilor patogeni ca un antibiotic natural, datorita aliinei, o substanta care, in contact cu oxigenul, se transforma in alicina.
Reteta: Taiati marunt o ceapa si fierbeti-o aproximativ cinci minute, strecurati fiertura si lasati-o sa se raceasca pana la temperatura la care o puteti bea. Apoi indulciti ceaiul cu putina miere si beti-l cu inghitituri mici. Dupa asta, bagati-va in pat si transpirati.
Riscuri si efecte secundare: Ceapa poate reduce glicemia. De aceea, atunci cand apeleaza la acest remediu, diabeticii trebuie sa-si controleze glicemia si sa-si modifice corespunzator medicatia antidiabetica, daca este cazul.
Amigdalita Cu Temperatura
Compresa rece cu lamaie
Ajuta in amigdalitele cu temperatura, in special la copii.
Mod de utilizare: Se amesteca o lingura de zeama de lamaie intr-un sfert de litru de apa. Se inmoaie un servet, se preseaza usor pentru a indeparta surplusul de lichid si se aseaza in jurul gatului. Se lasa sa actioneze cam o ora. Dupa aceea, zona gatului se va tine la caldura.
Riscuri si efecte secundare: Daca pielea se irita si apar mancarimi, scoateti imediat compresa.
Dureri In Gat
Cataplasma cu cartofi
Cataplasmele cu cartofi dezinflameaza si calmeaza durerile.
Mod de utilizare: 500 grame de cartofi se fierb bine in coaja, dupa care se pun intr-un servet sau un saculet de in si se zdrobesc. Pentru a evita arsurile, se infasoara mai intai gatul intr-un prosop, iar cartofii se aseaza deasupra. Se lasa sa actioneze pana cand cartofii s-au racit.
Infectii Urinare
Suc de merisor
Dintr-un studiu realizat la Universitatea Oulu din Finlanda, reiese ca sucul de merisor, baut cu regularitate, reduce cu 50% frecventa infectiilor urinare la femei. Se presupune ca ar scadea capacitatea bacteriilor de a se fixa in peretele vezicii urinare.
Mod de utilizare: Se ia cate o lingura de suc de merisor, de trei ori pe zi.
Tuse, Afectiuni Ale Cailor Respiratorii
Inhalatii
Inhalatiile cu aburi fierbinti au mai multe efecte benefice. In functie de ceea ce punem in apa, ele au actiune sudorifica (musetel), antiinflamatoare (musetel, salvie), expectoranta (cimbru, mirt), bactericida (cimbru, salvie, musetel) sau antispastica la nivelul bronhiilor (cimbru).
Mod de utilizare: Se pune intr-un castron un pumn de plante uscate, la alegere - flori de musetel, cimbru, salvie sau mirt -, si se toarna deasupra apa clocotita, dupa care se lasa cateva minute sa infuzeze. Apoi se acopera capul si castronul cu un prosop mare si se inspira aburii.
Riscuri si efecte secundare: Atentie la posibilele alergii la plantele medicinale amintite. Nu se recomanda in timpul graviditatii si in perioada de alaptare, deoarece substantele continute in aceste plante trec in sange, respectiv in laptele mamei, si de acolo pot patrunde in organismul copilului, declansand eventuale reactii alergice, perturbari ale ritmului cardiac si ale respiratiei. Sunt contraindicate pentru copiii mai mici de trei ani.
Dureri Articulare La Genunchi
Cataplasma cu seminte de schinduf
Intrebuintate extern, semintele de schinduf au actiune antiinflamatoare si analgezica.
Mod de utilizare: 50 grame de seminte de schinduf se fierb cinci minute intr-un sfert de litru de apa. Se obtine un terci, care se intinde pe o panza de in. Il puteti folosi, dupa cum doriti, atat fierbinte, cat si rece. Daca simtiti nevoia de caldura - cum se intampla in cazul artrozei -, puneti cataplasma in jurul genunchiului cat de fierbinte o puteti suporta. Daca insa aveti o senzatie de fierbinteala in genunchi - ca, de pilda, la artrita -, folositi cataplasma rece. Pentru aceasta, lasati mai intai terciul sa se raceasca la temperatura camerei, apoi tineti un timp cataplasma in frigider (nu in congelator).
