Hameiul

Ilie Tudor
Hameiul . (Humulus lupulus). "Imigrant" venit din Orientul apropiat, aduce cu el si "calmul" de-acolo: relaxare, somn bun, dar si echilibrul problemelor sexuale.

Demult, in satele de campie, hameiul facea parte din jocurile copiilor. Primavara, cand rasar din pamant, tulpinile acoperite cu perisori firavi si incarligati par sa aiba un singur tel: sa gaseasca un suport cat mai apropiat, pe care sa se catere tot mai sus, spre lumina. Iar daca atunci cand ating o inaltime de aproape un metru, in apropierea lor se infige o prajina de lemn, planta reactioneaza fara intarziere: se intinde spre suport din toate puterile, facand prin aer acrobatii. Dar spectacolul este abia la inceput. Daca suportul se muta in partea opusa, planta se reorienteaza in spatiu, se rasuceste si in cateva ore se incolaceste pe arac. Un simt al orientarii atat de prodigios nu putea sa nu nasca povesti. Oare hameiul este o planta cu ochi? Asa se explica de ce in vechime, oamenii credeau ca hameiul e pazit de zane si spiridusi, ca hipnotizeaza si te face sa dormi? S-ar putea. Din multiplele insusiri medicinale ale plantei cea mai importanta este puterea ei de a induce somnul si echilibrul senzorial.

Denumirea

Numele latin al hameiului, humulus, vine de la humus, adica pamant, si asta pentru ca ii place la nebunie pamantul umed. Iar lupulus, care inseamna lupisor, exprima, de fapt, felul cum "ataca" el alte plante - exact ca un lup -, incolacindu-se pe ele.

Ce folosim de la hamei

De la hamei se folosesc florile femele, care au forma unor mici conuri de culoare verde, cu un miros specific, usor amarui, dat de uleiurile volatile pe care le contin. Asa-numitele "conuri de hamei" se recolteaza de pe plantatii speciale, iar la noi in tara le gasim in magazinele de tip Plafar sub forma de ceai. Pentru a avea valoarea terapeutica maxima, florile de hamei trebuie sa-si pastreze culoarea verzuie si dupa uscare, sa aiba un miros puternic si sa nu prezinte brunificatii.

Preparate pe baza de hamei

Pulberea

Se obtine prin macinare cat mai fina cu rasnita electrica de cafea. Depozitarea pulberii de hamei se face in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maximum 2 saptamani (deoarece uleiurile sale volatile se evapora foarte rapid). De regula, se administreaza de 3-4 ori pe zi cate o lingurita rasa de pulbere de hamei, pe stomacul gol.

Extractul hidroalcoolic (tinctura)

Se pun intr-un borcan cu filet 20 de linguri de pulbere de hamei, peste care se adauga doua cani (500 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de doua saptamani, intr-un loc calduros, dupa care se filtreaza prin tifon, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza de patru ori pe zi, cate o lingurita diluata in putina apa.

Infuzia combinata

Se pun la macerat 2-3 linguri de hamei maruntit in jumatate de litru de apa, vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in alta jumatate de litru de apa, vreme de cinci minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ un litru de preparat, care se foloseste intern (1-3 cani pe zi).

Baia terapeutica

Se fac bai partiale cu un extract de hamei, obtinut astfel: 6 linguri de conulete se pun la macerat in 2 litri de apa, la temperatura camerei, vreme de 8-10 ore (de dimineata pana dupa-amiaza). Preparatul se strecoara, maceratul rezultat punandu-se deoparte, in timp ce planta ramasa se pune in alti 2 litri de apa clocotita si se lasa sa stea acoperita pana se raceste, dupa care se filtreaza. In final, se combina cele doua preparate (maceratul si infuzia racita), obtinandu-se aproximativ 4 litri de preparat, care se folosesc pentru bai.

