Ingrediente (pentru 6 persoane): 250 g aluat de foitaj (foi pentru placinta), 500 g cartofi nesfaramiciosi, 2 cepe, 2 oua, 20 cl smantana subtire (frisca nebatuta), 250 g branza (de vaca si telemea amestecate), 2 linguri ulei de masline, sare, piper negru macinat.
Mod de preparare:
Fierbeti cartofii cu coaja, circa 20 de minute, in apa cu sare, scurgeti-i, curatati-i si taiati-i bucati.
Curatati ceapa, tocati-o marunt si caliti-o 2-3 minute in uleiul incins. Adaugati cartofii, sare si piper si lasati-i sa se prajeasca circa 5 minute, fara sa se rumeneasca. Luati-i de pe foc si lasati-i sa se raceasca.
Incingeti cuptorul la 200gr.. Intindeti aluatul intr-o forma pentru tarte cu diametrul de 26 cm si intepati-l cu furculita. Puneti peste aluat un strat de branza, macinati putin piper peste el si acoperiti-l cu un strat de cartofi si ceapa.
Bateti intr-un bol ouale cu smantana (sau frisca), gustati de sare si piper si turnati-le peste tarta. Presarati deasupra niste telemea rasa si dati tarta 25 de minute la cuptor. Serviti-o fierbinte, cu salata verde.
Varianta: Cartofii pot fi inlocuiti cu alte legume: dovlecei sau ciuperci calite in ulei de masline, andive si praz inabusite in unt etc. Legumele trebuie bine scurse si lasate sa se raceasca, inainte de a le intinde peste stratul de branza.
Fileuri de peste alb cu cartofi
Ingrediente (pentru 4-5 persoane): 600 g fileuri de peste (cod, merluciu, salau), 1 kg cartofi nesfaramiciosi, 2 cepe mici, 2 catei de usturoi, 1 legatura codite de ceapa verde, 1 tableta supa concentrata de legume, 80 g cascaval ras, 4 linguri ulei de masline, 2 lingurite boia dulce, sare, piper.
Mod de preparare:
Incingeti cuptorul la 210gr..
Diluati tableta de supa concentrata in 25 cl de apa calda.
Curatati ceapa si tocati-o marunt, curatati cartofii, spalati-i si taiati-i felii regulate.
Puneti intr-o cratita un strat de cartofi (jumatate din cantitate) impreuna cu ceapa si cu usturoiul curatat si acoperiti-l cu alt strat de cartofi. Turnati peste ei zeama de legume si 2 linguri de ulei (de sare si piper nu este nevoie, pentru ca zeama este deja condimentata), acoperiti-i cu o folie de aluminiu si lasati-i 25 de minute la cuptor, sa se patrunda. Indepartati folia.
Spalati si zvantati fileurile de peste, taiati-le bucati si asezati-le in cratita peste cartofi. Turnati deasupra uleiul ramas, condimentati cu sare, piper si boia, presarati cascaval deasupra si lasati mancarea sa fiarba inca 10 minute, in cuptorul incins.
Inainte de-a o servi, presarati deasupra coditele de ceapa verde taiate cu foarfeca (1 cm).
Pui cu masline
Ingrediente (pentru 4 persoane): 6 copane de pui, 100 g bacon taiat fasii, 400 g cartofi, 2 cepe, 2 catei de usturoi, 1 legatura verdeata, 100 g masline negre, 100 cl vin alb sec, 4 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare:
Inmuiati fasiile de bacon circa 1 minut in apa clocotita si lasati-le sa se scurga.
Curatati ceapa si tocati-o marunt. Piperati si sarati copanele de pui.
Incingeti intr-o cratita 2 linguri de ulei si prajiti - circa 5 minute - fasiile de bacon si ceapa tocata. Adaugati copanele, lasati-le sa se rumeneasca usor pe toate partile, turnati peste ele vinul si incorporati usturoiul curatat si presat si legatura de verdeata (intreaga). Lasati sa fiarba - cu capac - aproximativ 30 de minute.
Intre timp, fierbeti cartofii intregi, curatati de coaja, in apa sarata (circa 15 minute), taiati-i bucati si prajiti-i - 5 minute - intr-o tigaie, in uleiul ramas. Puneti-i apoi in cratita, adaugati si maslinele si lasati sa fiarba inca 15 minute. Indepartati legatura de verdeata si serviti mancarea fierbinte, direct din cratita.
Dulciuri
Mousse au chocolat cu portocala
Ingrediente (pentru 6 persoane): 250 g ciocolata amaruie, 6 oua, 125 g unt, 80 g zahar pudra, 1 portocala, 4 fire de menta proaspata, 1 varf de cutit sare.
Mod de preparare:
Radeti jumatate din coaja portocalei, iar restul de coaja indepartati-l cu un cutit ascutit, taiati-l fasii subtiri, inmuiati-l 2 minute in apa clocotita si lasati sa se scurga. Stoarceti portocala.
Rupeti ciocolata bucatele, lasati-o sa se topeasca, impreuna cu untul, pe baia de apa sau in cuptorul cu microunde, si amestecati-o bine, pentru a obtine o crema neteda.
Separati albusurile de galbenusuri, puneti galbenusurile intr-un castron si frecati-le cu 50 g de zahar pudra si coaja rasa de portocala. Adaugati zeama de portocala, si pe urma ciocolata topita, amestecand bine cu telul.
Bateti albusurile spuma, impreuna cu sarea, adaugand, pe parcurs, zaharul ramas. Incorporati un sfert din spuma de albusuri in crema, amestecati puternic ca sa devina supla si incorporati, usor, spuma de albusuri ramasa.
Turnati spuma de ciocolata in 6 cupe, bagati-o la frigider si lasati-o sa se inchege cel putin 3 ore. Decorati cu coaja de portocala (fasiile oparite si scurse) si cu frunzulite de menta si serviti-o cu rulouri de biscuiti.