Riscuri si efecte secundare: Indepartati imediat cataplasma, daca vi se irita pielea si apar mancarimi sau usturimi.
Dureri De Cap
Presopunctura cu ulei de menta
Presopunctura face parte din metodele terapeutice ale medicinei traditionale chineze. Combinata cu intrebuintarea uleiului de menta sau a balsamului aromat, ea poate fi un mijloc eficace de combatere a durerilor de cap. Studiile au demonstrat ca ambele remedii, aplicate pe tample si intre sprancene, pot diminua durerile de cap cauzate de stres.
Mod de utilizare: Ungeti degetele aratatoare si mijlocii cu putin ulei de menta ori balsam. Apoi masati-va ambele tample cu miscari circulare, apasand usor, timp de unul pana la cinci minute, dupa care va spalati bine degetele.
Riscuri si efecte secundare: Evitati ca ochii si mucoasele sa vina in contact cu uleiul eteric. Nu folositi uleiul sau balsamul la sugari si copii mici, deoarece la aceasta varsta inspirarea vaporilor si a mirosurilor puternice poate declansa stari similare cu cele astmatice.
Neplaceri Gastro-Intestinale
Menta are o actiune antispastica asupra tractului gastrointestinal si stimuleaza secretia de bila.
Mod de utilizare: Turnati cam 150 mililitri de apa clocotita peste o lingura (1,5 grame) de frunze de menta proaspete sau uscate, lasati sa infuzeze 10-15 minute si strecurati. Se beau doua-trei cani, repartizate pe toata durata zilei.
Riscuri si efecte secundare: Cardiacii sunt sfatuiti sa nu depaseasca in nici un caz cantitatea indicata, de doua sau trei cani zilnic.
Otita Medie
Saculet cu ceapa
Remediul se recomanda indeosebi copiilor cu otita medie.
Mod de utilizare: Taiati ceapa marunt, apoi infasurati-o intr-o panza si striviti-o, pana cand lasa zeama. Puneti saculetul pentru doua-trei ore pe urechea bolnava. Daca pungulita va fi incalzita putin, efectul va fi si mai puternic.
Riscuri si efecte secundare: Limitati-va la aplicarea externa. Medicii va avertizeaza sa nu picurati zeama de ceapa direct in ureche.
Sinuzita
Clatirea nasului
Sarea retine apa si ajuta la dezinflamarea mucoaselor nazale. S-a dovedit ca clatirea nasului cu apa sarata contribuie la prevenirea si tratarea sinuzitei.
Mod de utilizare: Dizolvati 9 grame de sare marina intr-un litru de apa fiarta si clatiti-va nasul cu ea, de trei-patru ori pe zi. In acelasi timp, beti multe lichide.
Exista un dus special pentru nas, insa clatirea se poate face la fel de bine si cu un pai, in felul urmator: se introduce paiul intr-o nara, cealalta se inchide, apasand cu degetul, apoi se trage apa pe nas, de doua-trei ori. Se repeta operatiunea si pe a doua nara. La primele incercari, se poate intampla ca apa sarata sa patrunda in faringe, ceea ce este foarte neplacut, insa cu putin exercitiu veti reusi din ce in ce mai bine si, dupa ce veti fi constatat efectul, nu va vor mai deranja micile necazuri colaterale.
Cataplasma cu ghimbir, faina de mustar sau hrean
Cataplasmele calde si umede cu ghimbir, faina de mustar sau hrean activeaza circulatia locala la nivelul sinusurilor si au un efect de eliminare a secretiilor la bolnavii de sinuzita.
Mod de utilizare: Presarati pe un servetel de hartie un pumn de boabe de mustar macinate si asezati-l pe un servet de bucatarie. Impaturiti servetul si turnati peste el apa fierbinte, pana se inmoaie bine. In locul fainii de mustar puteti folosi hrean ori ghimbir ras. Ungeti-va nasul si obrajii cu o crema, apoi puneti servetul cat mai cald pe zona nasului, acoperindu-l cu un prosop plusat. Tineti cataplasma pana simtiti ca v-ati incalzit. O inrosire moderata a pielii nu trebuie sa va alarmeze, ea este chiar de dorit.