Uleiul de hamei

Este un leac folosit frecvent in medicina populara din Boemia si Bavaria, unde era considerat un adevarat elixir de sanatate si frumusete. Se pun intr-un borcan cu filet 15 linguri de pulbere de hamei, peste care se adauga jumatate de litru de ulei de floarea-soarelui sau de masline. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de doua saptamani, dupa care se filtreaza, iar preparatul rezultat se pune intr-o sticla inchisa la culoare. Se foloseste extern, contra nevralgiilor, contra durerilor de cap si, mai ales, pentru intretinerea si infrumusetarea pielii, pe timpul sezonului rece.

Hameiul si diferitele tulburari emotionale

Un studiu foarte amanuntit, despre folosirea hameiului in medicina traditionala asiatica si europeana, arata ca in toate tarile unde creste aceasta planta, ea este folosita cu prioritate drept calmant psihic. In Ayurveda, medicina traditionala indiana, hameiul este folosit contra starilor de neliniste si de anxietate, in China - contra insomniei si a nervozitatii, in Europa centrala si de est - pentru diferitele tulburari emotionale legate de pubertate si de maturizarea sexuala. Studii recente arata ca, intr-adevar, efectele sedative ale conurilor de hamei sunt pe cat de puternice, pe atat de bine tolerate de organism. Ca atare, hameiul este o speranta in tratarea anxietatii si a diferitelor sale complicatii (atacuri de panica, fobii, tulburari de somn etc.), a starilor de iritabilitate psihica si de hiperexcitabilitate nervoasa care apar pe fond de stres. Pentru tratarea acestor probleme se administreaza hameiul sub forma de pulbere, din care se ia cate o lingurita de 3-4 ori pe zi, in cure de o luna, cu zece zile de pauza.

Hameiul si somnul

Mai multe studii clinice arata ca hameiul, mai ales in asociere cu valeriana, este printre cele mai puternice si nenocive medicamente contra diferitelor forme de insomnie. Un experiment foarte amplu si meticulos realizat pe pacienti in Germania (tara cu cea mai mare traditie in studierea si utilizarea hameiului) a comparat efectele unui medicament de sinteza folosit frecvent contra insomniei (benzodiazepina), cu combinatia de valeriana si hamei, cele doua tipuri de remedii fiind administrate vreme de doua saptamani, in paralel, la doua grupe de pacienti cu insomnii puternice. Rezultatele studiului au fost mai mult decat incurajatoare: combinatia de hamei si valeriana are efecte comparabile, daca nu mai puternice, ca benzodiazepina, insa produsul natural are cu 80-90% mai putine efecte secundare fata de medicamentul de sinteza. Se administreaza seara 1-2 lingurite de combinatie, in proportii egale, de tinctura de conuri de hamei si de radacina de valeriana. Este un remediu foarte eficient pentru cei care adorm foarte greu, care se trezesc la putin timp dupa ce au adormit sau care au un somn agitat si neodihnitor.

Hameiul si reumatismul

Hameiul actioneaza ca un puternic antiinflamator articular, comparabil cu unele medicamente de sinteza utilizate in tratamentul artritei. Practic, se considera ca hameiul e comparabil ca eficienta cu ibuprofenul - un antiinflamator de sinteza destul de nociv, folosit foarte frecvent in zilele noastre contra durerilor articulare. In cazul crizelor reumatice, se face o cura de 1-2 saptamani, timp in care se beau 3 cani pe zi de infuzie combinata de hamei. Pe langa efectul sau antiinflamator, hameiul actioneaza asupra sistemului nervos central, reducand senzatia de durere la bolnavii de reumatism.

Hameiul si menopauza

Cercetarile facute de medicul german H. Goetz in anul 1990 arata fara dubiu ca hameiul este printre cele mai puternice remedii cunoscute contra bufeurilor de caldura care apar la debutul menopauzei. De asemenea, are efecte de stabilizare a ritmului cardiac, reduce starile de nervozitate si de neliniste care apar in aceasta perioada. Dupa instalarea menopauzei, curele succesive cu hamei ajuta foarte mult la prevenirea osteoporozei, fiind un fitoestrogen extrem de eficient. Contra tuturor acestor tulburari de sanatate, se fac cure de 3 saptamani, cu o saptamana de pauza, cu infuzie combinata de hamei, din care se beau cate 3 cani pe zi, inaintea meselor principale.

Hameiul si tulburarile de dinamica sexuala

In medicina populara europeana, hameiul, alaturi de valeriana, este cel mai folosit remediu contra unui spectru larg de probleme sexuale. Cura cu hamei si-a dovedit eficienta in cazul hiperexcitabilitatii sexuale, atat la barbati, cat si la femei. La barbati, mai este folosit cu succes si contra polutiilor nocturne frecvente, contra tendintei de masturbare la adolescenti (si nu numai la ei), contra ejacularii precoce. Se administreaza sub forma de tinctura, cate 1-2 lingurite de trei ori pe zi, in cure de o luna, cu doua saptamani de pauza.

Hameiul si pubertatea

Hameiul este recomandat in tulburarile genitale si sexuale care apar mai ales la fete. Pentru ca uleiurile aromatice din conurile de hamei au proprietati estrogene si calmante, ele sunt recomandate pentru declansarea ciclului menstrual intarziat, pentru combaterea acneei, a unor probleme cum ar fi hirsutismul sau apetitul alimentar exagerat, precum si contra unor tulburari emotionale care pot aparea in aceasta perioada. Se administreaza sub forma de infuzie combinata, cate 2-3 cani pe zi, in cure de 3-4 saptamani.

Hameiul si bolile renale

Administrarea de infuzie de hamei, 1-2 cani pe zi, in cure de zece zile, stimuleaza activitatea rinichilor, impiedica formarea calculilor si recidiva infectiilor renale. In cazul colicilor renale care apar la eliminarea calculilor, se recomanda baile fierbinti de sezut cu extract de hamei. Anumite substante continute de conurile de hamei au un puternic efect antispastic si ajuta la dilatarea cailor de evacuare a calculilor renali.

Precautii si contraindicatii

Hameiul li se administreaza femeilor gravide cu prudenta si numai sub supravegherea medicului specialist. Este contraindicat in cazul barbatilor cu puternica tendinta de efeminare, care prezinta acumulari masive de tesut adipos, ginecomastie, celulita etc. De asemenea, baietilor aflati la varsta pubertatii sau a adolescentei, care prezinta supraponderalitate sau simptomele de efeminare anterior descrise, nu li se va administra hamei.

Hameiul si frumusetea

Pentru ingrijirea pielii iarna, se recomanda ca imediat dupa baie sa se faca un masaj cu ulei de hamei, pe toate zonele expuse la frig si unde apare tendinta de uscare. Uleiul protejeaza pielea de crapaturile si asprirea care apar la frig, o catifeleaza si ii pastreaza tonusul si elasticitatea.
Contra caderii parului, se face ultima clatire dupa spalarea pe cap cu extractul pentru baie din hamei, prezentat anterior. Este un tratament traditional foarte eficient pentru persoanele la care caderea parului se accentueaza pe fond de stres. De asemenea, se foloseste contra matretii si a diferitelor infectii care apar la nivelul pielii capului.

Atentie la bere, barbati!

Fiind un ingredient esential al berii, hameiul este, totodata, una din cele mai puternice substante hormonale naturale cu efecte... feminizante. In combinatie cu alte substante din bere, el determina aparitia unor efecte nedorite asupra activitatii fiziologice. Ceea ce la barbati se traduce prin ingrasare rapida, marirea proportiei de tesut cutanat, aparitia celulitei, scaderea fortei fizice, iar in timp - chiar scaderea potentei. Adica, exact simptomele ce apar la multi consumatori de bere invederati, care au aspectul unor bureti umflati.