Riscuri si efecte secundare: Protejati-va neaparat ochii, eventual acoperindu-i cu comprese umede. Aplicarea necorespunzatoare a cataplasmei poate provoca arsuri pe piele. De aceea este bine s-o scoateti dupa cinci sau zece minute.
Nefrita Si Cistita
Ceai de splinuta
Infuzia de splinuta are o actiune antimicrobiana, combate inflamatiile si stimuleaza functiile renale.
Mod de utilizare: Turnati 150 mililitri de apa clocotita peste 3 pana la 5 grame de splinuta si lasati sa infuzeze doua minute. Se bea de trei ori pe zi cate o cana.
Riscuri si efecte secundare: In timpul curei nu beti cafea sau ceai negru, fiindca ele va irita rinichii si vezica urinara.
Macerat din frunze de strugurii-ursului
Frunzele de strugurii-ursului au actiune antibacteriana, dar sunt mai putin eficiente atunci cand urina este acida, deoarece arbutina continuta in ele are nevoie de un mediu alcalin, pentru a se descompune in zahar si hidrochinona, aceasta din urma fiind substanta bactericida. Va puteti determina gradul de aciditate al urinei cu ajutorul unei hartii indicatoare de pH. Daca valoarea pH-ului este mai mica de sapte, urina se considera acida.
Mod de utilizare: Peste o lingurita sau doua de frunze de strugurii-ursului se toarna un sfert de litru de apa si se lasa la macerat intre 12 si 24 de ore. Nu fierbeti, pentru ca temperatura ridicata face sa treaca in apa tananti si substante aperitiv-amare, care sunt iritante. Amestecati din cand in cand. La sfarsit, strecurati si incalziti putin. Se beau doua-trei cani zilnic.
Riscuri si efecte secundare: Iritarea mucoasei gastrice. Nu folositi maceratul mai mult de o saptamana si maximum de cinci ori pe an. Nu se administreaza in timpul sarcinii si in perioada de alaptare, nici la copiii sub 12 ani. N-ar trebui sa-l ia nici bolnavii de inima, deoarece el amplifica actiunea glicozidelor. Acestea sunt substantele active din medicamentele cu care se trateaza insuficienta cardiaca. Pacientilor respectivi maceratul le poate provoca aritmii.
Greturi
Presopunctura
Stimularea punctului (numit Pericard 6) dintre cele doua tendoane flexoare ale degetelor, ce pot fi palpate pe antebrat, reduce greturile si senzatiile de voma. Desi nu s-a gasit o explicatie medicala, studiile atesta eficacitatea procedurii contra greturilor din timpul sarcinii, ca si a celor postoperatorii.
Mod de utilizare: Punctul se afla cam la trei degete mai sus de incheietura mainii, pe partea interioara a antebratului. Gasiti-l si stimulati-l cu o apasare usoara a degetului.
Piele Uscata
Baie cu lapte si ulei
Baia curata portiunile de piele aspra, care apoi nu mai ustura si se vindeca mai repede.
Mod de utilizare: Amestecati un litru de lapte cu o cana de ulei alimentar si turnati-le in apa din cada.
Ulei de migdale si lamaie
Mod de utilizare: Combinati aproximativ 50 mililitri de ulei de migdale cu o lingurita de zeama de lamaie. Dupa baie, masati-va cu acest amestec pielea inca umeda.
Constipatie
Seminte de patlagina
In Italia, semintele de patlagina sunt tot atat de cunoscute drept remediu impotriva constipatiei, ca semintele de in la noi. Ele contin mucilagii care, in contact cu apa, isi maresc mult volumul. Ajunse in intestin, inmoaie materiile fecale si le fac mai voluminoase.
Mod de utilizare: Inghititi cate o lingurita (cam cinci grame) de seminte de patlagina, minimum o data si maximum de trei ori pe zi, cu unul sau doua pahare de apa. Consumati multe lichide pe toata durata zilei.
Riscuri si efecte secundare: Contraindicate copiilor sub 12 ani si persoanelor cu alergie la semintele de patlagina, celor cu obstructii de tranzit intestinal, precum si cu forme grave de diabet.